Een nieuw jaar betekent nieuwe kansen en frisse ideeën ook al gaan oude problemen gewoon mee naar het nieuwe jaar. De Kamer van Koophandel en Nijverheid Bonaire (KvK) wil in 2016 afrekenen met een aantal nog voortslepende zaken en van 2016 het jaar van actie en resultaten maken.
Tijd voor actie
In 2015 heeft de KvK veel tijd en energie gestoken in het verbeteren van de interne huishouding. Zo is er een flinke slag geslagen met het op orde brengen van het handelsregister en maken nieuwe instructies de zaken duidelijker voor zowel de klanten als medewerkers van de KvK. Van het feit dat nog niet alles altijd even goed gaat, is de Kamer zich bewust. Maar vergeleken met de situatie van een aantal jaren terug heeft de Kamer intussen flinke vooruitgang geboekt. Deze vooruitgang betekent echter niet dat de Kamer nu op zijn lauweren kan rusten. Er moet nog steeds het een en ander gebeuren. Dit jaar wil de Kamer daarom wederom laten zien dat de organisatie het kan.
2016 in “a nutshell”
Voor het jaar 2016 heeft de KvK het vizier vooral gericht op het verbeteren van de performance van ondernemers die daar behoefte aan hebben. Via het aanbod van diverse cursussen, trainingen, workshops, evenementen en (netwerk)bijeenkomsten probeert de Kamer de steeds groter wordende groep van (startende ondernemers te bereiken en te voeden met kennis en kunde. De KvK zal dan ook maandelijks meerdere bijeenkomsten gaan organiseren die gehouden kunnen worden aan de Kaya Amsterdam. Dit is het nieuwe kantoor waar de Kamer vanaf 1 december
in is getrokken. Het zal vooral gaan om snelle en korte trainingen. Zo zal iedereen de kennis kunnen verwerven en hoeft niemand te lang weg te zijn van zijn of haar kantoor en/of onderneming. Maar 2016 betreft niet alleen trainingen en bijeenkomsten. Het is de KvK ook om de dienstverlening aan de klanten te doen, die moet nog beter. Zo wil de Kamer uittreksels nog sneller afgeven. Het liefst meteen bij bestelling als de informatie in het dossier klopt. Daarnaast komt er een gloednieuwe website met veel meer mogelijkheden, gaat de KvK folders uitgeven en andere reclame maken op het gebied van ontwikkeling van ondernemerschap en zal ook het advies en de informatie van de businessconsulenten worden uitgebreid. Vanaf 1 januari werken er drie adviseurs bij de KvK die de klanten zullen bijstaan op het soms moeilijke pad van enterpreneurschap en hen zullen helpen beter en sneller hun weg te vinden. Het jaar 2016 wordt dan ook het jaar waarin de KvK zich meer en meer zal laten horen op het publieke terrein. Eén van de wettelijke taken van de Kamer is het gevraagd en ongevraagd adviseren van de overheid en meer specifiek het Bestuurscollege (BC) van Bonaire over economische aangelegenheden. Dit gebeurt in de ogen van de KvK nog te weinig en dus is het een speerpunt voor 2016.
