Resort Bonaire: Luxe voor de middenklasse

Er wordt het komende half jaar nog flink gebouwd, maar vanaf 1 december 2017 melden de eerste gasten zich aan op Resort Bonaire aan de Kaya Saturnus. Het state-of-the-art appartementenpark voegt als alles klaar is zo’n 400 toeristische bedden toe aan Bonaire. Projectmanager Jasper Thijssen en General Manager Remco Wikkeling blikken met zekere trots terug en vooruit. ‘Europarcs heeft zichzelf overtroffen’, zeggen ze stellig.

En dan te bedenken dat Europarcs, sinds 2016 de naam waaronder het familiebedrijf opereert dat Wim Vos sr. in 1980 oprichtte, geen enkele intentie had om uit te breiden naar Caribisch Nederland. Het bedrijf bouwt en exploiteert vakantieparken in Nederland zoals Recreatie- & Watersportcentrum De Biesbosch en Resort Poort van Amsterdam. Deze parken onderscheiden zich door de betaalbare luxe en een bouwstijl die past bij de regio en de omgeving.
Het was dat Wim Vos jr., die samen met zijn broer Wouter de huidige directie vormt, door Harry Sint Nicolaas, CEO van de Hestex Systems Group die Europarcs presentatiematerialen levert voor beurzen, werd gewezen op een stuk grond op Bonaire. En dat ze iemand binnen de gelederen van het bedrijf bereid vonden zijn schouderser onder te zetten. 

 Surinaamse wortels
‘Ik heb de voorwaarden niet eens besproken en meteen toegehapt’, zegt Jasper Thijssen lachend. Sinds twee jaar staat zijn ervaring in dienst van Europarcs, waar hij te boek staat als de projectmanager die elke klus klaart. Via functies in de detailhandel rolde hij ‘bij toeval’ in het projectmanagement en inmiddels kan hij bogen op zo’n twintig jaar ervaring met vakantieparken en investeringsprojecten in Nederland, Duitsland, Spanje en Portugal. Op Bonaire was hij nog nooit geweest, maar de verhalen over het mooie en pure eiland waren voor hem genoeg om zich voor de duur van de bouw van Resort Bonaire op het eiland te vestigen. ‘Nog driekwart jaar, dan is het helemaal klaar en moet ik weer terug’, zegt hij met enige spijt in zijn stem. Sinds zes maanden is Remco Wikkeling namens Europarcs op het eiland om zich voor te bereiden op zijn taken. De man met Surinaamse wortels die een tijd op Bonaire woonde, is als general manager niet alleen betrokken bij de bouw en de verkoop, maar straks ook verantwoordelijk voor de verhuur en het dagelijks reilen en zeilen van het park. ‘Jasper doet alles van aanbesteding tot verkoop en als dat allemaal klaar is, krijg ik de sleutel’, vat hij de basale werkverdeling simpel samen. Hij is naar eigen zeggen na de HEAO in het diepe gedoken en heeft het vak vooral in de praktijk geleerd. ‘Een boeking afwikkelen kun je leren, hospitality niet. Dat heb je’, zo stelt hij zelfverzekerd.

Investeringen
Voordat hij zijn klantvriendelijkheid in de praktijk kan brengen,moet er nog even gewerkt worden aan de voltooiing van het resort. Want hoewel de eerste gasten al vanaf één december hun opwachting maken, wordt er nog tot medio mei 2018 gebouwd. Maar dan ligt er aan de Kaya Saturnus in Belnem dan ook een park bestaande uit dertien gebouwen met in totaal 114 appartementen die lopen van eenvoudige tweepersoons onderkomens tot zespersoons penthouses voorzien van alle moderne gemakken. Met de bouw van het park is ruim twintig miljoen dollar
aan investeringen gemoeid, die terugverdiend worden met de verkoop van de appartementen aan particuliere investeerders en vervolgens met het beheer van het park en de verhuur aan vakantiegangers. Inmiddels is al tachtig procent van de appartementen verkocht. En dat terwijl de prijzen toch aanzienlijk zijn. Het eenvoudigste appartement moet zo’n 179.000 dollar opbrengen en de vraagprijs voor de luxe penthouses ligt rond de 380.000 dollar. Nog steeds een koopje, volgens Thijssen: ‘Honderdvijftig meter verderop ligt de EEG Boulevard. Daar kost een vergelijkbaar penthouse al gauw vijf à zes ton.’ 

Breder publiek
Opvallend is naast de hoge kwaliteit van de voorzieningen en de luxe uitstraling vooral het zwembad omgeven door een heus zandstrand dat door het hele park heen loopt.Een bouwkundige uitdaging en een even unieke als strategische keuze, aldus Wikkeling. ‘Het resort mikt niet alleen op de duik- en snorkelliefhebbers, maar ook op een breder publiek. We werken samen met TUI en willen met betaalbare appartementen van hoge kwaliteit de middenklasse bedienen. In het bijzonder gezinnen met kinderen.
Dat is toch een categorie toeristen waar op Bonaire doorgaans weinig rekening mee gehouden wordt en waar weinig echt geschikte resorts voor zijn. Vandaar ook dat een deel van het zwembad als pierenbad is gebouwd. Daarmee onderscheiden
wij ons.’

Bouwen op Bonaire
Het feit dat de aanleg van het zwembad en de bouw van de units die inmiddels gereed zijn redelijk volgens planning is verlopen, beschouwen Thijssen en Wikkeling als een waar huzarenstukje. ‘Nu is het vrij groen op Bonaire, maar de bouw heeft het afgelopen jaar letterlijk en figuurlijk veel stof doen opwaaien’, zegt Wikkeling gekscherend. De heren hebben daarbij vooral respect voor de werknemers die bij temperaturen van soms vijftig graden in de zon gewoon ‘knetterhard’ doorwerken om alles voor elkaar te krijgen. Daarbij leerden Thijssen en Wikkeling al doende dat bouwen op Bonaire toch iets anders is dan bouwen in Europa. Alleen al de aanvoer van het materiaal dat slechts via schepen of door de lucht naar het eiland kan komen, vraagt een enorme planning. ‘Als schepen vertraging oplopen door een orkaan als Irma of door motorpech, werkt dat direct door in de voortgang van de bouw. Er zijn immers geen alternatieven’, schetst Wikkeling de uitdagingen. En vertraging hebben ze gehad. Het begon vorig najaar direct al met de enorme regenval waardoor er een tijd minder snel gebouwd kon worden. Maar ook zoiets simpels als het sneuvelen van een machine van de enige betoncentrale op het eiland, levert meteen zo twee à drie weken vertraging op. ‘De vervangende onderdelen zijn vaak niet direct voorhanden en moeten ook weer per schip of vliegtuig aangeleverd worden’, aldus Wikkeling.

Economische impuls
Vooruit denken en vooral snel handelen en beslissingen nemen, is het devies volgens Thijssen.‘We hebben het mandaat van de directie om alles hier direct op te lossen. Ons tempo ligt hoog, en daar heeft men op Bonaire wel even aan moeten wennen.’ Ondertussen is Resort Bonaire wel warm omarmd door de politiek en de middenstand. Logisch, vinden de heren. ‘Het nieuwe park heeft straks een capaciteit van zo’n vierhonderd bedden. Dat is bij wijze van spreken anderhalf vliegtuig extra dat we elke dag naar het eiland halen. En iedere toerist spendeert inclusief verblijf gemiddeld zo’n
140 dollar per dag. Dat is veel geld. En dat geeft de economie van Bonaire toch weer een impuls.’

Leave a comment