Afval dumpen op de grote hoop en begraven of verbranden op de stortplaats bij Lagun kan en mag niet meer. De hele periode van verandering is globaal beschreven in het 55 pagina’s tellende business transitieplan 2019-2024 van Selibon NV.
Duurzaamheid
Hergebruik, bewustwording, het bedienen van de hele afvalketen, dus van afval naar grondstof zijn sinds juni de klepels die de klokken doen luiden bij de overheidsvennootschap. Volgens Shanelca Martha, marketing en communicatiecoördinator bij Selibon, moeten deze klepels echter ook de klokken van Bonaire gaan laten galmen. Duurzaamheid moet immers het thema worden waar alles om draait.
“Bonaire is van oudsher altijd een van de schoonste eilanden in het (Nederlands) Caribisch gebied geweest. Dat moeten we blijven. Selibon ziet het als een van zijn verantwoordelijkheden, maar we kunnen het zeker niet alleen. Daar hebben we de bevolking bij nodig. Die moet bijvoorbeeld gaan beseffen dat clandestien storten niet alleen schadelijk is voor de natuur boven land maar ook voor de natuur onderwater, de volksgezondheid en het milieu.”
Wet VROM BES
Doordat Bonaire op 10-10-10 een bijzondere gemeente van Nederland is geworden, werkt het afvalverwerkingsbedrijf vanaf 2012 aan de gefaseerde invoering van de Wet Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM BES). Deze voor Bonaire nieuwe wet- en regelgeving schrijft onder andere voor hoe met afval dient te worden omgegaan en hoe het verwerkt moet worden. De invoering ervan vereiste een andere aanpak van het afvalbedrijf en het betekende onder andere dat de operationele bedrijfsvoering moest worden aangepast.
Wetten of niet, Selibons uitgangspunt blijft hoe dan ook dat Bonaire een schoon en duurzaam eiland moet blijven dat andere eilanden tot voorbeeld strekt.
Blue Destination
Duurzaamheid en Blue Destination gaan eigenlijk hand in hand. De kerngedachte van het Blue Destination concept is immers dat natuur, cultuur en economie elkaar duurzaam versterken en aanvullen. Behalve het duurzaam schoonhouden van Bonaire valt daar voor Selibon ook of misschien wel juist het creëren van kansen onder door de hele afvalketen te bedienen. Het bedrijf wil bijdragen aan een circulaire economie waarbij aangeschafte producten (de meeste artikelen worden geïmporteerd en niet lokaal gemaakt) die na gebruik worden weggegooid, getransformeerd worden naar grondstoffen die weer gebruikt kunnen worden op het eiland.
Bewustwording
Op het gebied van bewustwording is volgens de marketing en communicatiecoördinator nog behoorlijk wat te winnen. Volgens Shanelca houden de meeste mensen niet heel veel rekening met het feit dat dat wat ze kopen uiteindelijk in het afval terecht komt en/of wat ze met hun aanwinst gaan doen na gebruik. Dit moet veranderen. Het gaat er daarbij niet alleen om dat iemand beseft dat alles wat hij koopt uiteindelijk afval wordt en dus drie keer nadenkt voor hij iets aanschaft, maar het gaat ook om hergebruik. Als Selibon erin slaagt van afval nieuwe grondstoffen te maken, waarvan andere ondernemers op het eiland producten kunnen maken schept dat onder andere werkgelegenheid en pas je de beginselen toe van een circulaire economie. Oftewel een economisch systeem dat de natuurlijke bronnen niet uitput en duurzaam om gaat met wat het eiland te bieden heeft.
Met andere woorden: het bedrijf beseft dat het beschermen van de natuur van levensbelang is en het wil zijn verantwoordelijkheid nemen voor een gezond, schoon, behouden en duurzaam Bonaire voor nu en in de toekomst.
De komende periode van verandering en ontwikkeling (2019-2024) houdt dan ook het invoeren van een nieuwe aanpak in, het doen van investeringen door onder andere het aanschaffen van nieuwe machines die de transformatie van afval naar grondstof mogelijk maken, de implementatie van de nieuwe duurzaamheidsvisie en missie en het actief bewustmaken en betrekken van de bevolking van Bonaire bij het hergebruik en allerhande maatregelen op het gebied van duurzaamheid.
De transitie in uitvoering; maatregelen en projecten
In het kader van de transitie staan voor de komende vier jaren verschillende maatregelen en projecten op het programma al of niet in samenwerking met derden. Een aantal daarvan zijn al gestart of zullen zeer binnenkort aanvangen.
GFT afval
Een van de zaken die Selibon in het kader van ‘van afval naar grondstof’ zal aanpakken, is het maken van compost van groente, fruit en tuinafval (GFT). Als onderdeel van Selibons gemeenschapsplan wil het afvalverwerkingsbedrijf hiermee tevens de landbouw en het zelf thuis telen van groente en fruit in kassen stimuleren en bevorderen. Als Bonaire daadwerkelijk zijn eigen voedsel gaat kweken, wordt het eiland minder afhankelijk van de import en worden de kosten voor levensonderhoud eveneens lager.
Het betekent ook dat Selibon serieus werk gaat maken van het scheiden van afval. Medewerkers van Selibon zullen dan ook dit najaar nog bedrijven en ondernemers bezoeken om hen op de hoogte te stellen van de veranderingen in de wet die per januari 2020 ingaan. Bedrijven en ondernemers moeten vanaf januari namelijk hun afval scheiden en om dit te kunnen doen kan men kliko’s huren bij Selibon.
Huishoudens worden weliswaar nog niet wettelijk verplicht om hun afval te scheiden, maar het verzoek is om dit wel te doen. Om dat scheiden gemakkelijker te maken zal het afvalbedrijf naast de reeds bestaande afvalbrengstations bij Playa, Hato, Amboina en Rincon, zorgen voor nieuwe bij Nikiboko, Antriol, Belnem en Nort’i Salinja. .
Afvalstromen, afvalbrengstations en balenpers
Op het gebied van investeringen staat er op korte termijn ook het een en ander te gebeuren. Zo zal in het kader van het bedienen van de afvalketen en dus het stimuleren van hergebruik op de stortplaats bij Lagun ruimte worden gemaakt voor andere afvalstromen. Daarnaast gaat Selibon het afvalbrengstation op de Kaya Industria vernieuwen, verbeteren en toegankelijker maken. En ten slotte heeft Selibon sinds dit najaar de beschikking over een balenpers. De pers maakt keurig nette balen van blik, plastic, karton en papier die met uitzondering van het plastic vervolgens worden verkocht aan en getransporteerd naar landen in Azië.
Selibon houdt zijn klanten en stakeholders graag op de hoogte en wil hen zo veel mogelijk betrekken bij de op handen zijnde veranderingen. In de volgende editie zullen daarom de verschillende projecten en de stand van zaken aan de orde komen.