Bonaire) Een eigen huis bouwen

Een eigen huis is de droom van veel mensen. Deze droom verwezenlijken kan door het kopen van een bestaande woning of het (laten) bouwen van een huis. Bij het (laten) bouwen van een woning moeten er een aantal zaken worden geregeld waarmee de meeste mensen onbekend zijn. In dit artikel komen verschillende onderwerpen aan bod waar iemand die zelf een huis gaat bouwen of laat bouwen mee te maken krijgt.

Eigendom of erfpacht
De eerste vraag is natuurlijk op welke ondergrond het huis gebouwd gaat worden. Op Bonaire zijn er eigendomsgrond en erfpachtgrond. Bij eigendomsgrond is de grond van de eigenaar, bij erfpacht is de grond van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) dat een gebruiksrecht verleent voor de duur van zestig jaar. Voor dit gebruiksrecht betaalt de gebruiker een jaarlijkse vergoeding aan het OLB, die men erfpachtcanon noemt. Deze canon is gebaseerd op een waarde per vierkante meter. De canon kan periodiek worden herzien door de overheid. Afhankelijk van de datum waarop de erfpacht is uitgegeven, gebeurt dit meestal om de vijf of twintig jaar.

Bestemmingsplan
Nadat de keuze voor de bouwgrond is gemaakt, moet er worden bekeken hoe het huis eruit zal gaan zien en waarvoor het bouwwerk gebruikt gaat worden. In het bestemmingsplan, dat is vastgesteld door het OLB, wordt bepaald waar een perceel voor gebruikt mag worden. Deze bestemmingen zijn ruwweg opgedeeld in drie verschillende groepen. Te weten: commercieel, residentieel of gemengd. Daarnaast schrijft het bestemmingsplan onder andere voor hoe hoog de woning mag zijn, hoeveel verdiepingen deze mag hebben en hoe ver van de perceelgrenzen de woning gebouwd mag worden. Het bestemmingsplan is gratis te raadplegen op de website van de lokale overheid.

Kwalitatieve verplichtingen
Het bestemmingsplan is echter niet de enige regelgeving waarmee rekening dient te worden gehouden. Aan de grond waarop gebouwd gaat worden, kunnen ook welstandbepalingen of bouwvoorschriften verbonden zijn. Deze bepalingen en voorschriften kunnen verschillend van aard en omvang zijn. Zo kan er bijvoorbeeld voorgeschreven zijn dat de woning een bepaalde hoogte niet mag overschrijden, dat er geen zonnepanelen op het dak geplaatst mogen worden of dat er geen beroep of bedrijf uitgeoefend mag worden op het perceel. Het is dus van belang om bij de aankoop van een stuk grond niet alleen het bestemmingsplan te controleren, maar ook de kwalitatieve verplichtingen (het geheel van welstandbepalingen en bouwvoorschriften) voortvloeiende uit voorgaande akte goed na te lezen. De notaris kan daarbij helpen.Bouwvergunning en overeenkomstenAls het stuk grond is gekocht, het bestemmingsplan en de kwalitatieve verplichtingen zijn gecontroleerd, kan de ontwerpfase beginnen en kunnen de bouwtekeningen worden gemaakt. Voordat de bouw kan beginnen moet er een bouwvergunning worden aangevraagd bij het OLB. De bouw kan pas starten als de bouwvergunning is verleend. 

Vaak laten mensen hun huis bouwen door een aannemer of kopen mensen een huis in een project. Er kan dan sprake zijn van een aannemingsovereenkomst of een turn-key overeenkomst. In een dergelijke overeenkomst worden onder andere afspraken gemaakt over de fases van de bouw, de afwerking van het bouwwerk en de betaling van de bouwtermijnen. Een belangrijke bepaling daarin is tevens die over het meerwerk. Dat wil zeggen dat er extra betaald moet worden (dus boven de aanneemsom) voor voorzieningen die niet standaard in de afwerking betrokken zijn. Met de extra kosten die hieruit voortvloeien, houden mensen op voorhand vaak geen rekening. Het is dus belangrijk om goed te letten op de bepalingen in het contract en duidelijke afspraken te maken.

Bouwdepot
Niet onbelangrijk is natuurlijk ook de financiering van de bouw en de aankoop van de grond. Indien dit via een bank wordt geregeld, zal er vaak een bouwdepot in de hypothecaire geldlening worden opgenomen.
Dat betekent dat er een gedeelte van het leningsbedrag in depot bij de bank blijft om de bouwtermijnen te voldoen. Over dit bouwdepot kan dus niet vrijelijk beschikt worden. Wanneer er een bouwfase is afgerond zal de bank, alvorens tot uitbetaling over te gaan, vragen om een taxatierapport of een verklaring van een bouwkundig expert om te constateren dat de bouwfase conform de afspraken is afgerond.


Experts
Het bouwen van een eigen huis kan dus een heel enerverende bezigheid zijn waarbij goed opgelet moet worden. Er zijn immers nog al wat zaken die mis kunnen gaan. Het is daarom goed om u voor te laten lichten door een expert op dit gebied. Daarnaast loont het de moeite om goed onderzoek te doen naar verschillende aannemers. Ten slotte is een goede financiële planning essentieel om de woning op tijd en conform de wensen en afspraken opgeleverd te krijgen.

Leave a comment