Voor het gesprek
Een goed sollicitatiegesprek staat of valt met een gedegen voorbereiding, dat kan je op elke jobsite lezen. Maar wat houdt een goede voorbereiding in? We zetten het op een rijtje.
Verzamel informatie
Verzamel zoveel mogelijk informatie over het bedrijf waar je gaat solliciteren.
Je vindt die informatie:
– op het internet (bedrijfssite, Google)
– in de vacature zelf
– in bedrijfsbrochures en jaarverslagen
– in vakbladen
– via je netwerk:
vraag informatie bij mensen die het bedrijf van binnenuit kennen
Daarnaast is het belangrijk dat je een goed beeld hebt van de baan waarnaar je solliciteert. Bevat de advertentie niet voldoende informatie of heb je vragen, bel dan gerust met de personeelsdienst van het bedrijf voor meer informatie.
Stippel de route uit
Stippel je route uit en ga na hoeveel tijd je nodig hebt om op de plaats van bestemming te komen. Hou bijvoorbeeld rekening met spitsuren, slecht weer, omleidingen en of andere vertragende factoren. Neem het telefoonnummer mee van je contactpersoon, zodat je degene op de hoogte kunt stellen van eventuele onvoorziene omstandigheden.
Bereid het gesprek voor
Je weet nooit precies wat een werkgever zal vragen, maar je kan je wel voorbereiden op een aantal veelgestelde vragen. Als je hier op voorhand al eens over nagedacht hebt en of hebt geoefend in rollenspel met iemand, kom je zelfverzekerder over. Lees voor je vertrek je cv en brief na en neem die ook mee naar je gesprek.
Kies je outfit
De indruk die een werkgever van jou krijgt, is ook afhankelijk van de manier waarop je je presenteert. Draag kleding waar je je goed in voelt, die aansluit bij je functie én de stijl van het bedrijf. Een schilder die in een driedelig pak gaat solliciteren, zal niet zo snel worden aangezien als iemand die de handen uit de mouwen steekt. Een directeur die in sportschoenen en trainingspak of hotpantsverschijnt , wordt niet serieus genomen. Let op met geurtjes (te veel parfum, alcohol, onfrisse adem, muffe kleren, rookgeur, zweetlucht), kauwgom, tattoo’s en piercings, te veel décolleté en of teveel bloot, te korte rokken of frivole jurken, overmatige make-up, sportschoenen en zorg dat je fris en verzorgd op je gesprek verschijnt.
Tijdens het gesprek
Kom op tijd
Om ervoor te zorgen dat het interview goed verloopt, moet je eerst en vooral ontspannen en op tijd ter plekke verschijnen. Meld je minstens 10 minuten voor je afspraak aan bij de receptie. Op die manier krijg je de kans om de werkomgeving in je op te nemen en de sfeer op te snuiven. Lukt het door omstandigheden niet om op tijd te komen? Breng dan het bedrijf op de hoogte. Zo beperk je de schade.
Let op je houding
Je sollicitatie begint zodra je een voet op het bedrijfsterrein hebt gezet. Let op je houding en gedrag vanaf het begin tot aan het einde. Wees beleefd en vriendelijk tegen iedereen die je aanspreekt.Zet je gsm uit of op stil. Zorg dat je de naam kent van degene(n) met wie je een afspraak hebt. Let op je lichaamstaal: de handdruk die je geeft (stevig maar niet te hard), de manier waarop je op de deur klopt, je houding tijdens het gesprek Hou je zenuwen onder controle! Ga dus niet spelen met je pen, op je handen zitten, nagelbijten, met je vingers tikken op een tafel of met je voeten of benen wiebelen. Blijf zoveel mogelijk jezelf, maak oogcontact en spreek duidelijk.
Antwoord concreet
Antwoord concreet en duidelijk op alle vragen. Vermijd zoveel mogelijk ‘mmm’, ‘ik weet het niet’ of ‘euh’. Laat je niet van de wijs brengen door directe vragen, ook niet door de vraag ‘hoeveel wil je verdienen?’ Het kan gebeuren dat de werkgever je bewust provoceert om je te testen. Blijf ook dan beleefd.
