TELBO investeert in de toekomst

IMG_0865_CMYK“Wat vandaag innovatief is, is morgen mogelijk al weer oud nieuws.  Technologie vernieuwt zichzelf continue en verandering is de constante factor.” Mede daarom is de telecommunicatie  sector kapitaal intensief, legt general manager Gilbert de Bree uit.

TELBO oftewel Telefonia Bonairiano NV was van oorsprong  een onderdeel van Landsradiodienst tot het in 2001 min of meer als overheidsvennootschap op eigen benen ging staan.
Naast bedrijven als Water en Energiebedrijf Bonaire (WEB), Bonaire International Airport (BIA), Tourist Corporation Bonaire (TCB) valt telecombedrijf TELBO ook onder de Bonaire Holding Maatschappij (BHM) waarin de Bonairiaanse overheid genoemde ondernemingen heeft ondergebracht.Directeur Gilbert De Bree, die bij de marine zijn eerste telecom kennis op deed en later zijn sporen verdiende bij telecomgiganten als British Telecom, UPC en Scarlet Benelux, geeft inmiddels zes jaar leiding aan TELBO . Voor hem is de kleinschaligheid van Bonaire de grootste uitdaging. Hoe lever je een solide en hoogwaardige service en blijf je winstgevend? Hoe haal je je basisexploitatiekosten uit de markt en blijf je een financieel gezonde onderneming? Hoe creëer  je daar boven op ruimte, of richt je het bedrijf zo in dat het kan meegroeien met de nieuwste technologieën en  zich kan blijven doorontwikkelen?Het bedrijf zou volgens de Bree bijvoorbeeld met iets meer dan de huidige 49 medewerkers en de beschikbare mogelijkheden een veelvoud van het bestaande aantal klanten kunnen bedienen, maar feit is dat Bonaire die niet heeft. Het streven naar een bevolkingsgroei  van 30.000 inwoners voor Bonaire is voor TELBO dan ook een welkome ontwikkeling. Met het oog op de toekomst en de bestaande uitdagingen heeft het telecombedrijf er voor gekozen om te investeren in een drietal innovatieve projecten.
Het eerste project, ‘Kla mobile’, is op 19 juni gelanceerd. Deze vierde generatie mobiele telefonie service maakt gebruik van de high speed mobile internet technologie , LTE (Long Term Evolution). Dit betekent dat inwoners van Bonaire nu standaard een download speed tot 21 megabyte per seconde (Mb/s) in de eerste fase en in een latere fases snelheidswaardendie ver boven de 50 Mb/s zullen zullen liggen, ter beschikking staat. De ‘Reduced Speed Policy (RSP)’ voor datagebruik zorgt er  bovendien voor dat een postpaid gebruiker bij het bereiken van zijn datalimiet, kosteloos data kan blijven gebruiken op basis van een gereduceerde snelheid. TELBO kon dit realiseren door een samenwerkingsovereenkomst te sluiten met telecompartner SETAR op Aruba waardoor het Bonairiaanse telecombedrijf voor een deel gebruik mocht maken van het mobiele netwerk van SETAR.‘Fiber to the home’(FttH) is het tweede grote project waarmee TELBO verder investeert in de digitale infrastructuur van Bonaire.  Het streven is dat alle huizen en bedrijven op Bonaire in het eerste kwartaal van 2018 aangesloten zullen zijn op een glasvezelkabel(fiber)netwerk.Gilbert de Bree ziet FttH als een duurzame en kostenbesparende investering in de toekomst. Dit glasvezel project betekent namelijk een toename van snelheid op de digitale snelweg. Duurzaam omdat men gekozen heeft om de kabels onder de grond te leggen en bijvoorbeeld niet in de lucht te laten hangen. Kostenbesparend omdat het bedrijf, volgens de Bree, daarmee een nog betere en efficiëntere service zal kunnen verlenen. Vanwege de ligging en het aantal inwoners zal Amboina  de eerste wijk zijn met glasvezel aan huis. TELBO wil met dit project ook iets terug geven aan de maatschappij, vertelt de directeur enthousiast. Zo zal de verdubbeling van de snelheid van 5 naar 10 MB niets kosten. Als men wil upgraden naar 25, 50 of zelfs 100 MB zijn daar uiteraard wel kosten aan verbonden. glasvezel-kabelsMaar dan nog blijft het Bonairiaanse telecombedrijf met haar prijzen onder die van andere telecombedrijven in de regio. Ondanks onze prijsverlaging ten behoeve van de gemeenschap van Bonaire zijn we nog steeds rendabel,  en krijgt de klant veel meer en bieden we veel meer. Dat doet een ander bedrijf ons niet snel na”, zegt de directeur glunderend. Over de lage prijzen van TELBO is niet iedereen het eens. Een aantal mensen op Bonaire vinden dat TELBO duur, zo niet te duur is. “Maar onze tarieven zijn in de afgelopen zes jaar niet veranderd en dat terwijl we niet alleen meer diensten maar ook meer korting zijn gaan aanbieden”, stelt de Bree. De twee projecten sluiten aan op de strategie van het bedrijf; ‘Always on, everywhere’. “We willen net als water en energie het leven van mensen verrijken voor goede en acceptabele prijzen”, legt de directeur de bedrijfsstrategie verder uit. “We zijn Bonairianen en we doen het voor de Bonairianen, Dat geldt ook voor het derde en laatste grote project dat vooral de klantenservice van het telecombedrijf betreft. Het nieuwe kantoor was daar onderdeel van. Maar daarnaast worden ook de bedrijfsprocessen grootscheeps onder handen genomen en het personeel bijgeschoold dan wel verder geprofessionaliseerd. De bedoeling hiervan is de klanttevredenheid nog verder te vergroten; een acht als lantentevredenheidrapportcijfer in plaats van de 7,3 die een  onderzoek van de Bonairiaanse consumentenbond UNKOBON opleverde, is het volgende doel. Daarnaast wil de Bree dat standaard minimaal 90% van de telefoontjes wordt aangenomen, processen worden aangepast en voldoen aan indicatoren en dat het bedrijf met behulp van de sociale media transparanter wordt. “Uiteindelijk moeten we naar een  situatie waarin heel Bonaire altijd internet heeft en waarin eventuele problemen binnen de kortst mogelijke tijd  zijn opgelost”. Glasvezel en Kla zijn volgens het bedrijf de toekomst  en vormen steunpilaren voor de (mondiale) ontwikkeling van Bonaire op sociaal en economisch gebied. “Aan deze kansrijke en dynamische
toekomst van Bonaire  dragen we  als TELBO dan ook graag ons steentje bij”, voegt general manager de Bree toe. “Een goede Telecommunicatie infrastructuur is essentieel voor de groei en ontwikkeling van Bonaire. TELBO is als Bonairiaans bedrijf dan ook bijzonder trots de toon te kunnen zetten op dit gebied..

Leave a comment