Het woord infrastructuur roept meestal beelden op van het elektriciteitsnet of wegennet, maar is ook zeker van toepassing op de zorg. Binnen een multidisciplinair zorgcentrum als Bon Bida Bonaire is de infrastructuur belangrijk omdat er met verschillende soorten opdrachtgevers, disciplines, patiënten en klanten moet worden samengewerkt. Deze zogeheten interoperabiliteit is in grote mate afhankelijk van de onderlinge uitwisseling van informatie. En die uitwisseling van informatie op zijn beurt vindt plaats via de zorginfrastructuur die niet alleen moet voldoen aan de lokale wet- en regelgeving, de normen en richtlijnen, maar ook aan de eisen van het centrum. Er zijn verschillende zaken die een goede zorginfrastructuur regelen en garanderen. Hieronder volgen de allerbelangrijkste.
Identificatie, authenticatie en autorisatie
Identificatie, authenticatie en autorisatie gaat over de identiteit van de patiënt en de zorgverlener en over wie toegang heeft tot zijn dossier. Om misverstanden of erger te voorkomen en om de vertrouwelijkheid van de (para)medische informatie-uitwisseling te optimaliseren dient iedere zorgverlener met een unieke code in te loggen op een zogenaamd zorgportaal om zo de identificatie van de patiënt te kunnen controleren. De toegang hiertoe is goed beveiligd en alleen voor specifieke gebruikers die zich hebben geregistreerd en bekend zijn.
Toestemming patiënt
In 2016 is er een nieuwe wet aangenomen op basis waarvan de behandelaar mag veronderstellen dat de toestemming voor uitwisseling van medische gegevens in sommige situaties impliciet aanwezig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het sturen van een verwijsbrief met medische informatie of een terugrapportage aan de verwijzer en/of opdrachtgever. In een aantal andere situaties zal een zorgverlener expliciet toestemming moeten vragen en dit moeten registreren. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het opvragen van gegevens door een werkgever of letselschade advocaat.
Adressering/transport
Gegevens moeten geadresseerd en veilig worden getransporteerd. Het gaat immers om vertrouwelijke informatie. Dit kan een verslag zijn dat hard copy wordt meegegeven aan de patiënt om af te geven aan de medebehandelaar, maar het kan ook gaan om gegevens die per mail worden verstuurd. In dat geval dient er een secure e-mailadres te worden gebruikt. Een up-to-date firewall en een virusscanner in combinatie met goed beveiligde computers zijn een vereiste bij Bon Bida. De mate van openheid bij de uitwisseling van de informatie is afhankelijk van de reikwijdte ervan. Als er sprake is van een interne uitwisseling kan de infrastructuur een in te stellen ‘openheid’ hebben. Verschillende disciplines hebben in het belang van de behandeling van de patiënt inzage in voor hen relevante informatie in het digitaal patiëntendossier. Bij externe uitwisseling, zoals een rapportage aan een huisarts of specialist is er sprake van een gesloten infrastructuur. De informatie is dan alleen inzichtelijk voor de geadresseerde. Het duidelijk hebben en krijgen van de juiste zorginfrastructuur is dus van belang omdat er anders niet goed kan worden samengewerkt. En juist deze samenwerking is in grote mate bepalend voor de effectiviteit van de aangeboden therapievorm(en). Het vereist echter wel een of andere vorm van (digitale) informatie-uitwisseling. De manieren van samenwerking waar het zorgcentrum mee te maken krijgt, betreffen dossieroverdracht, eHealth toepassingen, ketenzorg, multidisciplinair overleg en het overdragen van een patiënt naar een andere zorgverlener.
“Het duidelijk hebben en krijgen van een juiste zorginfrastructuur is van belang omdat er anders niet goed kan worden samengewerkt”
Dossieroverdracht
Een dossier wordt binnen Bon Bida Cure en Care overgedragen bij dienstwaarneming voor collega’s. Als de oorspronkelijke behandelaar ziek is of met vakantie neemt een collega het van hem of haar over en kan de behandeling worden gecontinueerd.
eHealth toepassingen
Bij eHealth toepassingen kun je denken aan het online maken van afspraken in de agenda van de fysiotherapeut of het digitaal verkrijgen van aanpassingen voor je huiswerkoefeningen.
Ketenzorg
De ketenzorg op Bonaire is enorm in opkomst. De Zorggroep BES is de organisatie die belast is met de introductie ervan. Het gaat hierbij om samenwerkende zorgverleners die zorgen voor een integraal aanbod van zorg tegen een integraal tarief. In de praktijk levert dat een grote informatie- en communicatiebehoefte op. Dit heeft men in Nederland deels opgelost door de introductie van Ketenzorg Informatie Systemen (KIS).
Multidisciplinair overleg
Het multidisciplinair overleg (MDO) is een overlegvorm waarbij verschillende zorgprofessionals van uiteenlopende disciplines patiënten casus bespreken om zo de behandel- en zorgdoelen af te stemmen. Bon Bida Bonaire heeft met zowel interne als externe samenwerkende disciplines één keer per maand een MDO om de meest optimale zorg te kunnen leveren.
Overdragen van patiënten naar een andere zorgverlener
Het komt regelmatig voor dat patiënten moeten worden overgedragen aan een discipline in het buitenland. Om zorg te dragen voor een zo efficiënt mogelijke overdracht wordt dan al of niet digitaal een overdracht gemaakt met alle benodigde en bruikbare informatie. Het sleutelwoord voor een goede zorginfrastructuur is dus samenwerking. Het is de enige manier om de meest geschikte zorg te leveren. De bovengenoemde vormen van samenwerken vereisen allemaal een of andere manier van (digitale) informatie-uitwisseling die kan worden geleverd met behulp van een veilige, volledige en duidelijke zorginfrastructuur. Net als in het verkeer helpt een goed georganiseerde infrastructuur je immers om veilig en efficiënt je doel te bereiken.