Meestal schijnt op Bonaire het zonnetje. Maar van tijd tot tijd worden we toch weer met de neus op de feiten gedrukt. Het kan behoorlijk spoken in het Caribisch gebied.
Ons eiland lijkt in toenemende mate door stormen en orkanen te worden bedreigd.
De storm Bret en de orkaan Matthew liggen nog vers in het geheugen. De directie Ruimte en Ontwikkeling van het openbaar lichaam Bonaire speelt een rol bij het orkaanbestendig maken van Bonaire. Enerzijds omdat de directie de kwaliteit bij de aanleg van infrastructurele werken moet bewaken. En anderzijds omdat de dienst ook een taak heeft binnen de organisatie van rampenbestrijding.Echte orkaanbestendigheid is een illusie. De natuurkrachten zijn zo verschrikkelijk groot dat daar nauwelijks tegen op te bouwen is. Maar uiteraard houdt het openbaar lichaam zo goed mogelijk rekening met de natuurkrachten. De zee promenade bijvoorbeeld is gebouwd om een categorie drie orkaan te kunnen weerstaan. Langs hoofdwegen, de Kaya Nikiboko Suit is een mooi voorbeeld, stoppen we kabels voor elektriciteit en communicatie het liefst onder de grond. Dat is minder storingsgevoelig. Daarnaast is de afgelopen drie jaar een plan uitgevoerd om de afvoer van regenwater te verbeteren. De kosten hiervan bedroegen bijna anderhalf miljoen dollar.
Afwatering
Bij het afvoeren en bergen van regenwater zoekt de overheid een balans tussen de veiligheid van de bevolking en hun bezittingen aan de ene kant en het beschermen van natuurwaarden aan de andere kant. De neiging bestaat om regenwater zo snel mogelijk af te voeren naar zee. Maar vanwege het kwetsbare koraalrif is dat op Bonaire geen goed idee. Dus proberen we juist om het regenwater zo goed mogelijk op het land vast te houden op veilige plekken. Veel is gedaan om de afwatering rond het ziekenhuis te verbeteren. Een zeer gevoelig gebied dat in het verleden regelmatig blank stond. Het openbaar lichaam heeft daar nieuwe rooien aan laten leggen, bestaande rooien schoongemaakt, uitgediept en gedeeltelijk verhard. Het regenwater stroomt nu deels af naar een waterbuffer langs de weg naar de luchthaven in Playa Pariba. Daar verdwijnt de stroming uit het water, kan de modder bezinken en vloeit overtollig water gedoseerd af.
Noodweer
Als ons eiland dan getroffen wordt door noodweer staan medewerkers van onder meer de overheid klaar om in te grijpen. Belangrijk is dat de aanvoerwegen naar de evacuatiecentra en het ziekenhuis goed toegankelijk blijven. Als de wind en de golven zijn uitgewoed, heeft de overheid vervolgens een coördinerende taak
bij het opruimen en herstellen
van de schade.