5 tips voor een succesvolle stage

Als je stage gaat lopen, wil je bij je stagebedrijf zoveel mogelijk leren en ervaring opdoen. De volgende tips kunnen je helpen om er voor te zorgen dat jouw stage een succesvolle en leerzame ervaring wordt.

1. Een dag meelopen
Voordat je gaat stage lopen bij een bedrijf kun je een voorstel doen om één of meerdere dagen mee te lopen. Hierdoor krijg je de kans om te praten met stagiaires die er op dat moment stage lopen. Zij kunnen inzicht bieden in de werkzaamheden die zij hebben gedaan en hun mening geven over het bedrijf als stagiair. Deze eerste indruk kan je helpen bij het beslissen of de stageplek geschikt is voor jou.

2. Weet wat je wil leren tijdens je stage
Een stage is van relatief korte duur. Het is daarom belangrijk om duidelijk voor ogen te hebben wat je wilt leren tijdens je stageperiode. Wanneer je dat niet goed weet, zul je vaak worden ingezet voor standaard klusjes. Geef daarom aan bij het bedrijf waar je stage loopt wat je wilt leren en bereiken.

3. Vraag om feedback
Wees niet bang om feedback te vragen over de opdrachten die je hebt gemaakt. Evalueer je werk bijvoorbeeld met je stagebegeleider. Ook kun je andere ervaren werknemers in het bedrijf vragen om hun mening. Feedback is een essentieel onderdeel van je stage.

4. Geef je mening
Heb je goede ideeën voor het bedrijf? Of heb je een mening over bepaalde zaken binnen het bedrijf? Wees dan niet bang om dat aan je werkgever voor te leggen. Ondanks het feit dat je een stagiair bent, mag je uiteraard wel je mening geven. Zorg er wel voor dat je deze mening goed onderbouwt. Dat laat zien dat je je betrokken voelt bij het bedrijf en dat je meedenkt.

5. Vraag om zelfstandigheid
Als je als stagiair overal toestemming voor moet vragen, is er weinig ruimte voor innovativiteit en eigen creativiteit. Bespreek met je werkgever dat je graag de verantwoordelijkheid krijgt over bepaalde zaken binnen het bedrijf. Als je constant aan de hand wordt gehouden, is het lastig om tegen problemen aan te lopen. Juist die problemen zorgen er voor dat je ervaring opdoet en leert van je stage.

Bron: studentenvacature.nl 

Leave a comment