De competenties van een succesvolle ondernemer


FotoliaEigen baas zijn is populair! De laatste tijd groeit het aantal ondernemers enorm. Dit is goed nieuws want uit onderzoek blijkt dat ondernemerschap een belangrijke bijdrage levert aan de economie.
Ondernemerschap brengt ook andere voordelen met zich mee. Zo zijn mensen die een eigen onderneming hebben vaak creatief. Daarnaast vergroot ondernemen het gevoel van eigenwaarde en geeft het meer zelfvertrouwen.

Een eigen bedrijf starten
Een ondernemer is een persoon die een inkomen krijgt door een eigen bedrijf te leiden. Wie een onderneming wilt starten moet rekening houden met een aantal zaken. Onderstaand overzicht geeft de belangrijkste stappen aan die je kunt gebruiken bij het opzetten van een eigen bedrijf.

 1. Onderzoek de mogelijkheden
  Wat voor bedrijf wil je starten en wat ga je maken of verkopen? Welke diensten ga je leveren? Kijk wat de mogelijkheden zijn voor je toekomstig bedrijf en schrijf een ondernemersplan.
 1. Maak een financieel plan
  Om een onderneming daadwerkelijk te beginnen heb je geld nodig. Door een financieel plan op te stellen kun je precies zien hoeveel geld je nodig hebt en waar je dat vandaan haalt. Je kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om geld te lenen bij de bank. Een andere optie is een microkrediet (microfinanciering) aanvragen bij Qredits.
 1. Bedenk een bedrijfsnaam
  Als je een onderneming hebt is een volgende stap het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Hiervoor heb je een bedrijfsnaam nodig. Een goede bedrijfsnaam is herkenbaar en laat duidelijk zien wat je te bieden hebt. Belangrijk is om in het handelsregister van de KvK te kijken of je bedrijfsnaam nog niet bestaat.
 1. Kies een rechtsvorm
  Jouw bedrijf heeft een juridische vorm nodig, de zogenaamde rechtsvorm zoals een eenmanszaak of een vennootschap onder firma (vof). Kijk welke rechtsvorm het beste past bij je bedrijf.
 1. Zorg voor een goede administratie
  Als ondernemer moet je een administratie bijhouden. Dit is verplicht, zorg er dus voor dat je administratie voldoet aan de eisen. Zo moet je bijvoorbeeld duidelijk laten zien hoeveel btw (belasting toegevoegde waarde) je moet betalen.
 1. Op zoek naar klanten
  Nadat je ondernemingsplan is afgerond, je financiering is geregeld en je bedrijf bij de KvK staat ingeschreven kan je officieel starten met je bedrijf. Een uitdaging die je nu staat te wachten is het vinden van klanten. Een geschikte wijze hiervoor is via kennissen of een regionaal/ online netwerk.

De competenties van een ondernemer
Er zijn een aantal competenties waarover een ondernemer moet beschikken om zijn bedrijf succesvol te leiden. Competentie is het vermogen om een taak of functie met de juiste kennis en vaardigheden te verrichten. De volgende competenties zijn kenmerkend voor een succesvolle ondernemer: namelijk:

 • Doorzettingsvermogen
  Dit houdt in dat je doorgaat totdat je jouw doel hebt bereikt. Bovendien ga je in geval van tegenslagen niet bij de pakken neerzitten.
 • Netwerken
  Je kunt een netwerk opbouwen met mensen/ organisaties die interessant zijn voor jou.
 • Hard werken
  Je bent bereid om veel uren in je bedrijf te steken. Dit houdt ook in dat als het nodig is, je s’avonds of in de weekeinden doorwerkt.
 • Durf
  Je durft risico’s te nemen en laat je bijvoorbeeld niet door angst (om te falen) leiden.
 • Zelfdiscipline
  Als eigen baas is het belangrijk om met discipline aan de slag te gaan. Dit is belangrijk voor als je bijvoorbeeld een deadline moet behalen.
 • Innovatief
  Het zien van kansen is onderdeel van je. Vernieuwen is hetgeen je continu wilt doen.
 • Resultaatgericht
  Je bent gericht op het bereiken van je doelen en je handelt daarnaar.

Stimuleren ondernemerschap Bonaire
Om ondernemerschap op Bonaire te stimuleren heeft Qredits in samenwerking met het Openbaar Lichaam Bonaire een plan opgesteld om startende ondernemers meer kansen te bieden om hun bedrijf op een goede wijze te starten en bestaande ondernemers de mogelijkheid te geven om te investeren. Het is de bedoeling dat er 25 microkredieten wordt verstrekt tot maximaal $25.000. Daarnaast kan de ondernemer bij de start van zijn bedrijf worden geholpen met verschillende online tools én fysieke coaching.

Naast de ondersteuning van de ondernemers richt Qredits zich ook op de jongeren. Momenteel investeert men volop in het ondernemerschapsonderwijs op Bonaire door het onderwijsprogramma “ EigenBaas” op de Scholengemeenschap en Forma te introduceren. Op deze wijze krijgen de studenten de mogelijkheid in een vroeg stadium kennis te maken met het ondernemerschap.

Leave a comment