Waarom vernieuwingen in je bedrijf belangrijk zijn

Wanneer je net start met een bedrijf is een gebrek aan de juiste inzichten (ervaring) of middelen (financiën) vaak een remmende factor, maar wanneer het bedrijf verder groeit komen er nieuwe uitdagingen om de hoek kijken. Na verloop van tijd kun je binnen je bedrijf in een soort van sleur geraken waardoor het soms onmogelijk lijkt een nieuwe koers in te zetten. 

De uitdagingen blijven hetzelfde, je bent druk aan het werk “in” je bedrijf en hebt elke dag hetzelfde te doen.
Het gebrek aan een frisse blik en een tekort aan tijd omdat je het zo druk hebt, zijn dan vaak de boosdoeners.

“Verwacht geen andere resultaten als je elke dag hetzelfde blijft doen”

Soms zouden we dan weleens de “pauzeknop” in willen drukken om eens goed over alles na te denken, maar meestal komt het er gewoon niet van. Een greep uit de excuses die ongetwijfeld bekend voor komen: we hebben geen tijd, andere zaken zijn belangrijker, het loopt niet zo’n vaart met die verandering en we maken nog steeds winst. In het hoogseizoen hebben we geen tijd en werken we soms wel 15 uur per dag en in het laagseizoen moeten we hiervan uitrusten en gaan we op vakantie. Heel begrijpelijk want de boog kan niet altijd gespannen staan. Toch is het voor iedere ondernemer belangrijk niet te wachten tot de problemen te groot worden en je alleen met behulp van noodreparaties verder kunt.
Het is immers prettiger om het dak te repareren wanneer de zon schijnt! Dat is waarom vernieuwing binnen je bedrijf zo belangrijk is. Het “aan” je bedrijf werken bied je de mogelijkheid om strategisch na te denken over wat anders zou kunnen en moeten binnen je bedrijf. Hoe breng je het rendement omhoog, haal je betere marges of hoe krijg je meer vrije tijd. Alleen als je dingen anders gaat doen, krijg je andere resutaten. Een aantal tips om te vernieuwen:

Tip 1 Doe het anders 

Doorbreek de logica in je markt die dominant is. Na een aantal jaren binnen je bedrijf beschouwen we veel zaken als normaal, terwijl dit voor klanten soms helemaal niet (meer) zo vanzelfsprekend is.
Kijk daarom eens kritisch naar de “automatismen” binnen je bedrijf. Werkt het systeem nog optimaal of kun je het optimaliseren. Soms is het dan ook beter te breken met tradities en dingen eens totaal anders te gaan doen. Dit kan in het belang van de klant zijn of in het belang van je concurrentiepositie.Een voorbeeld is Starbucks. De ouderwetse manier van klanten bedienen, in de rij staan, afrekenen, wachten op bestelling – kost veel tijd en beperkt de doorloop. Starbucks lanceerde een app waarmee je bestellingen kan plaatsen en direct mobiel af kan rekenen. Wanneer ze de winkel binnenlopen staat hun koffie zo al klaar en is de rij aan de kassa weer een stuk ingekort!

Kunnen jouw klanten op Bonaire bijvoorbeeld al via whatsapp in je winkel bestellen? Onderweg naar de winkel app je de bestelling en aangekomen ligt het voor je klaar?

Tip 2 Leg jezelf absurde beperkingen op om te komen tot creatieve oplossingen 

Volgens een dominante logica opereren bedrijven in dezelfde branche vaak op dezelfde manier.
Meestal is dat gebaseerd op wat redelijk werkt en wat iedereen doet.  Dit maakt je als bedrijf of branche voorspelbaar en is op de lange duur steeds vaker in strijd met wat de klant verwacht. Bijvoorbeeld door nieuwe spelers die ongeschreven regels negeren (grote investeerders die hun eigen regels introduceren). Of vanwege een nieuwe wet die een juridische beperking oplegt (bijvoorbeeld de wegenverkeerswet).

Door jezelf een aantal absurde beperkingen op te leggen moet je op zoek naar alternatieven die minder voor de hand liggen. En dat is nu precies wat je concurrenten niet doen. Zo was het jarenlang heel gebruikelijk om als makelaar beloond te worden voor je diensten in de vorm van een courtage. Stel nu dat dat niet meer mogelijk is, hoe zou je verdienmodel er dan uit zien?
Zou je een vast bedrag rekenen per geslaagde aan- of verkoop? Een uurtarief voor je diensten? Of je inkomsten uit andere opdrachten halen zoals verhuizen of aankoopkeuringen.

Tip 3 Stel je klant (weer) centraal 

Bedrijven kijken vaak naar hun concurrentie en hebben vervolgens als doel het net wat goedkoper of beter te doen. Concurreren op prijs of kwaliteit is echter behoorlijk lastig en er kan er maar één de beste of goedkoopste zijn. De vraag ook is of je dat wilt want met een prijzenslag kun je vaak geen kwaliteit bieden. Ik kom hier in een andere artikel op terug.

Vernieuwing en nieuwe kansen zijn zelden te vinden bij de concurrent, dus kijk goed naar de behoeften en wensen van je (potentiële) klant. Wie is je doelgroep en wat wil je ze bieden.

Stel jezelf de vraag: welk probleem de klant met jouw product of dienst op wil lossen? Welke behoefte heeft hij of zij? Door dit vanuit een bredere context te bekijken kom je vaak tot verrassende inzichten, waarvan je zeker kan zijn dat ze aansluiten bij je doelgroep.

Tip 4 Haal nieuwe ideeën in huis 

Ervaring binnen je bedrijf is belangrijk maar het risico schuilt hem in het feit dat verandering steeds moeizamer gaat. Zorg daarom regelmatig voor vers bloed in het bedrijf, zoals jongere werknemers en ook stagiaires die werknemers tijdelijk van nieuwe inzichten kunnen voorzien en stimuleer medewerkers om (nieuwe) ideeën naar voren te brengen.

Vaak wordt gekozen voor werknemers met een track record in de eigen branche, maar ook hierin schuilt het gevaar van voorspelbaarheid. Medewerkers uit een andere branche brengen afwijkende inzichten en ervaring mee.

Een goede aanvulling van je bedrijf zou iemand kunnen zijn die werkzaam is in de branche van je doelgroep. Deze heeft zicht op wat aantrekkelijk is binnen je aanbod en hoe deze te presenteren aan die doelgroep. Deze inzichten kun je prima gebruiken bij productontwikkelingen of strategische keuzes.