Oog voor monturen

brilInterview met Indra Izijk, Optica Antillana

Sinds januari dit jaar werkt Indra Izijk bij Optica Antillana op Bonaire. Haar geschiedenis als opticien gaat echter veel verder terug. Voor Indra (53) werd gevraagd om in het filiaal op Bonaire te komen werken, werkte ze twintig jaar lang voor Optica Antillana op Curaçao. “Het is ongeveer hetzelfde, maar hier zijn de mensen aardiger”, vertelt Indra met een lach.

Familiebedrijf
Optica Antillana is 37 jaar geleden op Curaçao opgericht door Bob Verbrugge. Drie jaar later opende hij ook een filiaal op Bonaire. Hij was daarmee de eerste opticien op het eiland. De Naamloze Vennootschap beschikt intussenover meerdere filialen op Curaçao en koestert nog steeds haar filiaal op Bonaire. De Optica op Bonaire is inmiddels verhuisd naar een ander pand en heeft meerdere werknemers in dienst. De winkel aan de Kaya Grandi wordt dagelijks gerund door opticien Indra en twee verkoopmedewerksters; Suenayri Martis en Zuleida Martinus. Verder is Marion Franklin werkzaam bij zowel het filiaal op Bonaire als de filialen op Curaçao en bovendien verantwoordelijk voor de administratieve kant van het bedrijf. Ook de vrouw en de drie kinderen van oprichter Verbrugge zijn tot op de dag van vandaag betrokken en werkzaam binnen het familiebedrijf.

Sieraad voor het gezicht
Als opticien is Indra verantwoordelijk voor het uitvoeren van oogmetingen, het adviseren over brillenglazen, het inslijpen van de glazen en het uiteindelijke maken, bijstellen en eventueel repareren van de bril. Maar natuurlijk helpt ze de klant ook bij het uitzoeken van een gepast montuur. Indra laat de klanten graag de wat gedurfdere monturen uitproberen. Volgens de ervaren opticien kiest men te vaak voor neutrale kleuren zoals zwart of bruin. “Een bril is een sieraad voor het gezicht, niet alleen iets om doorheen te kijken,” maakt Indra duidelijk. Elke gezichtsvorm en elke persoonlijkheid vragen om een ander montuur en na meer dan 27 jaar in de wereld van brillen heeft Indra een oog ontwikkeld voor passende monturen.

Bedrijfsontwikkelingen
Optica Antillana richt zich op een brede doelgroep. Soms komt er een toerist binnen voor een reparatie aan een bril, maar op de eerste plaats wil het bedrijf er zijn voor de lokale Boneriaan. Om het dragen van brillen betaalbaar te houden voor iedereen, biedt Optica sinds kort dan ook een huiscollectie aan. “De prijzen op het eiland zijn de afgelopen jaren flink gestegen, maar Optica Antillana wil het dragen van een bril toegankelijk houden voor iedereen,” geeft collega Marion aan. Alle monturen binnen de huiscollectie hebben een vaste lage prijs waardoor deze in de meeste gevallen geheel binnen de vergoeding van de verzekering vallen. Buiten de nieuwe huiscollectie om blijft er ook veel keuze voor degenen die graag een exclusiever model willen en bereid en bemiddeld genoeg zijn om daarvoor te betalen.IMG_8143

Met het oog op de toekomst ontwikkelt het bedrijf zich nu ook op het gebied van contactlenzen. Omdat de vraag naar speciale lenzen groeit, zal er binnen één van de filialen van Optica Antillana op Curaçao een contactlenzencentrum komen waar mensen met specialistische klachten of wensen terecht kunnen. Dit centrum gaat met apparatuur werken waarbij bijvoorbeeld 3D foto’s van het oog gemaakt kunnen worden. Het zal niet langer nodig zijn om af te reizen naar het buureiland om geholpen te worden voor specialistische contactlenzen. Het vooronderzoek kan op Bonaire plaatsvinden en de contactlensspecialisten zullen op afspraak naar het eiland komen om mensen te helpen die bijvoorbeeld oogoperaties achter de rug hebben. Ook Indra wil zich blijven ontwikkelen in haar vakgebied en zich verder verdiepen in contactlenzen.

Eerste vrouwelijke opticien
De eerste vrouwelijke opticien van de Antillen geniet na 27 jaar nog elke dag van haar beroep. “Er gaat een wereld voor sommige klanten open wanneer ze voor het eerst de juiste bril dragen”, legt ze uit, en het geeft haar voldoening daar aan bij te kunnen dragen. Zelf koos Indra voor het vak van opticien toen ze als jonge vrouw een bril nodig had. Ze vond het zo interessant om mee te kijken in de werkplaats hoe haar bril gemaakt werd, dat het uiteindelijk leidde tot het opzeggen van haar baan bij de overheid op Curaçao en ze vertrok naar Nederland. In Rotterdam volgde ze haar studie tot opticien. Haar stage deed ze op Curaçao waar ze zich bovendien realiseerde dat ze niet alleen haar familie, maar ook het strand, de zon en de sfeer van de Antillen niet zou willen missen. Na zes jaar werkervaring in Nederland te hebben opgedaan, keerde ze dan ook terug naar Curaçao alwaar ze de eerste vrouwelijke opticien van de Nederlandse Antillen werd. Soms leidde dat tot komische situaties, vertelt Indra: “Dan stelde ik iemands bril bij en dan werd er gezegd: ‘Nee, ik wil geholpen worden door de opticien!’ ‘Juffrouw’, zei ik dan, ‘Ik ben hier de opticien!’.”

Tegenwoordig zijn er meer vrouwelijke opticiens en komen dergelijke situaties zelden meer voor. Op de opleiding zijn er tegenwoordig zelfs meer vrouwen dan mannen te vinden. Toch kiezen niet heel veel studenten voor de studie opticien. Indra hoopt dat er meer jongeren op de eilanden voor het door haar zo geliefde vak zullen kiezen. Om interesse te wekken en te laten zien hoe leuk haar vak is, liet Indra laatst een jongen meehelpen zijn eigen bril te maken. Ook geeft ze al haar klanten graag wat extra informatie over wat er precies gemeten wordt bij de oogmetingen en leert ze hen met plezier wat over het functioneren van het oog.

Indra heeft nog geen moment spijt gehad van haar keuze voor Bonaire en verwacht nog lange tijd bij Optica Antillana te zullen blijven werken. “Overal waar ik mijn werk kan uitoefenen ben ik gelukkig”, geeft de bedreven opticien aan.

Tekst: Gerjanne Voortman  |  Foto: Gerjanne Voortman/Conté

Leave a comment