Liaison Caribisch Nederland / strategisch adviseur

Caribisch Nederland bestaat uit Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Vanuit Den Haag zijn de bewindspersonen van het ministerie van Justitie en Veiligheid verantwoordelijk voor justitie en veiligheid in het gebied. Dat vraagt om een goede verbinding. En daar zorg jij voor. Want jij overbrugt als liaison vanuit Bonaire de afstand tussen Caribisch Nederland en Den Haag bij de sturing vanuit Nederland.

Vanuit jouw standplaats Kralendijk op Bonaire maak je deel uit van het Cariben-team van de directie Europese en Internationale Aangelegenheden. Hier vervul jij als strategisch adviseur de liaisonfunctie van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) in Caribisch Nederland (CN). Zo zet jij je bij de afdeling Internationale Betrekkingen en Projecten in voor een integraal functionerende rechtshandhavings- en vreemdelingenketen. En je staat voor de belangen die de afzonderlijke belangen van de verschillende JenV-organisaties overstijgen.

Bovendien versterk je de samenwerking van JenV met andere rijksonderdelen in CN en met de openbare lichamen, inclusief de juridische beroepsgroepen. Zijn er incidenten? Dan weet jij die te managen. Daarnaast is ga je aan de slag met concrete opdrachten die liefst ter plaatse worden uitgevoerd. En je neemt andere werkzaamheden op je die vanuit de verschillende directoraten-generaal van JenV naar voren komen.

In samenwerking met de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) behartig je de JenV-aangelegenheden die niet onder de directe verantwoordelijkheid van een van de JenV-diensthoofden vallen. Dat doe je in de relatie met de directeur RCN en zijn staf, in de relatie met de rijksvertegenwoordiger en in de relatie met de bestuurders en lokale overheid in CN. Daarnaast behartig je de belangen van CN en Nederland op het terrein van justitie en veiligheid in de samenwerking met de andere landen in het Caribische deel van het Koninkrijk. En als dit nodig is treed je op als ‘spreekbuis’ van het gezamenlijk belang van de JenV-diensten in CN richting het departement in Den Haag.

Jouw taken

  • Je verzamelt informatie, zodat Kamervragen beantwoord kunnen worden.
  • Je signaleert ontwikkelingen in en rond CN die in politiek, bestuurlijk en beleidsmatig opzicht van belang (kunnen) zijn voor ‘Den Haag’.
  • Je zorgt voor het doorgeleiden van ontwikkelingen in Den Haag die van belang zijn voor de uitvoeringsorganisaties van JenV in CN.
  • Je draagt bij aan de jaarplannen, jaarverslagen en begroting van JenV.
  • Je geeft voorlichting en treedt op als vraagbaak voor alle vragen die zich voordoen op het terrein van JenV in CN.
  • Je werkt aan de uitvoering van de JenV-beleidsagenda Caribisch Nederland 2021-2025.
  • Je werkt samen met de andere op CN vertegenwoordigde departementen, met als voornaamste doel om zoveel mogelijk kolomoverstijgend te werken en gezamenlijke oplossingen te vinden voor gedeelde problemen.
  • Je ondersteunt organisaties bij het implementeren van wet- en regelgeving.
  • Je ondersteunt de JenV-directies bij het consulteren van de openbare lichamen bij wijzigingen in wet- en regelgeving die voor CN van belang zijn.
  • Je bevordert de samenhang en de samenwerking binnen de veiligheids- en justitieketen en de vreemdelingenketen met bijbehorende overlegvormen; zo ben je actief in het Strategisch Overleg Justitie en als voorzitter in diverse werk- en stuurgroepen, bijvoorbeeld de stuurgroep BAVPOL over buitengewone agenten van politie.
  • Je draagt in overleg met alle betrokken instanties bij aan de uitvoering van (onderdelen van) de JenV-beleidsagenda Caribisch Nederland 2021-2025 en de update die jaarlijks aan de Bestuursraad wordt gepresenteerd.
  • Je kunt na overleg – en in afstemming met je afdelingshoofd – ad-hocverzoeken krijgen van JenV-onderdelen voor de uitvoering van opdrachten.

Functie-eisen

  • Je hebt academisch niveau, bent praktisch en probleemoplossend ingesteld en hebt ruime ervaring met het doorvoeren van veranderingsprocessen en het opbouwen van expertisevelden binnen de omgeving van Justitie en Veiligheid.
  • Je spreekt en schrijft uitstekend Nederlands, beheerst het Engels goed en hebt het liefst al een goede beheersing van het Papiaments, of bent bereid je hierin te scholen.
  • Je combineert uitstekende vaardigheden op het gebied van communicatie en het omgaan met culturele verschillen met een sterk gevoel voor politieke en bestuurlijke verhoudingen.
  • Je hebt een brede kennis van de gehele keten van Justitie en Veiligheid en inzicht in de staatkundige verhoudingen in het Caribisch deel van het Koninkrijk.
  • Je weet de werkrelaties met ketenpartners goed te organiseren.
  • Je bent een netwerker, ervaren, stressbestendig en een resultaatgerichte bruggenbouwer.

