In het kader van de week van Alfabetisering organiseerde FORMA in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven Bonaire (SLSB) en PricewaterhouseCoopers Accountants (PWC) twee conferenties met ‘Het voordeel van het reduceren van laaggeletterdheid binnen een bedrijf
en organisatie’ als onderwerp. Zowel FORMA als de SLSB onderkennen dat het probleem rondom laaggeletterdheid op Bonaire ernstig is en dat het belangrijk is om dat in gezamenlijkheid en gericht op preventie en vermindering van laaggeletterdheid bij volwassenen aan te pakken. Laaggeletterdheid raakt ons allen. Het heeft niet alleen grote consequenties voor het bedrijfsleven en onze gemeenschap, maar het resulteert ook in hogere sociale en medische kosten en een verlaagde productie. Daarnaast kan laaggeletterdheid een negatieve invloed hebben op de veiligheid op
de werkvloer.
Kosten laaggeletterdheid
Het doel van de twee conferenties was om bedrijven en organisaties in de gezondheidszorg bewust te maken van de impact van laaggeletterdheid op de maatschappij en het bedrijfsleven. Tijdens de conferenties heeft PWC cijfers gepresenteerd, die duidelijk maakten wat laaggeletterdheid betekent voor de economie van Nederland. Het bureau heeft in Nederland verschillende onderzoeken gedaan naar het fenomeen en de economische en sociale kosten als gevolg daarvan. De impact is in 2016 opnieuw in kaart gebracht met behulp van een model uit 2013. De schatting van de maatschappelijke kosten die op basis van dit model gemaakt kan worden, uitgaande van 2.5 miljoen laaggeletterden in Nederland, ligt op een bedrag van 1 miljard euro per jaar. Deze kosten bestaan voornamelijk uit inkomstenderving, verminderde productiviteit en een gestegen beroep op de gezondheidszorg. Laaggeletterden zijn namelijk vaker werkloos, hebben een lager inkomen, betalen daardoor minder belasting en vanwege hun slechte positie op de arbeidsmarkt zijn ze meestal aangewezen op sociale zekerheidsvoorzieningen.
Daarnaast lijkt laaggeletterdheid gerelateerd te zijn aan criminaliteit. Door een gemis aan inkomen wordt de kans op participatie in criminele activiteiten, zoals diefstal, drugshandel en illegale prostitutie immers groter. Verder blijkt uit verschillende onderzoeken tevens dat laaggeletterdheid een groter aantal huisartsbezoeken en ziekenhuisopnamen tot gevolg heeft. Met andere woorden: hogere kosten voor de gezondheidszorg.
Laaggeletterdheid op Bonaire
Het onderzoek van de SLSB (2015) heeft uitgewezen dat minimaal 22% van de volwassenen op Bonaire laaggeletterd zijn. FORMA heeft al eerder aangegeven, dat het percentage laaggeletterdheid onder de volwassenen op ons eiland waarschijnlijk hoger ligt. Hierdoor worden de kosten voor onze maatschappij ook hoger. De organisatoren trokken op basis van alle gegevens voorzichtig de conclusie, dat het ons eiland $ 1 miljoen dollar per jaar kost. Let wel, ieder jaar, zolang je laaggeletterdheid niet grootschalig aanpakt.
FORMA heeft tijdens de conferenties belicht wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot educatie, de verschillende taalprogramma’s en dienstverlenende voorzieningen ter stimulering van de onafhankelijkheid van laaggeletterden in bedrijven en organisaties.
Net als op de conferentie kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor aan dit thema gerelateerde workshops bij FORMA.