Een goede website volgens Google

Met een website zet je je bedrijf online in de etalage. Doe je dat goed, dan kun je daar flink profijt van hebben. Maar wat zijn nou de kenmerken van een goede website en hoe werkt deze op alle apparaten optimaal?

Conversie

Voor de meeste ondernemers geldt dat een goede website moet zorgen voor conversie. Een website maakt onderdeel uit van je omnichannel strategie, waarin de klant centraal staat. Je website moet je bezoekers (klanten) begeleiden naar je conversiedoel, of dit nu de aankoop van een product, de aanvraag van een offerte of een inschrijving voor een cursus is. Een goede site voldoet dan ook zo goed mogelijk aan de verwachting van je klant. Een slechte ervaring zorgt er immers voor dat deze klant niet meer terugkomt.

Zo realiseer je groei met zoekmachine-optimalisatie

Klantreis

Elk online aankoopproces doorloopt vier fases: zien (bewustwording), denken (overwegen), doen (aankoop) en houden van (loyaliteit). Dit is de klantreis die voor de conversie moet zorgen. Door je sitebezoekers met storytelling stap voor stap mee te nemen in de juiste richting en waar nodig te beïnvloeden,  zal het conversiepercentage toenemen. Dit beïnvloeden doe je door je klant direct aan te spreken en op je site te kiezen voor een persoonlijke benadering. Vertel in heldere taal wie je bent, waar je bedrijf voor staat en waarom klanten met jou zaken moeten doen. Gebruik afbeeldingen die deze boodschap ondersteunen. Ook een duidelijke structuur en een goed werkende zoekfunctie dragen bij aan een positieve klantervaring. Uiteraard mag ook een opvallende call-to-action niet ontbreken.

Conversiekillers

Naast dingen die goed werken, zijn er ook dingen te noemen die je beter kunt vermijden op je website. Zo haken bezoekers massaal af bij een laadtijd van meer dan 3 seconden.  Lange video’s en grote afbeeldingen maken je site traag, maar ook onnodige plugins kun je beter verwijderen. Ook een slider, een directe pop-up met de vraag of je de nieuwsbrief wilt ontvangen, of een chatbox-functie zorgen vaak voor irritatie en hebben daardoor vaak een averechts effect. Zelfs ver in het aankoopproces kun je te maken krijgen met conversiekillers.  Wanneer klanten aan het eind van het proces tegen onverwachte bezorgkosten aanlopen of onveilige betaalmethodes moeten gebruiken, zullen ze alsnog van de koop afzien.   

Mobile first

Nog belangrijker dan het hebben van een goede website, is het hebben van een goede website die ook optimaal werkt op tablet en mobiel. Cijfers tonen aan dat mensen gemiddeld 200 keer per dag op hun mobiele telefoon kijken. En waar in 2015 nog maar twintig procent van de online aankopen via mobiel of tablet werden gedaan, is dat vandaag de dag al bij 49 procent het geval. Daarom past Google sinds deze maand ook mobile-first indexing toe. Voor het opstellen van de zoekresultaten gebruikt Google niet langer de desktop-versie maar de mobiele variant van websites.

SEO aanpak

Het blijft goed om te realiseren, dat de dingen die voor andere websites gelden, niet altijd opgaan voor jouw website. Om je site verder te optimaliseren is het belangrijk om doorlopend je site te blijven testen en monitoren. Wat zijn de relevante zoektermen waar je op gevonden wilt worden? Aan welke informatie hebben jouw klanten behoefte? En hoewel zoekmachines gek zijn op content is het advies van expert Ernst de Roos om het vooral simpel en overzichtelijk te houden. “Stop met het verslaan van Google. Denk in de eerste plaats aan je klant.”

Actieplan

  • Check wat de huidige status is van je website
    Gebruik testmysite.withgoogle.com en ontdek de laadtijd van jouw website. Je krijgt een rapport met de bevindingen.
  • Zorg voor een mobielvriendelijke website
  • Verwerk de zes B’s (Bezoeken, Boeien, Beslissen, Bestellen, Betalen, Binden) om conversie te bevorderen
  • Gebruik Google Analytics om je site te monitoren en optimaliseren

 

Leave a comment