De zeven wetten van ondernemend innoveren

4379fe7ff7aad4de0dbe0ea2a990700dWet I
Bezint eer gij begint, weet wat innovatie is
Veel ondernemers denken dat innovatie hetzelfde is als het hebben van nieuwe ideeën. Nieuwe ideeën verzinnen voor producten en diensten is de halve waarheid. Creativiteit is onmisbaar, maar het is maar de helft van innoveren. Innovatie is namelijk toegepaste creativiteit, de combinatie van creativiteit en van toepassen. Immers creatieve ideeën die niet ook worden toegepast, blijven zweven. De innovatieve ondernemer vindt dus nieuwe ideeën en past ze toe.

Wet II
Innoveer alleen als je goed kunt vertellen waarom
Het begin van deze eenentwintigste eeuw is het tijdperk van het Waarom. Succesvolle ondernemers weten goed onder woorden te brengen waarom je hun bedrijf wilt, hun dienst wilt, hun product wilt. Zowel voor de uiteindelijke klant als voor je mensen is het van essentieel belang dat je een inspirerend antwoord kunt geven op de vraag: Waarom deze vernieuwing? En meer winst speelt daarbij maar een kleine rol. De ondernemer bouwt zelf het verhaal over het waarom van de vernieuwing. Maak je innovatie dus beeldend, inspirerend en overtuigend.

Wet III
Begin ermee jezelf te vernieuwen
De wereld is nieuw, nou wij nog. Innovatie is om te beginnen zelf veranderen. Als je zelf bereid bent te veranderen heb je voldaan aan de belangrijkste voorwaarde om ook het bedrijf te kunnen vernieuwen. Ga daarvoor te raden bij jouw persoonlijke bron van inspiratie. Wat is jouw drijfveer? Waar doe je het allemaal voor? Wat in jouw inspiratie zet aan tot vernieuwing? Wat inspireert jou bij vernieuwing? Met deze vragen begint de vernieuwing van jezelf. Het veranderen van je omstandigheden kan soms wel en soms niet. Kan het niet, dan gaat een oude wet op: ‘If you cannot change your circumstances, change yourself.’ Heb je eenmaal voor jezelf vastgesteld hoe jij zelf wilt veranderen, dan komt een boeiende opgave:
Wees de verandering die je wilt.
Deze fameuze uitspraak van Gandhi zegt het raak: de verandering die jij wilt moet je niet doen, je moet hem zijn.
Wet IV 
Werf vernieuwende mensen
Heeft jouw bedrijf meerdere mensen in dienst, dan is de volgende wet:
Werf vernieuwende mensen. Dat begint bij de presentatie van je bedrijf of organisatie: maak die sprankelend, vernieuwend en uitdagend. Met dat profiel trek je vernieuwende mensen. En ben je het eigenlijk totaal niet, geef dat dan toe en vraag iemand die die ommekeer naar een vernieuwend bedrijf teweeg kan brengen. Krijg je de brieven vervolgens binnen, let dan op hun uitstraling: energiek, levenslustig, vrolijk, positief, geïnteresseerd, betrokken, openstaand voor ideeën, avontuurlijk en nieuwsgierig. Dat zijn de goede aanwijzingen. Vraag tijdens het sollicitatiegesprek als eerste: wat is jouw bron van inspiratie? En: Wat is het meest bijzondere wat je in je leven hebt meegemaakt? Ook: Hoe zou je deze bijeenkomst willen vernieuwen?

Wet V
Stimuleer creatieve ideeën bij je mensen
‘Imagination is more important than knowledge.’ (Albert Einstein) De belangrijkste problemen kunnen niet worden opgelost binnen hetzelfde kader waarin ze gecreëerd zijn. (Albert Einstein)Sommigen zien de dingen zoals ze zijn en willen weten waarom ze zo zijn. Ik droom van dingen die er nooit zijn geweest en wil weten: waarom niet? (John F. Kennedy) Uitvinden is naar hetzelfde kijken als ieder ander, maar er anders over denken. (Albert Szent-Gyorgyi).

