Qredits maakt reële ondernemersdromen waar

img_7058Stel je hebt een idee of een droom en het laat je niet meer los, misschien zelfs al jarenlang niet.
En ook al ben je ervan overtuigd dat je een gat in de markt hebt gevonden, het is nog niet gelukt om er daadwerkelijk gevolg aan te geven. De verschillende banken die je hebt bezocht om je droom gefinancierd te krijgen, geloven er namelijk niet zo in en willen het risico niet nemen.
Je piekert en  gaat misschien zelfs twijfelen aan jezelf. Het enige wat je nodig hebt, is wat startkapitaal en begeleiding om je onderneming op te starten.

Of je bent al een ondernemer en wil graag uitbreiden, groeien. Je bedrijf is toe aan vernieuwing. Maar innoveren kost geld en je mist net dat beetje extra om in deze innovatie of uitbreiding te investeren. Je hebt er duidelijke ideeën over en weet zeker dat het uiteindelijk zal opleveren, je onderneming aantrekkelijker zal maken voor de markt. En ook al ben je een goede bekende bij de bank, ze willen je niet financieel ondersteunen. Die extra lening om het nodige te upgraden, bij te bouwen, dan wel die nieuwe koers die je zo graag wil varen door te zetten, krijg je niet.

Microfinanciering
Dan biedt Qredits de oplossing. Deze Nederlandse microfinancieringsorganisatie zonder winstoogmerk is vanaf 2009 actief in Nederland. Sinds 2015 kunnen ook Bonairiaanse ondernemers bij Qredits terecht voor een zakelijke lening van maximaal 25.000 Amerikaanse dollars en begeleiding door lokale vrijwillige coaches die zelf succesvol ondernemer zijn. De bevlogen en uit de financiële sector afkomstige directeur van Qredits, Elwin Groenevelt, sluit niet uit dat het maximale leningbedrag voor ondernemers op Bonaire op termijn hoger wordt. In Nederland worden door Qredits anno 2016 immers kredieten verstrekt die kunnen oplopen tot € 250.000. Het maximale startbedrag was bij aanvang in Nederland € 35.000.

Volgens de directeur was en is Qredits een gat in de markt dat de banken in Nederland laten liggen, omdat het handelingsproces voor kleine bedragen in combinatie met het risico niet rendabel te krijgen is. Er worden dan ook steeds minder leningen verstrekt aan startende ondernemers. De microfinancier, die met zestig medewerkers in dienst en 650 vrijwillige coaches inmiddels meer dan 9.000 kredieten heeft verstrekt van in totaal zo’n 170 miljoen euro, is dan ook geen concurrentie voor de banken. De banken zijn eerder blij met de kredietverstrekker omdat de stichting de spreekwoordelijke taart uiteindelijk groter maakt door kleine ondernemers te helpen groeien. Qredits is een non-profit organisatie en wordt actief ondersteund door de overheid, zoals het Ministerie van Economische Zaken en het Openbaar Lichaam Bonaire. Op deze manier kreeg Qredits de mogelijkheid om op Bonaire een vestiging te starten. Met als doel om het ondernemerschap op Bonaire te versterken een daarmee ook weer nieuwe banen te creëren.  De activiteiten van de microfinancieringsorganisatie Qredits bestaan uit drie pijlers.

Drie pijlers
De belangrijkste pijler is natuurlijk de kredietverlening. Daarnaast en daaraan vooraf gaand biedt Qredits ondersteuning bij het schrijven van een ondernemingsplan. ”Elke startende ondernemer doet er goed aan om zijn of haar ideeën goed uit te werken in een ondernemingsplan. Dat maakt ook dat men gedwongen wordt om aan alle aspecten rondom ondernemerschap te denken. Veel startende ondernemers denken daar te vaak te makkelijk over”, aldus Groenevelt. Qredits heeft diverse tools ontwikkeld om daarbij te helpen. Bijvoorbeeld gratis te downloaden sjablonen op de website. Dit geeft een duidelijk raamwerk voor een goed ondernemingsplan. Er is ook een e-learning beschikbaar in het Papiamentu, Nederlands en Spaans. Met behulp van deze online cursus leren toekomstige ondernemers hoe ze een bedrijf moeten starten. Het programma is zodanig opgebouwd dat de betreffende ondernemer aan het einde van de cursus zijn ondernemingsplan klaar heeft..

