De wet van Say stelt dat elk aanbod zijn eigen vraag schept. Dit economische principe wordt toegeschreven aan de Franse zakenman, politicus en econoom Jean-Baptiste Say (1767-1832). Het principe geldt echter niet alleen voor de economie, maar ook voor de medische wereld.
Aanbod schept vraag
Als je extra dokters aantrekt of ergens een extra ziekenhuis neerzet, leert de ervaring dat deze dokters dan al gauw een volle agenda hebben en dat het ziekenhuis op zijn beurt ook snel weer te weinig capaciteit zal hebben. In feite is dat een bijzonder fenomeen. Want worden mensen dan extra of vaker ziek als er een extra dokter of ziekenhuis bijkomt? Nee, dat is niet het geval. De verklaring ligt in het feit dat er sprake is van een latente (verborgen) vraag. De klachten of mogelijke ziekten zijn wel aanwezig, maar er wordt nog niet actief actie op ondernomen. Het extra aanbod vanuit de medische zorg zet deze latente vraag eerder om in een actieve vraag. Er is immers meer ruimte voor en daarnaast zou het kunnen dat de dokter en/of het ziekenhuis beter passen bij de betreffende patiënt. De keuze is groter. En dat betekent dat er meer vertrouwen ontstaat, wat weer resulteert in eerder en vaker naar de dokter. Dit is gunstig want dat vertrouwen zorgt ook voor een grotere therapietrouw en/of beter passende behandelingen en dus voor betere resultaten voor de patiënten.
Geldt dat nu ook voor de arbowereld? Ja, tot op zekere hoogte is dat inderdaad het geval. Het aanbod van arbodiensten is immers bedoeld om ‘zieke’ organisaties te ‘genezen’ en gemotiveerde, gezonde en energieke medewerkers, een minimaal verzuim, veilige werkomstandigheden en een hoog niveau van welzijn te bewerkstelligen. Iedere organisatie is daarbij gebaat en iedere organisatie wil de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van zijn medewerkers optimaliseren. Dat gaat namelijk hand in hand met de laagste kosten en
dus de hoogste winsten voor de organisatie. Het sociale aspect, oftewel gezonde, gemotiveerde, zich veilig voelende en gelukkige medewerkers, gaat dus samen met het economische aspect wat een optimalisering van de winsten betekent. Een mooiere win-win situatie is haast niet denkbaar.
“Iedere organisatie krijgt het verzuim dat zij verdient”
Maar wat bedoelen we precies met het ‘genezen’ van een ‘zieke’ organisatie? Er wordt wel gezegd: “Iedere organisatie krijgt het verzuim dat zij verdient”. Dat klinkt mogelijk wat cryptisch, maar wat we daarmee willen zeggen, is dat als de organisatie niet goed functioneert, zijn zaken niet op orde heeft, het verzuim en vaak ook het verloop hand over hand zullen toenemen. Of een organisatie ziek is, kunnen we dus zien aan de hoogte van de verzuimcijfers.
We zijn allemaal wel eens ziek en een ieder van ons kan ineens getroffen worden door een invaliderende medische aandoening. Op een totale populatie is dat ongeveer 2 tot 3%. Als het verzuim ver boven deze cijfers uitkomt, spreken we niet meer van zieke medewerkers maar van een zieke organisatie. Het medische en niet te vermijden verzuim is immers ongeveer 2 tot 3%. Op Bonaire kennen we echter bedrijven met een verzuim van 20 tot 30%. En dat zou erop wijzen dat deze organisaties dus behoorlijk ziek zijn. Een arbodienst kan in dat geval werken als een ziekenhuis die de organisatie beter maakt. Een gezonde organisatie is immers in staat om gezonde, gemotiveerde, zich veilig voelende en gelukkige medewerkers langdurig aan zich te binden. En voor een ‘behandeling’ van de arbodienst is dat alles behalve een slecht resultaat, toch? De vergelijking met ziekenhuizen en dokters gaat echter nog verder. Een organisatie moet namelijk ook passen bij de arbodienst.
De voorgestelde ‘behandeling’ moet het vertrouwen van de organisatie en zijn medewerkers hebben, omdat de resultaten anders te beperkt zullen zijn. Dus de aanwezigheid van meerdere arbodiensten op relatief kleine eilanden als Bonaire, Sint Eustatius en Saba is juist vanwege de diversiteit aan mogelijke ‘behandelingen’ en passend bij verschillende organisaties van groot belang. Alles bij elkaar verbetert dat de resultaten omdat er meerdere en verschillende therapieën bij verschillende organisaties kunnen worden toegepast.
Daarnaast houdt een uitgebreider aanbod van arbodiensten elkaar scherp en de prijzen acceptabel. Op Bonaire zijn er meerdere arbodiensten actief. Er is dus voldoende keus voor gezonde organisaties op de drie eilanden.