Ergonomie

Uw gezondheid is belangrijk en daar moet u constant voor zorgen. Realiseert u zich dat u de dag vaak grotendeels zittend doorbrengt op uw werk? Na het werk gaat u zittend in een auto naar huis en brengt u wederom zittend enkele uren door voor de televisie, aan tafel en misschien ook nog voor de computer om nog wat werk af te maken voor de volgende dag. Kortom een groot deel van uw leven brengt u zittend door. Daarom is het belangrijk dat u u uw wervelkolom constant in de juiste houding houdt. Door een verkeerde houding kunnen er verschuivingen in de wervels optreden die op de zenuwen gaan drukken. Hierdoor gaat er verkeerde informatie naar de desbetreffende gewrichten en spieren, met als gevolg pijn, ongemak en lichamelijke klachten. De laatste jaren is er steeds meer aandacht van werkgevers en werknemers voor de ergonomie op de werkplek. Ergonomie op de werkplek is belangrijk omdat daardoor veel klachten voorkomen kunnen worden. Door een onjuiste houding kunnen lichamelijke klachten en pijnen ontstaan waardoor de werknemer het werk niet kan voltooien en of minder goed functioneert. Dit kan voor de werkgever verlies in omzet betekenen.

Juist werkmateriaal en meubilair is heel belangrijk. Het juiste gebruik daarvan is minstens net zo belangrijk. Vaak ziet de fysiotherapeut klachten van het bewegingsapparaat, die snel als RSI (Repetitive Strain Injury) worden bestempeld. Bij verder onderzoek en controle op de werkplek wordt vaak geconstateerd dat de werkgever voor de allerbeste faciliteiten heeft gezorgd. Waar de werkgever echter geen aandacht aan heeft besteed is aan het kijken of de werknemer het meubilair en de apparatuur wel op de juiste wijze gebruikt en bedient. Een belangrijk onderdeel van de ergonomie is de werkvlakhoogte. De werkvlakhoogte kan verdeeld worden in de werkvlakhoogte in zit (achter een bureau) en de werkvlakhoogte in stand (achter een balie of tekentafel).

De werkvlakhoogte in zit (Wvh)
Bij de werkvlakhoogte in zit denken we direct aan een bureau, een werktafel, of loket. Het bureau heeft meestal een standaardhoogte maar als u een beetje langer bent of een beetje korter dan is het bureau al snel te laag of te hoog. Met een in hoogte verstelbare stoel kunt u veel verhelpen door de stoel iets hoger of lager in te stellen. Dit kan gedaan worden mits het verschil maar enkele centimeters bedraagt. U kunt het beste het bureau op de juiste hoogte plaatsen. Daarvoor moet u eerst uw lichaamslengte bepaald hebben.

“U kunt het beste het bureau op de juiste hoogte plaatsen.
Daarvoor moet u eerst uw lichaamslengte bepaald hebben”

