De infrastructuur op ons eiland is bepalend voor ons welzijn, onze economie en het toerisme. Het bestuurscollege wil de komende jaren belangrijke verbeteringen realiseren. Dat geldt onder meer voor het wegennet en de haven.
Het wegennet
Het zal niemand zijn ontgaan dat de wegen op Bonaire verkeren in een deplorabele staat van onderhoud. Het is het gevolg van jarenlang achterstallig onderhoud. In het Meerjarenplan Caribisch Nederland van het Rijk in 2014 is dit punt onderkend. Er is toen afgesproken dat het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IM) een bedrag van drie miljoen dollar beschikbaar zou stellen voor een inhaalslag. In het kader van de Integrale Wijkaanpak wil Bonaire deze gelden vooral inzetten om de wegen naar alle basisscholen en het voortgezet onderwijs op orde te brengen. Maar ook al bestaat de toezegging van het ministerie dus al een tijdje, heeft men tot dusver helaas nog niet de daad bij het woord gevoegd. En dus oefende het bestuurscollege druk uit op politiek Den Haag. Het is nu zover dat de directie Ruimte en Ontwikkeling een plan van aanpak kan opstellen. Dat is goed nieuws voor ouders met schoolgaande kinderen. Het punt is echter dat deze verbeteringsslag slechts ongeveer een half procent van alle wegen op het eiland betreft. In de periode 2012 – 2013 heeft de directie Ruimte en Ontwikkeling het ‘Onderhoudsplan Wegennet Bonaire’ opgesteld voor alle wegen, zowel verhard als onverhard. Het bijbehorende prijskaartje kwam uit op zeventig miljoen dollar. Aan dit plan is een gedegen onderzoek voorafgegaan, waarbij grondboringen zijn verricht om uitspraken te kunnen doen over de fundering van de wegen. Het bestuurscollege heeft het plan aan het ministerie aangeboden,
maar ondanks aandringen zijn er nog geen definitieve toezeggingen gedaan. De directie Ruimte en Ontwikkeling gaat het plan nu actualiseren omdat de wegen nog verder achteruit zijn gegaan en de prijzen zijn gestegen. In afwachting van het uitvoeringsplan reserveert het openbaar lichaam nu jaarlijks een miljoen dollar op de begroting voor het meest urgente onderhoud. Het gaat dan om het vullen van de gaten, het onderhoud van de bermen en het egaliseren van onverharde wegen. Soms lukt het ook om grotere werkzaamheden uit te voeren, zoals in de afgelopen jaren zichtbaar is geworden op belangrijke verbindingswegen als de Kaya Nikiboko Suit, de Kaya Lib. Simon Bolivar, Kaya L.D. Gerharts en de Kaya Korona.
De haven
In de komende periode zal het openbaar lichaam in samenwerking met het ministerie de Zuidpier herstellen. Omdat de vrachtcontainers er worden gelost, is deze pier de levensader voor Bonaire. Met het plaatsen van twee nieuwe meerpalen wordt de pier tevens geschikt gemaakt voor het aanleggen van cruiseschepen. De pier moet na deze opknapbeurt weer minstens vijftien jaar dienst kunnen doen.