De corebusiness van multidisciplinair zorgcentrum Bon Bida Bonaire is het duurzaam reactiveren en re-integreren van individuen met een fysieke en/of mentale aandoening. Dit kan in opdracht van een medisch specialist of huisarts zijn, maar is steeds vaker ook in opdracht van een werkgever.
Het investeren in de fysieke en mentale gezondheid van de werknemer betaalt zich namelijk terug in een werknemer die effectiever en beter inzetbaar is. In de komende edities van JOB zullen verscheidene onderwerpen en ontwikkelingen binnen deze discipline tegen het licht worden gehouden zowel vanuit het belang van de werkgever als van de werknemer. In dit eerste deel gaat het vooral over de belangrijke rol van communicatie binnen de fysiotherapie.
Zorgen moet je doen, niet maken’ is een tegelwijsheid die gemakkelijker is gezegd dan gedaan. Binnen ons gezondheidscentrum hebben we met beide aspecten te maken en daarbij speelt communicatie een belangrijke rol. We behandelen niet alleen een brede doelgroep met lichamelijke en mentale klachten van allerlei aard, maar zijn ook een centrum waar mensen samenkomen om te werken aan het optimaliseren van hun gezondheid. Een van onze pijlers is Bon Bida Cure. Hier vallen vier disciplines onder die nauw met elkaar samen werken. Zoals aangegeven zal in het kader van dit artikel de focus meer liggen op Fysiotherapiepraktijk BonFysio en dan met name de communicatie.
BonFysio is opgericht in 1994 en daarmee de langst bestaande particuliere fysiotherapie(groeps)praktijk op Bonaire. Het centrum kenmerkt zich door snelle patiëntenzorg, hoge kwaliteit en deskundigheid, professionaliteit en transparantie van handelen. Dat is echter alleen mogelijk door goed te communiceren.
Zorgen moet je niet maken
Feit is dat als je niet weet waar je last van hebt, je je zorgen gaat maken. Catastroferen, zoals dat wordt genoemd, is een karakteristiek van mensen met onbegrepen pijn. Iedereen kent wel een ernstige casus van iemand die ongeveer dezelfde pijn had als die jij nu ervaart, en dan, wat te doen? Alleerst is het van groot belang dat je terecht komt bij een ervaren professional die naar je luistert, je onderzoekt en de bevindingen op een duidelijke manier aan je uitlegt, de vragen die je hebt, beantwoordt en je geruststelt door uit te leggen wat er met je aan de hand is. Zo begrijp je je pijn, weet je waarom je voelt wat je voelt en wanneer je de pijn kunt verwachten. Maar nog veel belangrijker, je leert ook wat je er zelf aan kunt doen en hoe het herstel eruit zal gaan zien. Deze geruststelling en het weten zal de zorgen, het catastroferen, wegnemen waardoor je weer beter gaat functioneren. Bij de fysiotherapeut kun je terecht op verwijzing van de huisarts of op verwijzing van de specialist. Maar iemand kan er ook voor kiezen om op eigen initiatief langs te komen voor een intake en onderzoek. In bepaalde gevallen wordt de behandeling volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Bon Bida kent de regels en die kunnen we dus ook laten weten. Sommige bedrijven hebben er voor gekozen om een regeling te treffen met Fysiotherapiepraktijk BonFysio en betalen onder bepaalde voorwaarden de kosten voor de fysiotherapeutische behandeling van hun werknemer. Het is dus een goed idee om het personeel van Bon Bida te vragen of deze of gene werkgever hier ook voor heeft gekozen. Omdat het centrum ervoor kan zorgen dat iemand sneller herstelt, heeft de werkgever het voordeel dat zijn werknemer sneller beter en inzetbaar is.
“Een cruciaal onderdeel bij herstel is de communicatie met de cliënt”
Zorgen moet je doen
BonFysio heeft zeven fysiotherapeuten tot zijn beschikking van wie een ieder zijn of haar eigen specialisatie heeft. Om het herstel en de inzetbaarheid van de cliënt te bespoedigen en te verduurzamen door onder meer precies te bieden wat iemand nodig heeft en optimaal gebruik te maken van een ieders specialisatie kan het voorkomen dat de betrokkene in overleg behandeld wordt door meerdere therapeuten. Ook hierbij is communicatie cruciaal en niet voor niets een belangrijke module binnen de opleiding. De cliënt dient immers op de hoogte te worden gehouden van de status van zijn revalidatie. Er dient hem te worden uitgelegd waarom bepaalde oefeningen of handelingen moeten worden verricht. Door een goede uitleg en toelichting van het belang ervan blijft de betrokkene gemotiveerd en weet hij of zij ook precies wat wanneer gewenst is om zelf te gaan doen. Door de feedback op zijn revalidatiestatus wordt tevens de vooruitgang zichtbaarder, hetgeen de motivatie weer versterkt.Voor een efficiënt, effectief en zo duurzaam mogelijk herstel en goed verloop van de revalidatie is de communicatie met andere disciplines zowel binnen als buiten het zorgcentrum minstens zo belangrijk. Zo wordt er structureel gecommuniceerd door middel van vergaderingen, patiëntbesprekingen en multidisciplinaire overlegvormen, zoals het overleg met de specialisten van ziekenhuis Fundashon Mariadal. De fysiotherapie maakt bovendien een enorme professionele ontwikkeling door. In plaats van de monodisciplinaire behandeling zoals die vroeger veel plaatsvond, wordt fysiotherapie heden ten dage ingezet als onderdeel van een veel groter geheel. Communicatie is dan ook steeds belangrijker geworden. Er zijn momenteel veel wetenschappelijke onderzoeken bezig om de (kosten)effectiviteit van fysiotherapie bij specifieke aandoeningen te bewijzen. De communicatie hierover heeft er toe geleid dat het Ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport bepaalde indicaties weer heeft opgenomen in de basisverzekering. De fysiotherapie en zijn cliënten kunnen dus op geen enkele manier zonder communicatie.