Arbeidsvoorwaarden

Salarisniveau schaal 14
Maandsalaris Min €4.831 – Max. €7.096 (bruto)
Dienstverband Detachering
Contractduur voor de duur van 3 jaar
Minimaal aantal uren per week 36
Maximaal aantal uren per week 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

  • Het gaat om een plaatsing op Bonaire voor een periode van drie jaar met een mogelijke verlenging van maximaal één jaar bij goed functioneren. Je bent bereid om te verhuizen en gedurende de plaatsing permanent op Bonaire te verblijven.
  • Je wordt tijdelijk bij de directie Europese en Internationale Aangelegenheden (DEIA) geplaatst. Dit kan op detacheringsbasis of met een tijdelijk contract.
  • Na afloop van de plaatsing keer je terug naar het organisatieonderdeel van waaruit je bij DEIA werd geplaatst. Bij een tijdelijk contract eindigt het dienstverband na de plaatsing.
  • Tijdens de plaatsing val je onder de regels van de aanvullende cao Rijk Uitzendingen 2020-2024 (ACRU) van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer over de functiegroep Coördinerend / Specialistisch Adviseur

Door het Functiegebouw Rijk worden medewerkers en leidinggevenden geholpen bij het maken van resultaat- en ontwikkelafspraken in functioneringsgesprekken en krijgt men inzicht in de loopbaanmogelijkheden binnen de Rijksoverheid.

Meer informatie op Functiegebouw Rijksoverheid

Meer over jouw toekomstige afdeling

De directie Europese en Internationale Aangelegenheden (DEIA) zorgt voor een gecoördineerde en effectieve inzet van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) binnen en buiten de EU. Behalve in multilateraal kader doen we dat ook gericht op de koninkrijkssamenwerking, de bilaterale samenwerking met voor Nederland relevante landen binnen en buiten de EU en capaciteitsopbouw in derde landen.

DEIA heeft drie afdelingen: Europese Unie, Internationale Betrekkingen en Projecten, en de JenV-afdeling van de Permanente Vertegenwoordiging in de EU. Ook de JenV-vertegenwoordigers bij de ambassades in Parijs, Londen, Brussel, Berlijn, en Washington, de Permanente Vertegenwoordiging in de Raad van Europa in Straatsburg, en de JenV-liaison in Caribisch Nederland (CN) maken deel uit van DEIA. Een kleine staf ondersteunt de medewerkers en de directeur.

Afdeling Internationale Betrekkingen en Projecten
Binnen de afdeling Internationale Betrekkingen en Projecten is het cluster Caribisch Nederland en Koninkrijksrelaties verantwoordelijk voor strategievorming en beleidscoördinatie. Dit houdt in het coördineren van adviezen voor — en reizen van — de bewindspersonen, het bewaken van ontwikkelingen, het verspreiden van relevante informatie binnen het departement en nog veel meer. Het cluster bereidt het justitieel vierpartijenoverleg voor en heeft het voortouw in het maken van de JenV-beleidsagenda voor CN. Als JenV-liaison voor CN werk je op Bonaire en maak je deel uit van dit team.

Ministerie van Justitie en Veiligheid

Werken bij de Rijksoverheid betekent een bijdrage leveren aan een beter Nederland. Dus ook aan een veilige en rechtvaardige samenleving voor iedereen. Justitie en Veiligheid (JenV) verdedigt en beschermt de rechtsorde. Het Bestuursdepartement maakt beleid, wetten en regels over de meest uiteenlopende vraagstukken. Bijvoorbeeld over veiligheid op straat, internetfraude, jeugdcriminaliteit, nationale veiligheid en rampenbestrijding. We houden ons bezig met de nationale politie, crisisbeheersing en terrorismebestrijding.

De ministers en staatssecretaris worden ondersteund bij hun parlementaire werk. Internationale ontwikkelingen worden gevolgd en beïnvloed. Onze meer dan tweeduizend medewerkers hebben uiteenlopende opleidingsachtergronden, zijn deskundig en maatschappelijk betrokken. In alle gevallen houden we ons bezig met zaken die direct van invloed zijn op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor het Bestuursdepartement van Justitie en Veiligheid zo bijzonder. Want recht raakt mensen.

De taken van JenV in Caribisch Nederland worden uitgevoerd door de volgende organisaties:

  • Openbaar Ministerie
  • Politie
  • Brandweer
  • Justitiële Inrichting Caribisch Nederland
  • Voogdijraad Caribisch Nederland
  • Stichting Reclassering Caribisch Nederland
  • Immigratie- en Naturalisatiedienst
  • Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid
  • Commissie toezicht bescherming persoonsgegevens BES

De JenV-organisaties in Caribisch Nederland voeren hun eigen primaire proces uit en worden aangestuurd vanuit Den Haag. Samen met Curaçao en Sint Maarten is er een gezamenlijke procureur-generaal en de Raad voor de Rechtshandhaving. Met Aruba, Curaçao en Sint Maarten deelt Caribisch Nederland het Gemeenschappelijk Hof van Justitie en het Recherche Samenwerkingsteam. Het korpsbeheerderschap voor de politie en brandweer berust bij de minister.

Leave a comment