Zoekmachineoptimalisatie: Tips om hoger te scoren in Google

Met zoekmachineoptimalisatie scoor je hoger in Google. Maar hoe werkt dat nu precies en hoe pak je dat aan? In dit artikel krijg je uitleg én praktische tips waarmee je zélf je SEO kunt verbeteren. 

Wat is zoekmachineoptimalisatie?
Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is de beste manier om hoger te scoren in Google. Maar vooral om bezoekers naar je website te krijgen zonder hiervoor te adverteren.  Of je hoog scoort in Google hangt af van veel factoren, waarbij inhoud (content), techniek en populariteit de belangrijkste factoren zijn. Daarom is het zo belangrijk om al bij het bouwen van je website rekening te houden met deze factoren. We zien helaas nog steeds dat ondernemers eerst een website laten bouwen, en daarna de inhoud gaan maken. Maar dat is de omgekeerde wereld. In dit artikel leer je hoe je zoekmachineoptimalisatie goed toepast voor jouw website.

Inhoud van je website
De content (inhoud) van je website is het belangrijkste. Laat ik beginnen met een achterhaalde mening die nog vaak verkondigt wordt:  dat je site doorspekt moet zijn met zoekwoorden. Ja, dat was ooit zo en natuurlijk is het belangrijk dat zoektermen in jouw site voorkomen.  Maar Google is uitgegroeid tot een superintelligente machine, die jouw website ‘leest’. En op basis daarvan bepaalt waar het over gaat. Bovendien vindt Google (en hopelijk jij ook) de bezoekerservaring het belangrijkste. Een site die op het irritante af doorspekt is met zoekwoorden, wordt zelfs afgestraft. Door Google, maar ook je bezoeker haakt af.

Dus: schrijf voor je bezoeker. Als je schrijft voor je bezoeker, dan schrijf je vanuit jouw toegevoegde waarde en beantwoord je de vraag van jouw bezoeker.

Zoekwoorden
Natuurlijk moet je zoekwoorden opnemen in je tekst. Realiseer je daarbij, dat jij vanuit jouw vak misschien hele andere termen gebruikt dan jouw doelgroep. Denk vanuit de ‘leek’ , welke woorden gebruikt hij of zij? Met een zoekwoordplanner krijg je een indruk van zoektermen.  Voorheen was de Google zoekwoordplanner heel fijn, maar Google past deze aan waardoor het steeds lastiger wordt om hier lekker mee te werken. Er zijn andere planners, zoals Ubersuggest of Infinitesuggest.

Tot slot kun je zélf ook Googelen op jouw zoekwoorden. Google geeft onderaan de resultatenpagina suggesties voor alternatieve zoektermen.

Aantal woorden per pagina
Vroeger hadden zoekmachines heel veel tekst nodig om te begrijpen waar jouw site over gaat. Maar dat is verleden tijd. Zoals ik hierboven al schreef is Google echt volwassen geworden. Het belangrijkste is de totale inhoud. 1000 woorden voor een webtekst is achterhaald, al is een minimum van 300 woorden wel gewenst. Je moet de zoekmachine tenslotte wel wát inhoud geven om te indexeren! Dat is één van de redenen waarom een Onepage website niet goed is voor je SEO.

Denk bij het aantal woorden vooral aan je doelgroep. Heeft jouw bezoeker genoeg informatie om tot de gewenste actie over te gaan? Zijn twijfels weggenomen? Is het verleidelijk geschreven?

Titels en koppen
Zorg ervoor dat het zoekwoord, of de zoekwoorden, liefst een keer aan bovenaan in de tekst voorkomt. Dus in de eerste regels. Pas de headings en koppen op de juiste manier toe. De titel is vaak een H1 heading en bevat je zoekwoorden. Deze H1 titel is echt belangrijk voor je zoekmachineoptimalisatie.Als het op een prettige manier kan, laat dan de zoektermen ook af en toe terugkomen in de subkoppen. Maar niet teveel! Denk aan je bezoeker, het moet prettig leesbaar zijn

Metateksten
Metatags zijn de korte samenvattingen van max 150 tekens die je krijgt bij zoekresultaten. Daar schreef ik eerder deze blog over. Op mobiel worden 120 tekens getoond. Besteed aandacht aan deze tekst!  Hoe minder tekst, hoe moeilijker dus dit kost best wel even tijd. De kop en die 150 tekens bepalen of jouw bezoeker doorklikt naar jouw website. Zorg ervoor dat jouw metatekst goed beschrijft waar de pagina over gaat. Doe dat wervend, zodat een bezoeker ook echt doorklikt. Zet de zoekwoorden op de juiste plek.

Afbeeldingen
Je afbeeldingen tellen mee voor je vindbaarheid.  Maar hier doet zich een probleem voor, want Google kan je afbeelding niet ‘lezen’. Daarom moet je de afbeelding beschrijven. Als jouw zoekterm ook echt in je afbeelding te zien is, dan kun je die zoekterm dus ook opnemen in je ALT tekst. Maak er geen lange zin van! Een paar woorden is voldoende. Geef je afbeelding ook een goede bestandsnaam! Die naam moet écht over de afbeelding gaan.

Zeker als je een webshop hebt is het superbelangrijk om dit goed te vullen! Want afbeeldingen worden getoond bij de zoekresultaten en daarop kunnen mensen doorklikken naar jouw site. Mits je je afbeeldingen geoptimaliseerd hebt.

 Techniek
Goede inhoud is nummer 1 voor je zoekmachineoptimalisatie. De techniek is een ander punt. Net als de beveiliging. Mobiel vriendelijk, https, snelheid zijn factoren die van belang zijn voor je ranking (positie bij de Google scores). En wat dacht je van linkbuilding en social media? Maar daarover een andere keer meer.

Je concurrent
Je kunt het nog zo goed voor elkaar hebben, als jouw concurrent heel actief is, adverteert, een campagne draait, in de pers komt… tja dan is dat ook van invloed op jouw resultaat. Maar vergis je niet: als jij stil zit dan ga je zeker niet scoren! Aan die actie van je concurrent komt een eind en als jij je SEO dan goed op orde hebt, laat je hem weer achter je.

 Je ziet, er komt meer kijken bij zoekmachineoptimalisatie dan alleen het toepassen van een paar termen. Daarom raad ik altijd af om jouw teksten door je buurvrouw – die docent Nederlands / journalist is – te laten schrijven. Natuurlijk krijg je leuke teksten. Maar dat wil niet zeggen dat het met jouw SEO dan ook goed zit. En hetzelfde geldt voor je website. Ja, je neefje kan vast een leuke site maken. Jouw website moet geld opleveren. als je het goed doet, verdien je de investering ruimschoots terug.

Leave a comment