De uitdaging voor Bonaire
De overheid is er onder andere voor het maken van beleid voor de inwoners en bedrijven op Bonaire. Die taak is op Bonaire toebedeeld aan de eilandelijke en de rijksoverheid. Dat beleid dient twee doelen. Bonaire moet aan de ene kant voldoen aan de regels die wettelijk zijn vastgesteld en daarnaast moet het beleid er voor zorgen dat Bonaire vooruitgaat. Voorbeelden hiervoor zijn een betere structurering van het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan en de implementatie van de wegenverkeerswet die het veiliger moet maken op de weg. Over al deze zaken moet de overheid nadenken en beleid uitstippelen. Daarbij is afstemming met de praktijk noodzakelijk. De centrale vraag moet dan ook zijn: wat is het hoger liggende doel en hoe komen we daar? Zo’n vraag betekent dat je keuzes moet maken en knopen door moet hakken. Inherent aan het maken van keuzes en het doorhakken van knopen is echter dat je niet iedereen tevreden kunt houden en daar ligt de ware uitdaging voor Bonaire. Men kan niet blijven praten. Uiteindelijk zal actie ervoor moeten zorgen dat Bonaire verder komt. Je kan blijven praten over welke weg het beste is, maar op een gegeven moment moet iemand gaan lopen om bij het gewenste einddoel uit te komen. Het gaat er daarbij niet om of je meteen goedloopt, de weg naar het einddoel is immers niet helemaal te overzien en mogelijke hindernissen en/of obstakels in de toekomst evenmin. De kunst is om van start te gaan, gaandeweg goed om je heen te kijken en uiteindelijk tot resultaten te komen. Onderweg kun je natuurlijk altijd nog bijsturen en de weinige tijd en energie van alle partijen beter leren te benutten. Iedereen heeft immers een ingrediënt voor de taart die Bonaire wil maken.
Al die ingrediënten samen vormen de taart, laat je ingrediënten weg dan kan de taart mislukken. Het begint dus, zoals aangegeven, met het vaststellen van het hoger liggend doel. Waar willen we naar toe met Bonaire? Dat is voor iedereen weliswaar anders, maar op sommige vlakken is er zeker consensus te bespeuren. Zo wil iedereen economische vooruitgang, terugdringing van de armoede en een gezonde en fijne plek om te wonen waar de natuur een zeer belangrijke rol speelt. Op zichzelf geen moeilijke zaken, totdat men vraagt hoe dit te bereiken. Partijen dienen allereerst een plan te maken dat van abstract naar concreet leidt. Uiteraard is dit afhankelijk van de mate van actie, de actie zelf en bij welke partij de uitwerking ligt. Genoemd plan dient op hoofdlijnen te leiden tot het hoger liggende doel. Goede voorbeelden zijn het Masterplan en het Strategisch toeristisch plan. Twee belangrijke documenten die moeten bepalen welke kant het eiland opgaat.
En toch slepen deze plannen al jaren voort zonder echte vooruitgang. De wil is er wel maar het is de vraag of alle partijen ook goed bezig zijn. Is iedereen voldoende kritisch naar elkaar? Heeft Bonaire de expertise in huis om dit af te handelen of moet het eiland hulp van buitenaf vragen? Kan Bonaire dat betalen of moet het eiland elders financiering gaan zoeken? Dit zijn slechts enkele vragen die, zo blijkt in de praktijk, soms moeilijk te beantwoorden zijn. Feit is echter ook dat Bonaire niet echt verder komt. In 2015 is er immers niet zo heel veel gebeurd om de kwakkelende economie vooruit te helpen. En als Bonaire het niet eens kan worden over de plannen die gemaakt moeten worden, hoe kan het eiland dan dichterbij het doel komen?
Maak de plannen af
Dus allereerst zal de focus van de overheid en alle partijen die er direct mee te maken hebben, moeten liggen op het (af)maken van de plannen. Maak de beste mensen vrij of huur hen in om het plan te schrijven en zorg er daarnaast voor dat het plan op een breed draagvlak kan rekenen. Politiek kan immers grillig zijn en het is jammer en een nodeloze investering als een bepaalde actie ineens 180 graden draait, omdat het politieke klimaat is veranderd. Ondernemers en investeerders hebben behoefte aan duidelijkheid. Zij willen weten waar Bonaire heengaat en en of ze hun investering zullen kunnen terugverdienen. Een plan moet daar antwoord op geven. En natuurlijk zullen er dan mensen ontevreden zijn of worden en zullen er mogelijk ook investeerders zijn die weglopen. Maar duidelijkheid zal ook een grote groep nieuwe investeerders aantrekken die hun geld in de economie van Bonaire willen steken. Want Bonaire heeft potentieel en biedt kansen.Dus laten we starten met het planten van een stukje ondernemerschap in het hart van de economie van Bonaire. De KvK wil en zal hier zeker aan gaan bijdragen in 2016 en de jaren die komen.
Tekst: Dick ter Burg