Interview met Patrick Dowling, de general manager van Flamingo TV en NOS TV
Flamingo TV, het moederbedrijf van de TV zender Nos TV Bonaire is in maart 1985 door de gebroeders Halley uit Saba opgericht. Twee broers zwaaien nog altijd de scepter en hebben het bedrijf door de tijd heen uitgebreid en er een niet meer weg te denken en volledig in de Bonairiaanse gemeenschap geïntegreerde onderneming van gemaakt. Het bedrijf vierde vorig jaar (2016) samen met de bevolking van Bonaire zijn dertigjarige lustrum. De eerste klant, een bedrijf op de Kaya Corona, gevolgd door Scholengemeenschap Bonaire (SGB) werd namelijk op 1 oktober 1986 aangesloten. De onderneming introduceerde als eerste een kabeltvnetwerk op Bonaire en begon met acht televisiekanalen. Inmiddels biedt de provider 105 kanalen en internet via kabel en glasvezel.
De televisiezender NOS TV kwam er in 2008 bij doordat een ander bedrijf de voormalige zender Bo TV opkocht. Het was voor Flamingo TV het signaal om een eigen Bonairiaanse zender op te starten. Nos TV Bonaire biedt dagelijks onder andere lokaal nieuws in het Papiaments en ‘Sortea Wega di Number’ (loterij) en wekelijks lokaal nieuws in het Nederlands. De zender verzorgt eveneens live uitzendingen van carnaval, dia di Rincon, de Regatta, Tumba en andere belangrijke gebeurtenissen op Bonaire. Alle uitzendingen zijn te volgen op hun facebookpagina en via live streaming op de website nostvbonaire.com.
Eerste kabelnetwerk provider
Bonaire had in de jaren tachtig geen enkel kabeltv netwerk. Men kon met de antenne alleen een zender uit Curaçao en Venezuela ontvangen. Het private Flamingo TV wilde de kabeltechnologie toegankelijk maken voor alle bewoners op Bonaire en zo de mogelijkheden voor de bevolking uitbreiden. De provider werd daarmee het eerste private kabelnetwerkbedrijf op de voormalig Nederlandse Antillen. De technologie is inmiddels behoorlijk zo niet revolutionair veranderd. Het digitale tijdperk maakt het mogelijk om via de satelieten en zeekabels tv signalen op te vangen en de opkomst van het internet bracht de onderneming eveneens voordelen. Het bedrijf begon met het aanbieden van internet met een snelheid van 64 KB en inmiddels ligt die snelheid op 100 MB en hoger. Het netwerk is tevens ‘verglast’. Daar waar vroeger gebruikt werd gemaakt van kabeltechnologie, is het nu glasvezel dat de klok slaat. Flamingo Tv begon al in 2008 met de aanleg van zijn glasvezel netwerk op Bonaire. De onderneming kan daarom niet alleen analoge kabel en digitale tv en internet via kabel en glasvezel aanbieden, maar ook diensten als internationale en lokale point to point verbindingen via glasvezel, dedicated internet, telefoondiensten en colocatie voor het bedrijfsleven.
