Bijdragen aan een betere samenleving

‘Groei met behoud van natuur en cultuur’, is al jarenlang het motto van Bonaire. Je kunt het nog bondiger samenvatten onder het begrip ‘duurzame ontwikkeling’. Maar dat is een nogal ongrijpbare term. Dus wat betekent het nu eigenlijk en hoe geven we op Bonaire hier invulling aan?  

Het begrip duurzame ontwikkeling stamt uit de jaren tachtig. De Verenigde Naties hebben het toen als volgt omschreven: “Een ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.” Het openbaar lichaam Bonaire hanteert deze definitie ook in het Natuurbeleidsplan Bonaire en het Milieubeleidsplan Bonaire.

De Agenda voor Duurzame Ontwikkeling voor 2030 van de Verenigde Naties (2015) draait om de drie P’s: People, Prosperity and Planet [Mensen, Welvaart en de Aarde]. Bij duurzame ontwikkeling is sprake van een ideaal evenwicht tussen sociaal economische belangen (People and Prosperity) en ecologische belangen (Planet). Alle ontwikkelingen die op technologisch, economisch, ecologisch, politiek of sociaal vlak bijdragen aan een gezonde aarde met welvarende bewoners en goed functionerende ecosystemen zijn duurzaam. De kern is dus een evenwichtige balans tussen de verschillende belangen. In het bedrijfsleven wordt ook wel het begrip ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ (MVO) gehanteerd. Maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent dat bedrijven verantwoordelijkheid (willen) dragen voor maatschappelijke problemen zoals aantasting van milieu en natuur, arbeidsomstandigheden en/of armoede. MVO begint ermee dat bedrijven proberen deze problemen niet groter te maken. Ondernemers die een stap verder gaan, streven ernaar een bijdrage te leveren aan het oplossen van deze problemen. Duurzaam ondernemen is bij alle bedrijfsbeslissingen zowel een hoger bedrijfsrendement nastreven, als de kansen benutten voor een beter milieu en meer welzijn van de medewerkers en de maatschappij. Het gaat dan om activiteiten die een stap verder gaan dan waartoe men volgens de wet is verplicht en dat vanuit maatschappelijke betrokkenheid en een toekomstgerichte visie. Bedrijven willen en kunnen iets teruggeven aan de maatschappij.

Op Bonaire zijn er voorbeelden te zien van MVO in de duikindustrie. Denk bijvoorbeeld aan duikbedrijven die clean ups organiseren langs onze stranden of onder water. Of door sponsoring bevorderen dat lokale jongeren leren duiken, zich verder ontwikkelen in de duiksport en de onderwaterwereld leren kennen en beschermen. Een nieuwe ontwikkeling is dat steeds meer duikbedrijven zich aansluiten bij het project om koralen te kweken en uit te zetten op het rif. Voor dat project heeft men inmiddels zelfs internationale belangstelling. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen van bedrijven die zich inzetten voor het gemeenschappelijke belang van duurzame ontwikkeling en zullen er hopelijk ook nog veel meer volgen.

Leave a comment