Digitalisering en fiscaliteit

Tegenwoordig valt de computer of het internet niet meer weg te denken uit het dagelijkse beeld. Waar iemand eerst een krant las, terwijl hij wachtte, pakt men nu de smart phone, tablet of laptop erbij. De technologie vernieuwt en de samenleving blijft in ontwikkeling. Wat vandaag typerend of nieuw is, kan morgen door de digitalisering niet meer relevant zijn. 

Ontwikkelingen in de samenleving en in de technologie hebben ook hun impact op de fiscaliteit. Hieronder zullen een aantal van deze ontwikkelingen in de huidige maatschappij worden besproken. 

Blockchain en cryptocurrency
Blockchain is in zijn kern een open en decentraal digitaal netwerk waarmee onderling nieuwe blokken van informatie kunnen worden toegevoegd. Het is een zogenaamd peer-to-peer netwerk waar alle deelnemers van het netwerk samen het eigendom gelijk verdelen. Iedereen, die dat wil, kan eraan deelnemen. In het geval van cryptocurrency komt het erop neer dat er betalingen kunnen worden verricht. Deze betalingen kunnen worden gedaan zonder tussenkomst van een derde (bijvoorbeeld de overheid of een bank). Al deze onderlinge betalingen worden vervolgens versleuteld en in blokken vastgelegd. Ze zijn inzichtelijk voor de gebruikers en achteraf niet te wijzigen door het decentrale netwerk. Voor het grote publiek gaat blockchain hand in hand met cryptocurrencies en dan met name de Bitcoin. Naast Bitcoin zijn er echter vele andere varianten van cryptovaluta, bijvoorbeeld Ethereum, Ripple en ruim duizend andere soorten. Ook blijven er nieuwe cryptocurrencies op de markt verschijnen onder de term ‘Initial Coin Offering’ (afgekort als ICO). Maar wat zijn cryptocurrencies nu precies? Cryptocurrencies zijn digitale munteenheden die gebruikt kunnen worden als alternatief geldsysteem voor reguliere betaalmiddelen. Blockchain is oorspronkelijk de datastructuur achter de cryptocurrencies. De digitale munteenheden kunnen worden gebruikt om betalingen te verrichten. Net als met geld, zoals de USD dollar, Euro of alle andere valuta, vertegenwoordigen cryptocurrencies eveneens een bepaalde waarde in een database. Deze waarde wordt vastgelegd in een grootboek dat we als blockchain kennen. Blockchain kan ook invloed hebben op de fiscaliteit. Cryptocurrencies worden thans gezien als een betaalmiddel dat gelijk kan worden gesteld met (traditioneel) geld. Dat betekent bijvoorbeeld dat inkomen uitbetaald in cryptocurrencies in de aangifte inkomstenbelasting dienen te worden opgenomen. Handel in crypto bestaande uit het tegen betaling omwisselen van cryptovaluta naar traditionele valuta zou daarbij per saldo zonder heffing van algemene bestedingsbelasting (ABB) kunnen plaatsvinden als gevolg van een vrijstelling. 

E-books, digitale boeken en luisterboeken
Tegenwoordig kan een boek niet alleen meer gekocht worden in geprinte vorm, maar ook in digitale vorm zoals een e-book, pdf of luisterboek. Bij het kopen van een hard copy boek zal geen ABB in rekening gebracht worden door de verkoper, omdat de verkoper naar alle waarschijnlijkheid niet voldoet aan het begrip producent. We laten de behandeling van het begrip producent overigens buiten beschouwing, omdat dat de reikwijdte van dit artikel te buiten gaat. Bij niet geprinte boeken verschillen de ABB gevolgen. Op grond van de ABB wetgeving wordt voor het verleend krijgen van elektronische diensten aansluiting gezocht bij de Europese-Nederlandse belastingwetgeving, specifieker de Wet op de omzetbelasting. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt in digitale boeken die op fysieke dragers worden verkocht en digitale boeken die via het internet worden gedownload zoals E-books. De consument die een digitaal boek download via zijn computer of smartphone heeft hierbij een elektronische dienst verricht gekregen waarover ABB is verschuldigd. De consument die een digitaal boek heeft gekocht dat op een fysieke drager is gekocht (usb-stick), is daarentegen geen ABB verschuldigd, wederom wegens het producentenbegrip. Digitalisering leidt in dit geval dus niet tot verbetering, omdat nu 6% ABB is verschuldigd over de dienst op Bonaire, terwijl bij het kopen van een traditionele vorm van een boek of een boek op een usb-stick geen ABB is verschuldigd. 

Bloggers, vloggers en instagrammers
De laatste jaren deelt men inzichten in het privéleven op allerlei gebieden op allerlei platformen. Hierbij kan worden gedacht aan een blog (webpagina), maar ook een YouTube-kanaal, Instagramaccount, Twitteraccount, Facebookaccount, Snapchataccount, etc. Al dat delen van informatie heeft en leidt nog steeds tot allerlei nieuwe beroepsgroepen. Bloggers en vloggers verkrijgen bijvoorbeeld inkomen uit betaalde samenwerkingen door middel van sponsoring op de diverse kanalen en blogpagina’s, advertenties, geaffilieerde marketing, YouTube inkomsten, Google inkomsten en producten die worden opgestuurd. Verkregen fysieke producten worden hierbij gezien als het plaatsvinden van betaling in natura doordat er sprake is van het verkrijgen van producten voor het maken van reclame. Bloggers, vloggers en instagrammers verkrijgen dus op allerlei wijzen bepaalde inkomsten en afhankelijk van het antwoord op de vraag of de Belastingdienst Caribisch Nederland deze werkzaamheden als ondernemerschap of overige bronnen van inkomsten beoordeeld, zou dit gevolgen kunnen hebben voor onder andere de inkomstenbelasting en de ABB. In dit opzicht verschillen de regels voor bloggers, vloggers en instagrammers niet met die van andere belastingplichtigen.

Conclusie
Mensen en producten zijn niet langer plaatsgebonden. De interneteconomie en de daarmee gepaard gaande ontwikkelingen hebben geleid en leiden nog steeds tot allerlei nieuwe verdienmodellen en veranderingen. Deze veranderingen en verdienmodellen leveren allerlei vragen op, onder andere op het gebied van belastingen. Waar het de belastingen betreft verschillen de interneteconomie en de kwalificaties van deze veranderingen niet van de huidige technologie en beroepen. Nog steeds dient te worden vastgesteld of er sprake is van belastingplicht voor de diverse belastingen, zoals de inkomstenbelasting en ABB en de daarbij komende gevolgen. Meijburg & Co Caribbean heeft ruime ervaring met de toepassing van het Caribisch-Nederlandse (fiscale) recht en het in kaart brengen van belastinggevolgen op nieuwe technologieën. Wij assisteren u daarom graag bij de fiscale knelpunten en eventuele mogelijkheden. The information contained herein is of a general nature and does not address the specific circumstances of any particular individual or entity. Although we endeavor to provide accurate and timely information, there can be no guarantee that such information is accurate as of the date it is received or that it will continue to be accurate in the future. No one should act on such information without appropriate professional advice after a thorough examination of the particular situation.

Leave a comment