KOOYMAN MEGASTORE

Kooyman B.V. is marktleider op het gebied van hardware, bouwmaterialen en home improvement op Curaçao, Aruba, Bonaire en St. Maarten. Of het nu gaat om woonhuizen, kantoren, winkels of andere constructies, de materialen van Kooyman spelen vrijwel altijd een rol bij de bouw of het onderhoud. 

IMG_0758De onderneming heeft zes vestigingen, waaronder een drietal megastores op Curaçao, Aruba en St. Maarten. Naast tienduizenden particuliere klanten bedient Kooyman ook bouwondernemingen van iedere omvang. Het assortiment van Kooyman is – met gemiddeld meer dan 25.000 producten – ongekend groot en divers. Jaarlijks vinden er in de verschillende vestigingen meer dan twee miljoen transacties plaats. Met inmiddels bijna 500 medewerkers vierde Kooyman in 2014 haar 75-jarig bestaan en het hoogtepunt van 2015 moet de opening van de nieuwe winkel op Bonaire worden. Iedereen die op de Kaya Korona komt, kan met eigen ogen aanschouwen in welk ongelofelijk tempo de nieuwe winkel gestalte krijgt. Reden voor JOB om in gesprek te gaan met Herbert van der Woude, CEO van Kooyman, en Elmer Marselia, Store Manager Bonaire.

Herbert van der Woude is geboren en getogen op Curaçao als zoon van een aannemer. Hij studeerde bedrijfseconomie in Rotterdam en keerde in 1996 terug naar zijn geboortegrond. Alwaar hij consultant werd bij Ernst en Young voor hij in 1999 in dienst trad bij Kooyman in de functie van financieel directeur. In 2007 werd hij benoemd tot algemeen directeur als opvolger van Bas Kooyman.

Elmar Marselia is ook van Curaçaose oorsprong en studeerde logistiek in Rotterdam. In 2006 ging hij als Store Manager Bonaire aan de slag bij Kooyman. Reikhalzend kijkt hij uit naar de opening van de nieuwbouw. Hij heeft jarenlang toegeleefd naar dit moment.

Het huidige pand staat er al sinds 1982 en is
niet langer Kooyman-waardig. Daarnaast is parkeren er soms een ramp. In september vorig jaar is de nieuwbouw gestart en de opening staat gepland in de loop van april 2015. Daar wordt dan ook in een IMG_2651razende vaart aan gewerkt. Sommigen kregen het idee dat de winkel al voor afgelopen kerst klaar moest zijn, maar conform de planning moest het nieuwe gebouw in december water- en winddicht zijn om nog voor de feestdagen de vloer te kunnen storten. Op die manier kon de kerstperiode worden benut om de vloer te laten drogen. Het winkeloppervlak groeit enorm; van de huidige 800m² naar maar liefst 2.500 m² met een ‘drive thru’. Bovendien wordt een nieuw format geïntroduceerd dat recht doet aan Bonaire. Fun- en runshopping zal worden gecombineerd met een totaal nieuw routingsysteem. Alles is intern uitgedacht en ontworpen met behulp van specialisten. Door sfeer en beleving blijft de atmosfeer van de huidige winkel behouden in de nieuwbouw. Zodra de nieuwe winkel open gaat, zal onmiddellijk worden begonnen met de sloop van het huidige gebouw, om plaats te maken voor de ‘drive thru’ en een parking.

“Wij vinden dat je als werkgever een
plek moet creëren waar mensen het
beste uit zich zelf kunnen halen zowel
persoonlijk als professioneel”

“De kracht van Kooyman zit voor een belangrijk deel in de vaardigheid om altijd in beweging te blijven, te veranderen en te verbeteren”, aldus Herbert.  De klant is speerpunt, vandaar dat de lunchsluiting is afgeschaft; “We zijn nu doorlopend geopend van 08.00 uur tot 18.00 uur en binnenkort zijn we ook elke zondag geopend”. Het assortiment is iets versmald vergeleken met dat van Curaçao. Anders dan soms gedacht wordt, zal er bijvoorbeeld geen witgoed of meubilair worden aangeboden. Dit om niet teveel af te wijken van het kernassortiment. Logistiek gezien valt er niets te klagen door de wekelijkse afroep van goederen vanuit Curaçao. Wel wordt straks het logistieke verkeer van bezoekers gescheiden. Aanvoer zal plaats gaan vinden via een nieuw gecreëerde route aan de achterzijde. En ook aan de elektriciteitstoevoer is gedacht. In elektra wordt zowel door het WEB als door een eigen generator voorzien. De uitbreiding heeft uiteraard ook personele gevolgen.

Het personeelsbestand van 34 fte’s groeit naar 54 fte’s. Dit zijn voornamelijk lokale mensen. De nieuwkomers zijn via een roulerend programma getraind op Curaçao. Er wordt veel geïnvesteerd in het personeel door trainingen in serviceverlening en assortimentskennis. Een van de motto’s van Kooyman is dan ook dat je als werkgever een plek moet creëren waar mensen het beste uit zichzelf kunnen halen, zowel persoonlijk als professioneel.

CUR_domiKOOYMAN …… vervlogen tijden
1939 Oprichting Kooyman B.V. door Adrianus (Ad) Kooyman B.V. op Curaçao
1958 Kooyman actief op Bonaire via Handelsmaatschappij Rincon B.V.
1961 Opening vestiging Santa Maria
1964 Opening vestiging Santa Rosa
1965 Kooyman actief op Aruba door overname Antilliaanse Handelsmaatschappij
1967 Overname afdelling bouwmaterialen Aruba Trading Company
1968 Benoeming Bas Kooyman tot CEO Kooyman B.V.
1969 Opening nieuwe pand Antil N.V. te Aruba
1982 Deelname Kooyman in General Store op Bonaire
1988 Overname firma Latra op Curaçao
Kooyman_NV1991 Kooyman verwerft alle aandelen General Store op Bonaire
2000 Opening Kooyman Bonaire
2006 Opening Kooyman Sint Maarten
2007 Herbert van der Woude wordt CEO Kooyman
2011 Opening Kooyman Megastores op Curaçao en Aruba
2014 Oprichting van nieuwe stichting door familie
2015 Opening Megastore Bonaire

 

Cur_domi_2Tekst: Wim Derksen | Foto: Conté – Kooyman

Leave a comment