Bonaire als merk voor de toekomst!

IMG_1876Bonaire is een prachtig eiland met een schitterende onderwaterwereld waar iedereen trots op is. Er wordt hard gewerkt om al dit moois te bewaren en zelfs om het nog mooier te maken. Van het aanplanten van nieuwe bomen op (Klein) Bonaire tot aan herstelprogramma’s van koraal onder water. Op het eiland weten we dit allemaal, maar buiten Bonaire weet nog niet iedereen dit. Bonaire kan zichzelf zo veel beter verkopen!

Wanneer we Bonaire zeggen dan staat dat voor heel veel mensen synoniem voor duiken. Duikers van over de gehele wereld maken deze logische connectie en komen van heinde en verre om van deze magische wereld te genieten. Maar waarom weet niet heel de wereld dat Bonaire hier zo goed is met het behouden van het schone water? De marketing van Bonaire is niet iets wat breed uitgespreid is over het eiland en bij allerlei instanties. Wanneer we naar de toerismesector kijken dan zien we deze branding wel: duiken en mogelijkheden op en boven het water vormen de boventoon op allerlei beurzen. Maar daarbuiten dus niet; de hoogste tijd om hier verandering in aan te brengen!

Bonaire over 10 jaar…
Zo moet in de ogen van de KvK het eiland gaan denken als het aankomt op nieuwe mogelijkheden. Ongeacht welk systeem er geldt, wel of geen Openbaar Lichaam of welke politieke partij er de verkiezingen heeft gewonnen, het moet niet uitmaken. Bonaire moet beginnen met het opzetten en uitdragen van haar voornaamste exportproduct: water in combinatie met duurzaamheid!
Als eiland heb je continu te maken met de concurrentie van de andere (nabij gelegen) eilanden en landen in de Caribbean en Latijns Amerika. Vanwege de kleine schaal en markt heeft Bonaire daar vaak de positie van de underdog. Volgens de KvK is het niet slim om te gaan concurreren met deze andere (ei)landen. Indien je grote projecten (zoals een luchthaven of zeehaven) aangaat, bekijk dan of ze passen op Bonaire en of ze aansluiten op de visie van duurzaamheid die Bonaire heeft. Want deze grote projecten moeten wel (terug)betaald kunnen worden in de toekomst en dus moet er ook gekeken worden naar de kosten en opbrengsten na de opstartfase. Kijk wat je speciaal maakt, wat wordt je exportproduct wat andere (ei)landen niet van je af kunnen nemen? En dan kom je bij Bonaire op het meest logische product voor export uit: kennis over water(management)!

Alles draait om water!
In de wereld gaat het vaak over het onder-werp water; je hoeft maar naar het nieuws te kijken of je ziet berichten over overstromingen, extreme droogte, tropische stormen en stijgende zeespiegels. Voor een eiland als Bonaire zijn veel van deze onderwerpen essentieel, evenals voor andere eilanden in de Caribbean. Door de stijgende zeespiegel krijgen veel eilanden serieuze problemen in de aankomende jaren. Vervuild afvalwater stroomt al tientallen jaren de zee in en zorgt ervoor dat de kwaliteit van het zeewater slechter wordt. En dit heeft weer consequenties voor de visstanden, waar de bevolking weer van moet leven en eten. Vicieuze cirkels die we moeten zien te doorbreken. En daar zijn we al mee begonnen: we zijn bezig om de riolering aan te leggen. Het is nog geen project geworden waar iedereen blij van wordt, maar de uiteindelijke uitkomst moet zijn dat het vervuilde afvalwater straks niet langer de zee instroomt, maar gezuiverd wordt teruggegeven aan de afnemers in de landbouw bijvoorbeeld. Duurzame oplossingen voor hedendaagse problemen.

“Je hoeft maar naar het nieuws te kijken of je ziet berichten over overstromingen,
extreme droogte, tropische stormen en stijgende zeespiegels”

Bonaire moet de weg zien te vinden om hét eiland te worden waar kennis en kunde op het gebied van water centraal staat.
Een keur van bedrijven en instellingen die hier op het eiland hun kantoor of filiaal hebben en dat gebruiken als uitvalsbasis voor de regio (Caribbean en Latijns Amerika). Als er één land ter wereld is waar watermanagement naar een hoger plan is getrokken, dan is het Nederland. Overal ter wereld wordt om de expertise van Nederland gevraagd. En daar kan Bonaire, als onderdeel van Nederland, prima gebruik van maken. Want wat is er voor beide partijen beter dan de krachten te bundelen. Bonaire met zijn kennis van de regio, de beheersing van de talen en de centrale ligging tegenover de kennis, kunde en financiële mogelijkheden van Nederland(se bedrijven). En dan heb je ook nog eens de allerhoogste ambassadeur op dit gebied die je kan helpen, namelijk de Koning.

Wat moet er gebeuren?
We moeten gaan denken over welke bedrijven we hier willen hebben, wie is er gespecialiseerd in dit onderwerp (eventueel in combinatie met duurzaamheid). Deze bedrijven moeten we een plek geven op het eiland, een centraal punt waar ze bij elkaar kunnen komen en waar kennis gedeeld wordt. Die kennis zal allereerst gebruikt kunnen worden op Bonaire zelf, maar dient ook geëxporteerd te worden naar de omringende eilanden. Er zal ook actief ingezet moeten worden op de marketing. Bonaire moet bekend worden als een eiland van duiken en kennis op het gebied van water(management). Wanneer je besluit om deze koers te gaan varen dien je het gehele plan uit te rollen. Het houdt niet op met marketing en wachten totdat bedrijven zich hier willen vestigen. Actief op zoek naar bedrijven vanuit zowel de publieke als de private sector. Krachten bundelen en één boodschap uitdragen. Maar daarnaast moet de voorlichting op het eiland goed worden verzorgd: kinderen van nu kunnen de experts worden van de toekomst. Studeren in het buitenland maar terugkomen naar je eiland om hier de kenniseconomie te stimuleren en naar een hoger plan te trekken. Geef ze mogelijkheden en maak het aantrekkelijk.

De allereerste stap is dat iedereen de koers voor zich ziet en dit ook uit gaat dragen en gaat geloven in het feit dat dit een reële mogelijkheid is. Niet alleen voor het opzetten van een kenniseconomie op het eiland, maar ook voor het toerisme en landbouw zitten hier volop mogelijkheden. Laten we ons daarop focussen en aan de slag gaan!

Tekst: Dick ter Burg  |  Foto: Conté

Leave a comment