“Aangezien alles de grond in moet, is het aanleggen van de infrastructuur kostbaar en niet zonder uitdagingen”
Binding
Dat de onderneming volledig geïntegreerd is in de Bonairiaanse samenleving blijkt tevens uit zijn personeelsbestand. Kenmerkend daarbij is dat de werknemers lange tijd in dienst zijn. Volgens general manager Patrick Dowling komt dat vooral door het feit dat de 26 werknemers elkaar en het bedrijf beschouwen als één grote familie. Iedereen hoort erbij; van administratie en technische dienst tot aan customerservice, van helpdesk tot tv producers, de cameramensen en journalisten. Om ook de jongeren een kans te geven ervaring op te doen, deel uit te maken van de familie en zich te ontwikkelen in het vak heeft de onderneming zich aangesloten bij de Raad Onderwijs Arbeidsmarkt (ROA). Als leerbedrijf begeleidt Flamingo TV dan ook regelmatig stagiares die er na de afronding van hun studie blijven werken. De Bonairiaanse markt is heel competitief. Er zijn verschillende providers op een relatief kleine gemeenschap. Vanwege de kleinschaligheid liggen de prijzen vergeleken met bijvoorbeeld Europa veel hoger, maar in vergelijking met de andere eilanden als Sint Eustatius en Sint Maarten is Flamingo TV relatief goedkoop. De kleine schaal en grote concurrentie maken het niet altijd gemakkelijk. Maar om toch het grootste marktaandeel in de Bonairiaanse tv-markt te behouden, zijn marktaandeel met betrekking tot internet te vergroten en de kosten te drukken besloot de kabelprovider om de aanleg van het glasvezel- en kabelnetwerk in eigen beheer te houden, zelf machines aan te schaffen en monteurs in dienst te nemen. “Aangezien alles de grond in moet, is het aanleggen van de infrastructuur kostbaar en niet zonder uitdagingen. De investering moet zich echter in de loop van de jaren gaan terugverdienen”, licht de general manager toe. Andere manieren om het bedrijf financieel gezond te houden en klanten aan zich binden bestaan uit het leveren van een uitstekende snelle en uitermate flexibele service en de auto campagne die begin 2017 is gestart. Alle klanten die op tijd betalen kunnen meedingen naar de auto die ieder jaar onder hen wordt verloot. Volgens Dowling staat service aan de klanten dan ook echt hoog in het vaandel. “Iedereen gebruikt internet en wil dat het altijd werkt. Internet is een ‘commodity’ geworden.Zowel voor lokale als internationale ondernemers uit de Verenigde Staten bijvoorbeeld kan ‘connectivity’ middels internet van levensbelang voor de eigen onderneming zijn.” Een van de zaken waar hij in dat verband met recht trots op is, is dat je je bij Flamingo TV ´s ochtends kunt aanmelden en ´s middags van alle voorzieningen gebruik kunt maken dus zowel van internet als televisie.
Toekomst
Vanwege de concurrentie wil general manager Dowling niet heel veel kwijt over de plannen. De onderneming is echter volop in beweging en er staat vanalles op het programma, waar Bonaire zeker zijn voordeel mee zal kunnen doen, licht hij met glinsterende ogen toe. Dat heel Bonaire moet kunnen profiteren van hetgeen telecombedrijven te bieden hebben, is voor hem geen discussie. Sterker nog naar zijn mening heeft een bedrijf als Famingo TV een grote maatschappelijke functie en is men ook daarom verplicht om bij te dragen aan de economische groei van het eiland en deze te ondersteunen. De ontwikkelingen binnen facebook met zijn nieuwe applicaties, Youtube, Netflix en “over de top applicaties” zullen de komende tijden een punt van aandacht blijven en de nodige uitdaging bieden. Maar los daarvan vaart het bedrijf zijn eigen koers en laat het zich niet teveel afleiden van zijn missie om de modernste technologie toegankelijk te maken voor heel Bonaire en daarmee bij te dragen aan de sociale en economische ontwikkeling van Bonaire en deze volledig te ondersteunen.
General Manager Patrick Dowling
De oorspronkelijk op Aruba geboren en getogen general manager Patrick Dowling bleef tijdens zijn verblijf in Nederland verlangen naar de Caribische regio. Nadat hij op zestienjarige leeftijd verhuisde naar Sint Maarten om vervolgens in Nederland voor industrieel ingenieur te gaan studeren, pakte hij na daar zeventien jaar gewoond en gewerkt te hebben de draad weer op en kwam terug naar de voormalige Antillen. Op Curaçao kon hij aan de slag bij een telecommunicatiebedrijf. Deze betrekking gaf hij op om in 2010 als general manager te gaan werken voor Flamingo TV, dat een veel grotere uitdaging bood. Onder zijn leiding en samen met de geweldige teams van Flamingo TV en Nos TV Bonaire zijn veel veranderingen doorgevoerd: de zogenoemde ‘verglazing’ van het netwerk, de uitbreiding van het aantal kanalen en de enorm gestegen snelheid van het internet. Dowling is geen manager die op kantoor zit. Hij gaat op pad, houdt de vinger aan de pols en ziet zichzelf dan ook als een ´duizendpotige walk around´ manager. Zo blijft hij op de hoogte, kan hij bijtijds ingrijpen en houdt hij contact met zijn medewerkers.