De visie en de missie van de Bonaire Holding Maatschappij (BHM) maken meteen duidelijk waarvoor de holding staat. Het moederbedrijf dient “een verhoogde en betaalbare levensstandaard voor de bewoners van Bonaire te realiseren” door “best practises op het gebied van good corporate governance middels professionele bestuurders en toezichthouders” te faciliteren en te waarborgen.
BHM als groot aandeelhouder
De in 1996 opgerichte groot aandeelhouder van de vijf overheidvennootschappen telecombedrijf TELBO,Tourist Corporation Bonaire (TCB), Bonaire Overheidsgebouwen (BOG), afvalverwerkingsbedrijf Selibon en medisch laboratorium BONLAB vormt feitelijk een buffer tussen de lokale politieke overheid en zijn dochterondernemingen.
Zo benoemt moederbedrijf BHM directie- en bestuursleden, waarborgt de holding goed bestuur, stelt het naast de jaarrekeningen het statutair beleid van haar dochterondernemingen vast en maakt de maatschappij het dividendbeleid.
Daarnaast bestaan de aandeelhouderstaken van BHM uit het stimuleren van de synergie, die in nauw overleg met de dochtermaatschappijen gestalte krijgt.
Een voorbeeld hiervan is de gezamenlijke inkoop van diensten en producten. Of het nu gaat om de keuze en inzet van een accountant, dan wel om trainingen voor bestuurders en commissarissen, een af te sluiten verzekeringstraject of in te huren arbodiensten, BHM treedt hierin steevast op als de belangenbehartiger en sluit raamovereenkomsten af waarvan zijn vijf dochters gebruik kunnen maken.
Tot het stimuleren van de synenergie behoort ook het bevorderen van de samenwerking tussen de dochterondernemingen en overheidsnv’s als Bonaire International Airport (BIA) en Water en Energiebedrijf Bonaire (WEB) die niet onder de holding vallen. Telbo’s Fiber to the Homeproject dat met een bedrag van 9 miljoen dollar aan vreemd vermogen van Maduro and Curiel’s Bank werd medegefinancierd, is daar een goed voorbeeld van.
Om heel Bonaire van glasvezelkabels te voorzien is Telbo voor wat betreft de civiele werkzaamheden een samenwerkingsverband aangegaan met WEB.
De allerbelangrijkste opgave van de holding en meteen een heikel punt is echter misschien wel de implementatie van de Code Corporate Governance. Een code waarvan het belang vaak wordt onderschat. Op wereldniveau vormen thema’s als integriteit en transparantie uit deze code de basis voor corporate governance. Zo stelt het World Economic Forum (WEF) ook wel gezien als de economische wereldtop in haar missie de hoogste standaarden op het gebied van goed bestuur te hanteren. Aan dit forum nemen jaarlijks in totaal zo’n 2500 participanten deel onder wie wereldleiders, de CEO’s van de grootste bedrijven, intellectuelen en journalisten.
“Winst is natuurlijk mooi meegenomen maar niet het allerbelangrijkste (bij een overheidsbedrijf)”
Volgens de directeur van BHM, John Soliano gaat het bij de code echter vooral over het gedrag van mensen. De Corporate Governance Code is bedoeld om bedrijven te helpen integer en transparant te opereren, duurzaam te ontwikkelen en hun organisatie zodanig in te richten dat misstanden voorkomen kunnen worden. Het belang ervan is dan ook vrij eenvoudig aan te tonen. Niet integer en niet transparant handelen en dus niet volgens de code opereren brengt, zodra dit aan het licht komt, met het grootste gemak de allergrootste multinationals ten val. Daarnaast bevordert de code duurzame economische ontwikkeling niet in de laatste plaats omdat het de reputatie van Bonaire sterker zou maken en dus aantrekkelijker voor zowel ondernemers als investeerders. Implementatie is daarom noodzaak.
Bedrijfsresultaten
Zowel BHM als dochterondernemingen Telbo en TCB leden verlies in 2014. BHM sloot het jaar af met 91.190 dollar in de min, TCB boekte met 77.446 in 2014 een 14.000 dollar hoger negatief resultaat dan het jaar daarvoor en Telbo had een negatief saldo van 718.597 dollar. Het grote verlies van Telbo valt volgens BHM directeur John Soliano echter uitstekend te verklaren en betreft eenmalige gebeurtenissen. Telbo trof in 2014 immers een voorziening voor zijn debiteuren van bij elkaar zo’n 500.000 dollar en de afschrijving van de waarde van het gebouw voor de renovatie was goed voor ongeveer 300.000 dollar Het geconsolideerde negatieve resultaat van BHM werd dan ook grotendeels bepaald door dit verlies van Telbo.
De reguliere bedrijfsresultaten van het telecombedrijf zijn echter positief en de onderneming haalt tot nog toe zijn in het meerjarenplan opgenomen financiële ratio’s. Telbo’s verlies is dus incidenteel en daarom in het geheel niet zorgelijk. Al moet er natuurlijk wel strak blijven worden gestuurd, laat Soliano desgevraagd weten.