De laatste pijler is het ondernemerschapsonderwijsprogramma dat Qredits heeft ontwikkeld voor het MBO en HAVO/Vwo-scholen en de EigenBaas Avondschool: een echte ondernemerschapsschool voor ondernemers in spé die Qredits op Bonaire geeft in samenwerking met Fundashon Forma. “Veel jongeren beseffen nog niet dat ondernemen de toekomst heeft. We willen scholieren en studenten al in een vroeg stadium leren wat ondernemerschap inhoudt en hoe je een goed ondernemersplan kunt schrijven.”, vertelt Groenevelt. Dit jaar hebben de eerste MBO-studenten op het SGB het EigenBaas-programma afgerond.

Uitdaging
Op Bonaire lijkt de uitdaging voor Qredits vooral de naamsbekendheid te zijn en het feit dat veel ondernemers in spé zichzelf en hun potentie nog al eens onderschatten. Dat blijkt ook uit de veertig kredietaanvragen die tot nog toe op Bonaire zijn ingediend. In Nederland komt maar 25 procent van de aanvragen uiteindelijk voor een lening in aanmerking. Voor Bonaire ligt dit percentage veel hoger namelijk 75 procent. Orphaline Saleh is vanaf de start van Qredits op Bonaire betrokken. Met haar langjarige bankervaring is ze de aangewezen persoon om het kantoor van Qredits bij de Kamer van Koophandel te runnen. Ze legt uit dat voor veel (startende) ondernemers de drempel om een aanvraag te doen nogal hoog ligt. Ze hoort vaak ‘als ik iets aanvraag, wil ik het wel goed doen’. “Veel ondernemers hebben extra begeleiding nodig bij het indienen van een aanvraag. Daarvoor kun je bij ons kantoor aan de Kaya Amsterdam terecht.” Saleh is trots op wat Qredits het afgelopen jaar voor Bonaire heeft betekent. “We doen iets concreets voor de Bonairiaan en voor de economische vooruitgang van Bonaire”, vertelt ze glunderend. Maar dat is niet het enige. Ze ziet mensen ook groeien, meer zelfvertrouwen krijgen, hun onafhankelijkheid en zelfredzaamheid toenemen terwijl ze hun bedrijf aan het opstarten zijn. De blije, verzelfstandigde en zelfredzamere klanten die ze op een klein eiland als Bonaire regelmatig tegenkomt, geven haar dan ook voldoening. De ondernemers moeten het immers zelf doen en zelf het ondernemingsplan schrijven.

Kredietaanvragen
Het Qredits-team op Bonaire bestaat inmiddels uit twee medewerkers: Orphaline Saleh en Nicole Senchi-Sordjo. Zij geven ondernemers de benodigde informatie en verwijzen hen door naar het e-learningprogramma. Ze matchen ondernemers als dat nodig is met een van de vrijwillige coaches op Bonaire, die geselecteerd zijn op basis van betrouwbaarheid en ervaring in het ondernemerschap, en zijn betrokken bij de EigenBaas-onderwijsprogramma’s.
Na het indienen van de kredietaanvraag beoordeelt Saleh de ondernemingsplannen. Als de aanvraag compleet is en alle stukken zijn ingeleverd, kan ze de betreffende ondernemer binnen minimaal drie weken vertellen of Qredits het verzoek honoreert. Bij de beoordeling gaat het vervolgens vooral om het goed kunnen inschatten van de risico’s. Dus kijkt Saleh naar het trackrecord van de ondernemer, eventuele schulden, betalingsproblemen, de krediethistorie, de haalbaarheid van het plan en in hoeverre de doelen realistisch zijn. De lening moet inclusief rente immers in uiterlijk vier tot zeven jaar kunnen worden terugbetaald. Tot nog toe hebben op Bonaire op deze manier zo’n twintig ondernemers hun microkrediet ontvangen en zijn er achttien nog in behandeling.

De vraag naar krediet, coaching en begeleiding neemt de laatste tijd toe. Dit betekent dat Qredits op Bonaire alle ruimte heeft om te groeien. Directeur Elwin Groenevelt is dankbaar voor de support en financiële steun van het OLB. “De lokale overheid ziet in dat ondernemerschap hét middel is om de Bonairiaanse economie te stimuleren en banen te creëren. Qredits draagt hieraan zijn steentje bij.”

Leave a comment