Via tabel 1 kunt u bepalen hoe hoog uw bureau of tafel moet zijn. Soms kunt u volstaan door een verhoging van enkele centimeters onder de tafelpoten te plaatsen. Bij een te laag bureau, waarbij de stoel op de juiste zitvlakhoogte is ingesteld zult u voorovergebogen zitten, waardoor er klachten zullen ontstaan van de nek, schouderbladen en lage rug. De nekwervels worden in een voorovergebogen (flexie) stand gehouden, waardoor er druk ontstaat op de uittredende zenuwen die naar de arm gaan. Hierdoor ontstaan er klachten van tintelingen, gewrichtsklachten zoals tennis- en golfers-elleboog (respectievelijk epicondylitis lateralis en epicondylitis medialis), verhoogde spierspanning in de schouder en nek, pijnklachten aan de pols (Carpaal Tunnel Syndroom) en peesschede-ontstekingen (tendovaginitis, tendinitis). Door het bureau op de juiste hoogte te plaatsen worden de nekwervels weer in een normale stand geplaatst en de klachten verdwijnen. Toch zien we dat mensen nog steeds te lang met klachten blijven rondlopen (ronddwalen) en zelfs arbeidsongeschikt worden verklaard met allerlei psychische klachten als gevolg. Door een eenvoudige ingreep van een ergonoom of fysiotherapeut die enkele blokjes onder het bureau plaatst en de stand van de nekwervel weer corrigeert zijn de klachten in korte tijd en met weinig kosten verholpen. De breedte en lengte van het bureau zijn ook belangrijk want de werknemer moet met gemak alle hoeken van het bureau kunnen bereiken.
Als de werknemer de hoeken van zijn of haar bureau niet kan bereiken omdat de beenruimte, door bijvoorbeeld bureaulades of bureaukastjes beperkt wordt, dan zal de werknemer telkens moeten rekken om iets te kunnen pakken dat geplaatst is op de hoek van de tafel. Door het rekken kunnen krachten op de wervelkolom, ter hoogte van de onderste rugwervels(lumbale wervels) ontstaan.
Hierdoor kunnen rugklachten en pijn in het verloop van de zenuw in het been ontstaan. Een ander euvel waar men vaak geen aandacht aan besteed bij het aanschaffen van een bureau is de ronding van het bureaublad. Als het bureaublad een rechte hoek heeft kunnen er klachten (zoals pijnlijke plekken) ontstaan aan de onderarmen omdat de onderarmen constant tegen de scherpe, hoekige rand steunen en stoten. Vooral bij het werken op een toetsenbord of bij het schrijven kunnen de klachten optreden.

Ruimte indeling op het werkblad
Vaak wordt alleen gekeken naar het meubilair en naar apparatuur zoals computerscherm en toetsenbord bij de ergonomische bepalingen, terwijl er nog meer belangrijke punten de juiste ergonomische houding in de weg kunnen staan. De telefoon moet op een goede plek staan, zodat u geen rare draaibeweging hoeft te maken met de arm en nek. Tevens moet u vermijden dat u tijdens het telefoongesprek de hoorn tussen schouder en nek klemt en vervolgens verder gaat met uw werkzaamheden. Hierdoor kunnen er vervelende verschuivingen van de nekwervels plaatsvinden met als gevolg pijnklachten in de schouder en arm. De ruimte onder de tafel is ook erg belangrijk. Zorg ervoor dat uw bewe-gingsvrijheid niet beperkt wordt door dozen of mappen. Een (verstelbare) voetensteun is geen luxe bij lang zittend werk. Doe tijdens het zitten wat oefeningen met de voeten. Hiermee stimuleert u de doorbloe-ding in de kuiten en onderbeenspieren. Probeer bijvoorbeeld (denkbeeldig!) het alfabet met de voeten te schrijven. Of steun met de handen of ellebogen op de bovenbenen en druk de voeten omhoog, alsof u op uw tenen gaat staan.

Hoe zit dat ?
LL = Lichaamslengte
Zvh = Zitvlakhoogte
Wvh   = Werkvlakhoogte
WvhS = Werkvlakhoogte in Stand

LL           Zvi             Wvh           WvhS

1.45m     39,2cm    58,0cm      93,0cm
1.50m     40,6cm    60,0cm     96,0cm
1.55m     42,0cm    62,0cm     99,0cm
1.60m     43,3cm    64,0cm    102,0cm
1.65m     44,6cm    66,0cm    105,0cm
1.70m     46,0cm    68,0cm    109,0cm
1.75m     47,3cm     70,0cm     112,0cm
1.80m     48,7cm    72,0cm     115,0cm
1.85m     50,0cm    74,0cm     118,5cm
1.90m     51,3cm     76,0cm     122,0cm
1.95m     52,7cm     78,0cm     125,0cm
2.00m     54,0cm   80,0cm     128,0cm

Bron: Support

Leave a comment