Van alle stoomboot-maatschappijen is er niet één in vliegreizen gegaan. De ondernemers aan de top hadden gewoon niet genoeg verbeelding om te realiseren dat niet stoomboten hun business was maar het vervoeren van klanten. En al die stoombootmaatschappijen zijn nu failliet. Dat gaat u niet gebeuren.

Een paar goede tips. 

1. De man met de meest patenten op zijn naam, Edison, ging altijd slapen met een ijzeren bal in zijn hand. Zodra hij in slaap viel ontspande zijn hand en viel de bal met een harde klap op de grond, waardoor hij wakker werd. Dan schreef hij meteen op wat hij zich herinnerde. Veel ideeën ontstaan door de ontspanning van de slaap in het onderbewustzijn en gaan verloren bij het wakker worden.

2. Gebruik groepsintelligentie. In het Engels: Crowd sourcing. Dat is het inschakelen van alle mensen om te vernieuwen. Zet je uitdaging op je website, roep iedereen op om mee te denken en stel een mooie beloning in het vooruitzicht voor het gouden idee. Je zult verrast zijn door wie er allemaal gaan meedenken in alle landen van de wereld.

3. Werken in duo’s stimuleert innovatie. Als mensen met zijn tweeën werken bouwen ze voort op elkaars gedachten en ideeën. Dit proces wordt ‘laddering’ genoemd.

4. Organiseer een professionele brainstorm. Creëer een groep van vijf tot tien mensen met veel creatievelingen en een aantal mensen die vooral goed zijn in het bewonderen. Want creatievelingen hebben bewondering nodig.

5. Geef de ruimte voor innovatie aan je bestaande mensen. Dat is waarmee Google groot wordt. Geef je eigen mensen elke week tijd om aan vernieuwing te werken. Vaak lukt dat alleen als je ze buiten het bedrijf eraan laat werken. Iemand die elke dag 15 minuten aan een vernieuwing werkt is binnen 100 dagen een top expert. dagen een top expert.

Wet VI
Organiseer dat de creatieve ideeën worden toegepast
Verzamel alle creatieve ideeën. Leg die voor aan een team van nuchtere technici en praktische denkers. Zij selecteren de drie beste creatieve ideeën op interessante mogelijkheden. Vervolgens laat je drie mensen met verstand van processen, marketing en geld per idee een mini businesscase maken. En dan kies jij daaruit de meest veelbelovende en haalbare. Tenslotte benoem je een goede implementator. Want uitvoering is het halve werk.

Wet VII
Ken je klant
Er bestaan geen slechte businessplannen, alleen beroerde timing. De Innovatietheorie van Rogers is beschreven in zijn boek ‘Diffusion of Innovations’ en is een theorie over de verspreiding van een nieuw product of idee. Rogers onderscheidt vijf groepen die het product of nieuwe idee accepteren:

Innovatietheorie van Rogers
inno lijn

De innovatoren (innovators) (2,5%) in de tabel zijn op zoek naar het nieuwste van het nieuwste. De pioniers (early adopters) (13,5%) zijn mensen die ook uit zijn op nieuwe dingen. Deze fase wordt gekenmerkt door een sterke groei in de verkoop. Bij de voorlopers (early majority) (34%) wordt het product door de massa opgenomen en bereikt het zijn volwassenheidsfase.

Het product is volwassen als het overgrote deel van de markt bekend is met het product en de achterlopers (late majority (34%) het kopen. De verkopen zullen langzaam afnemen in deze fase. Bij de laatste fase gaat het product eigenlijk de markt uit en kopen de achterblijvers (laggards) (16%), de laatste groep mensen, het product vanwege een goede aanbieding.
Het introduceren van een nieuwe dienst of een nieuw product is dus de kunst om het aan precies de goede mensen in de goede volgorde aan te bieden.
Dan wordt het een succes.

Tot slot

De ondernemer die gaat vernieuwen voelt zich al snel een dromer. Dat is dan maar even zo, want: Wie met beide benen op de grond staat, komt nooit een stap verder.

Tekst: Tom Kok

Leave a comment