Wees enthousiast
Toon je enthousiasme. Ook al is het je zoveelste sollicitatiegesprek met telkens dezelfde vragen. De interviewer wil iemand die gemotiveerd en opgewekt is en wil horen waarom je op de functie solliciteert en voor het desbetreffende bedrijf wil werken. Hij of zij heeft geen boodschap aan eventuele andere sollicitaties.
Stel zelf ook vragen
Het stellen van vragen toont dat je interesse hebt en over de functie en het bedrijf hebt nagedacht. Dus tijdens het interview mag je ter verduidelijking zelf ook vragen stellen over de inhoud van de functie, het bedrijf, het verloop van de selectieprocedure. Het is een kennismakingsgesprek voor beide partijen.
Enkele voorbeelden: Hoe word ik ingewerkt? Wat was de aanleiding van de vacature? Zijn er mogelijkheden om bij te scholen / door te groeien? Kan ik een rondleiding krijgen?Hoe verloopt de verdere procedure? Zijn er nog testen of gesprekken? Op welke termijn zal er een beslissing genomen worden? Wanneer en hoe krijg ik nieuws over mijn sollicitatie? Zorg ervoor dat je na afloop op de laatste 3 vragen een duidelijk antwoord hebt en vergeet de werkgever niet te bedanken voor de tijd en moeite die hij gedaan heeft om je te ontvangen. De eerste indruk is belangrijk, maar de laatste indruk blijft het langst hangen.
Na het gesprek
Na je gesprek is de kous niet af. Wat je te doen staat, zodra je de deur achter je dicht trekt.
Evalueer het gesprek
Stelde de werkgever vragen die je moeilijk vond om te beantwoorden? Noteer ze en neem de tijd om een antwoord te bedenken. Sta ook stil bij antwoorden waar je minder tevreden over was.
Ga verder
Blijf niet wachten tot de werkgever contact met je opneemt voor je aan een volgende sollicitatie te begint. Zorg dat je een aantal sollicitaties tegelijk hebt lopen. Dat zal sneller tot resultaat leiden.
Neem initiatief
Als de werkgever beloofd heeft om binnen een bepaalde termijn contact op te nemen en hij doet dit niet, neem dan zelf het initiatief. Doe dit niet via mail, maar telefoneer. Als je mailt, loop je het risico dat je geen reactie krijgt. Informeer vriendelijk en beleefd naar de uitkomst van het gesprek.
Ben je geselecteerd of niet? Er zijn een aantal mogelijkheden:
Je wordt aangenomen en mag je contract gaan ondertekenen. Proficiat! Zorg er wel voor dat je voor het zetten van je handtekening alle benodigde informatie hebt, zodat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Ga ook na of je in aanmerking komt voor eventuele toeslagen en of andere voorzieningen. Je bent door naar de tweede ronde. Dit kan gaan om testen, een tweede gesprek, een proef en of een medisch onderzoek. Bereid je hierop voor en volg bovenstaande stappen. Je komt in de werfreserve terecht. De werkgever is wel overtuigd van je kwaliteiten, maar kan of wil je op dit moment niet laten starten. Hij bewaart je cv en kan alsnog contact met je opnemen als hij een soortgelijke vacature heeft. Informeer in dat geval hoe lang je in die werfreserve blijft zitten en neem zo nu en dan nog eens contact op met de werkgever. Hou verder ook nieuwe vacatures van het bedrijf in de gaten.
Je bent het niet geworden en komt ook niet in de werfreserve. Dit wil zeggen dat je niet geselecteerd bent en dat deze sollicitatie voor jou eindigt. Is dit het geval, vraag dan gerust meer uitleg. Dit kan je helpen bij je volgende sollicitatie. Wees niet bang om door te vragen, maar blijf beleefd en vriendelijk.