Qredits groeit door

Roy Spit, één van de twee directeuren van Qredits is een week op Bonaire om sollicitatiegesprekken te voeren en ontmoet Nicole Senchi-Sordjo, junior bedrijfsadviseur op Bonaire voor het eerst. Het is duidelijk dat Qredits op Bonaire aan het groeien is. Spit is degene die de bedrijfsadviseurs aanstuurt en maakt van zijn bezoek aan Bonaire tevens gebruik om klanten te bezoeken en een beter beeld te krijgen van de ondernemers op Bonaire.

In de lift
De ontwikkeling van Qredits gaat hard, zo blijkt. De stichting, nadrukkelijk een organisatie zonder winstoogmerk, is in 2008 in Nederland opgericht omdat de banken steeds terughoudender werden in het verstrekken van leningen. Een ondernemer die een lening aan wilde aanvragen, moest aan steeds hogere eisen voldoen. Volgens Spit betekende dat eigenlijk een falen van de markt, omdat er een groep ondernemers buiten de boot viel. Ze kregen geen lening en konden hun onderneming dus niet starten. “Qredits is toen in dat gat gesprongen”, legt hij uit. “Bij het verstrekken van leningen houden we weliswaar gewone, zakelijke rentes aan, maar omdat we een stichting zijn, kunnen we meer risico’s nemen.”

In 2015 is Qredits ook op Bonaire gestart. Onlangs heeft de organisatie de vijftigste klant op het eiland verwelkomd. In Nederland heeft de stichting inmiddels de 10.000ste klant mogen ontvangen. Vijftig lijkt natuurlijk veel minder interessant dan 10.000, maar de directeur ziet dat heel anders. “In het weekend werd ik rondgereden door mijn collega en ze kon op bijna elke straathoek iemand aanwijzen die door Qredits gefinancierd wordt. Hier, dit restaurantje, daar, die taxibus, om de hoek de kinderopvang. Het is bijzonder om te zien dat onze organisatie hier zo’n grote maatschappelijke impact heeft, dat zie je in Nederland niet.”

Qredits is specialist in het financieren van het kleinbedrijf. Daar vallen bijna alle denkbare branches onder, zoals vervoer, dienstverlening, horeca, bouw en detailhandel. Sinds kort is het bedrag dat kan worden geleend op Bonaire verhoogd van $25.000 naar $50.000. Bovendien stijgt de naamsbekendheid van de organisatie. Het loopt zelfs zo goed dat men de diensten van Qredits op de andere eilanden eveneens wil. En dus is de stichting druk bezig met de realisatie daarvan. Op 1 april 2017 startte Qredits al op Aruba en de voorbereidingen om in september op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba vestigingen te openen zijn in volle gang.

“Omdat we een stichting zijn kunnen we meer risico’s nemen”

Samen iets opbouwen
Wat niet verandert door de groei, is de persoonlijke aanpak. Het proces van een kredietaanvraag begint met de ondernemer die bij de Kamer van Koophandel (KvK) langs komt, of belt met het kantoor van Qredits. “We hebben ook een website waarop alle informatie is te vinden, maar op Bonaire vinden mensen persoonlijk contact belangrijker”, licht junior bedrijfsadviseur Senchi-Sordjo toe. De ondernemer moet eerst een ondernemingsplan en een financieel plan schrijven. Op de website is een gedetailleerd format te vinden dat ondernemers direct kunnen gebruiken. Er is eveneens een e-learning tool om het ondernemingsplan te leren schrijven. Zowel het format als de e-learning zijn beschikbaar in het Papiaments, Nederlands en Spaans. Spit en Senchi-Sordjo benadrukken dat het geen perfect ondernemingsplan hoeft te zijn van twintig pagina’s, maar de ideeën van de ondernemer moeten wel op papier staan. Nadat de aanvraag is ingediend, gaat de bedrijfsadviseur op bezoek bij de ondernemer voor een screening. Senchi-Sordjo vertelt dat je de klant echt leert kennen als je hem thuis opzoekt. Bovendien is de kans groot dat je het product meteen te zien krijgt. Dit kan bijvoorbeeld een heerlijke tafel met hapjes zijn als het om een restaurant gaat. Spit vult aan dat het persoonlijke contact ook het belangrijkste is in het beoordelen van de aanvraag. Qredits moet zien dat de ondernemer over zijn plan heeft nagedacht, dat hij zijn persoonlijke situatie op orde heeft en dat de ondernemer weet wat te doen als zijn zaak even minder goed zou lopen dan verwacht. Een kredietaanvraag wordt eigenlijk nooit afgewezen op basis van het ondernemingsplan. Het is eerder het huisbezoek dat de doorslag geeft. Het plan is alleen het vertrekpunt. Bestaande klanten kunnen via Qredits gebruikmaken van een coach. Coaches kunnen helpen met de zakelijke aspecten waarmee de ondernemer moeite heeft, zoals het bijhouden van de boekhouding, het aantrekken van klanten of het organiseren van de werkzaamheden. Bij het afbetalen van leningen wordt de menselijke maat gebruikt. Leningen moeten binnen één tot tien jaar worden afbetaald. Meestal ligt de termijn op Bonaire rond de vijf jaar. De condities worden in nauw overleg met de ondernemer op- en vastgesteld. Spit legt uit dat als de klant zorgt dat hij contact houdt met Qredits er veel kan worden opgelost. “We zijn geen hardvochtige bank die ook als het niet goed gaat met de ondernemer, blijft eisen dat hij zijn maandelijkse aflossing voldoet. De visie is om samen met de klant naar oplossingen te kijken. Voor een groot deel ligt dat aan de houding en het gedrag van de klant. Als de klant in contact met ons blijft, komen we er bijna altijd uit door de lening te herstructureren (betalingstermijn veranderen) of door uitstel van aflossing te geven.”

“Uit ervaring is gebleken dat het ondersteunen van vijftig ondernemers grofweg 120 banen oplevert, dus je kunt heel direct stellen dat het betekent dat je arbeidsplaatsen creëert”

Ondernemerschap versterken
Qredits geeft mensen een kans om een onderneming te starten of uit te bouwen en daardoor groeit Bonaire. Spit noemt als voorbeeld het restaurant Konfó, een van de klanten van Qredits. Momenteel werkt de eigenaar daar nog zelf in de keuken, maar als de zaken goed lopen is hij van plan om aan het einde van het jaar iemand in dienst te nemen. “Uit ervaring is gebleken dat het ondersteunen van vijftig ondernemers grofweg 120 banen oplevert. Dus je kunt heel direct stellen dat het ondersteunen van ondernemers betekent dat je arbeidsplaatsen creëert en dus uitkeringen bespaart en mensen aan een inkomen helpt”. Dat is meteen een belangrijke motivatie voor de twee om dit werk te doen. Senchi-Sordjo vult aan: “Mensen ondersteunen en met mensen werken. Zij vragen hulp, wij begeleiden hen naar ondernemerschap. Dat is het mooie van dit werk. Qredits sluit wat dat betreft mooi aan bij mijn wens om met mensen te werken. Het kwam op mijn pad toen ik vorig jaar terug kwam naar Bonaire na mijn studie Pedagogiek te hebben afgerond.” Spit besluit: “Het belangrijkste doel van Qredits is samen iets opbouwen en dat lukt zeker. De dankbaarheid die je ziet bij mensen die de kans hebben gekregen om hun plannen uit te voeren, is heel mooi om te zien.”

Leave a comment