Profiel Carmen Lorencia Goeloe

IMG_7520Missie
De ouderen van Rincon een goede, mooie en fijne oude dag bezorgen middels het bevorderen van de zelfredzaamheid in hun eigen omgeving en het faciliteren van sociale contacten.

Geschiedenis
Ruim 33 jaar geleden vroegen de toenmalige wijkzuster en huisarts van Rincon Carmen Goeloe of ze hen wilde helpen iets te doen voor de ouderen. De vaak in armoede levende ouderen in Rincon kwijnden weg in hun huizen en de drie vonden dat deze ouderen een eigen plek nodig hadden waar ze elkaar konden ontmoeten en er gedurende de dag naar hen werd omgekeken.  In het centrum van Rincon stond een oude vervallen niet meer in gebruik zijnde school en op 25 februari 1982 was het zover. In één van de in iets betere toestand verkerende gebouwen van de voormalige school werd de eerste en oudste pasadia (dagopvang) voor ouderen op Bonaire gevestigd en Carmen Goeloe’s droom bewaarheid. De naam Cocari staat voor Comishon Cuido Ansianonan di Rincon ofwel Commissie voor zorg aan ouderen in Rincon. De organisatie draaide geheel op vrijwilligers en was afhankelijk van donaties en af en toe een subsidie. Het gebouw verkeerde echter in slechte staat en voldeed niet aan de eisen die een dergelijke opvang met zich meebracht. Er werd gelobbiet en gesproken met diverse instanties en uiteindelijk resulteerde dat in 2011 in een plan voor een multifunctioneel centrum. Het convenant Cocari werd ondertekend door Fundashon Cocari, Fundashon Mariadal, Zorgverzekeringskantoor BES, Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) en het Bestuurscollege van het Openbaar Lichaam Bonaire. En alhoewel de verbouwingen anno 2015 nog niet helemaal klaar zijn, ziet het er nu al prachtig uit. In de zalen zitten blije en tevreden ouderen. Het maakt ondere andere dat de zangeres en eerste Tumbakoningin van Bonaire, Carmen Goeloe die altijd op Bonaire heeft gewoond met recht en met trots kan zeggen dat ze al haar dromen heeft gerealiseerd. Naast haar eigen huis is het Cocari waar haar hart voor klopt.
Ze is dan ook nog steeds op vrijwel alle dagen bij de pasadia te vinden en nog altijd zeer begaan met het lot van de ouderen van Rincon.

Naam Carmen Lorencia Goeloe
Bedrijf Fundashon Cocari
Functie oprichter en manager (gepensioneerd)
Geboren Rincon (1938)
Doel Een plek bieden waar ouderen  vrede, rust en gezelschap hebben
Passie Bonairiaanse cultuur, zang, dans, ouderen van Rincon. (Carmen was de eerste Tumba koningin van Bonaire)
Boeken (auto)biografieën en verhalen over het leven van oudere mensen

Foto: Conté

Leave a comment