De overige drie dochtermaatschappijen, Selibon, BONLAB en BOG waren overigens wel winstgevend. Gezamenlijk brachten zij in 2014 een winst op van maar liefst 830.096 dollar.
Naar de mening van John Soliano worden de prestaties van de vijf dochters steeds beter maar gaat het en moet het los daarvan bij BHM primair gaan om een goede dienstverlening tegen een zo laag mogelijke prijs en op de tweede plaats pas om de winst. Om de kwaliteit en continuïteit van de dienstverlening te garanderen zijn er immers veel investeringen nodig en de bedrijven moeten financieel solide zijn om deze investeringen te kunnen dragen. “Winst is natuurlijk mooi meegenomen, maar niet het allerbelangrijkste bij een overheidsbedrijf. Het moet de resultante zijn van een doordacht dividendbeleid op basis van balansnormering. Ons streven is immers om een verhoogde en betaalbare levensstandaard voor de inwoners van Bonaire te realiseren”, stelt directeur Soliano.
“Goed bestuur is niet alleen het implementeren van de Corporate Governance Code, van regels, procedures en handboeken, maar gaat juist om het gedrag van mensen”
Toekomst ambities
Voor de toekomst staan verschillende plannen op stapel. Zo wil John Soliano een tienjarig dividend plan ontwikkelen. Dit plan moet richtlijnen bieden aan de dochterondernemingen over hoe zij zich de komende jaren moeten ontwikkelen. Een ander aandachtspunt zal de mogelijke verzelfstandiging van één of meerdere dochters zijn. BHM wil namelijk kritisch gaan kijken of en in hoeverre een aantal overheidsbedrijven rijp zijn voor privatisering. Op dit moment staat Selibon weliswaar deels op eigen benen maar het afvalverwerkingsbedrijf heeft subsidie nodig om zijn ambities waar te maken. Voor BONLAB en TCB geldt min of meer hetzelfde. Daarentegen is Telbo feitelijk een commercieel bedrijf dat mogelijkheden biedt voor verregaande samenwerking of zelfs (deels) geprivatiseerd zou kunnen worden.
Hoog op de verlanglijst van de directeur van BHM staat tevens het maken van concrete afspraken met de overheid en dochterondernemingen. Deze afspraken ofwel ‘Service Level Agreements’ (SLA’s) moeten concrete doelen vastleggen en duidelijk maken wat de visie van de overheid is. Op basis hiervan kan BHM vervolgens zijn vijf dochterondernemingen een duidelijker kader bieden aan de hand waarvan zij vervolgens hun beleid vorm kunnen geven. Ten slotte zal BHM zich nu en in de toekomst blijven inzetten en hard maken voor de implementatie van de Corporate Governance Code al of niet in aangepaste vorm en de realisatie van een verhoogde en betaalbare levensstandaard voor de bevolking van Bonaire.
John Soliano, sinds 2012 directeur van BHM, is een geboren Rinconero (iemand geboren in Rincon). Na zijn HAVO diploma vertrok hij, zoals velen voor en na hem, naar Nederland om aldaar verder te studeren. De van oorsprong HRM-manager was echter vastbesloten om na zijn studie naar Bonaire terug te keren. Aanvankelijk meer aangetrokken door exacte vakken en technische processen groeide zijn interesse voor Personeel en Arbeid. Tijdens zijn studiekeuze adviseerde een decaan hem om eerst een jaartje een sociale opleiding te volgen. John Soliano koos vervolgens voor de HRM-opleiding, Personeel en Arbeid in Breda. Wat als een jaar begon, werd de hele studie die hij bovendien aanvulde met de masteropleiding Personeel en Arbeid van de University of the West of England in Bristol (Engeland).
Zijn afstudeeropdracht deed hij bij WEB op Bonaire.
Aangezien hij was gaan studeren om terug te komen naar Bonaire, wist Soliano dat als hij zijn kansen op een baan hier wilde vergroten zichzelf zou moeten laten zien.
En met succes, want na zijn afstuderen kon Soliano als blijk van waardering en omdat de toenmalige HRM-manager vertrok meteen aan de slag als manager HRM bij het nutsbedrijf. Omdat de kersverse HRM-manager vond dat hij de “business moest kennen” en zijn liefde voor technische processen toch ook niet helemaal verdwenen was, verdiepte hij zich in de processen van het bedrijf. Zo raakte hij onder andere betrokken bij een aantal projecten op het gebied van watermanagement, de reorganisatie van onderhoud, energieproductie en riolering en afvalwaterzuivering. In 2000 werd Soliano aangenomen bij de Bonaire Management Group (BMG) om de kennis en expertise van
overheidsbedrijven te centraliseren. Hier werd Soliano al snel HRM-director. Zes jaren later stroomde Soliano in dezelfde functie door naar BHM tot hij in 2012 directeur van de holding werd.
Zijn positief mensbeeld en zijn geloof in de maakbaarheid van de mens zijn voor hem de grootste drijfveren en belangrijke sleutels voor succes.