De juiste man of vrouw op de juiste stoel!

hr17841548pxbistrostoelzwart

Op zoek naar de juiste medewerker. Als ondernemer krijg je misschien te maken met het feit dat je op zoek gaat naar personeel. Zeker als het goed gaat met je bedrijf en je hebt besloten dat je mensen in dienst wilt gaan nemen. Maar hoe kun je het aantrekken van personeel nu het beste aanpakken? Hoe kun je ervoor zorgen dat de beste kandidaat bij jou komt werken? Dit alles heeft te maken met  werving en selectie.  

Werving en selectie de aanpak
Werving en selectie verwijst naar het proces van aantrekken, selecteren en aanstellen van geschikte kandidaten voor een (vaste) baan of tijdelijk werk. Uiteraard vindt deze werving en selectie geheel in lijn met de strategie en doelstelling van een organisatie of onderneming plaats. Werving en selectie wordt dan ook wel recruitment genoemd.

Werving
Een succesvolle zoektocht naar de juiste medewerker is een proces dat op zorgvuldige wijze moet worden aangepakt. Het is daarbij erg belangrijk om de toekomstige plannen van je bedrijf mee te nemen. Voor de werving dien je een aantal belangrijke zaken voor te bereiden. Ten eerste heb je een  beschrijving nodig van degene die je zoekt. Dat betekent dat je een profiel moet opstellen met onder andere de naam en inhoud van de functie,  de opleidingseisen, gewenste werkervaring en kennis en vaardigheden en/of competenties. Vervolgens stel je de vacaturetekst dan wel de personeelsadvertentie op en plaats je deze bijvoorbeeld in de krant en of op het internet. Je kunt ook netwerken en via kennissen laten weten dat je op zoek bent naar personeel. In de vacature geef je voorts  belangrijke zaken aan als salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, uiterste reactietermijn, contactpersoon en wanneer het gesprek zal plaatsvinden. Als je dit gedaan hebt, kom je bij de volgende stap: de selectie.

Selectie
Op een gegeven moment komen de sollicitaties op de vacature binnen. De volgende stap in het proces is dan het selecteren van de juiste kandidaten. Op basis van de brieven en cv’s die je hebt ontvangen maak je een selectie van de kandidaten die voldoen aan de feitelijke functie-eisen zoals opleidingsniveau en werkervaring. Daarna stuur je die kandidaten een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.Kort weergegeven bestaat de selectie uit een vijftal stappen waaronder de briefselectie, het versturen van uitnodigingen en afwijzingen, het voeren van de sollicitatiegesprekken, het kiezen van een geschikte kandidaat en het voeren van  arbeidsvoorwaardengesprek.

Het gesprek
Het sollicitatiegesprek is naast een persoonlijke kennismaking ook een test op de geschiktheid van de sollicitant voor de functie. Daarnaast is het gesprek een goede mogelijkheid om na te gaan of de kandidaat bij jouw bedrijf past. Van belang is om van tevoren vast te stellen welke onderwerpen tijdens het gesprek aan de orde moeten komen. Hierdoor krijgen de betrokken partij en  de sollicitant zoveel mogelijk informatie over elkaar. Je kunt vooraf bepalen welke informatie je over je bedrijf wilt geven.  Zo zouden vragen in een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld kunnen zijn waarom iemand juist voor het desbetreffende bedrijf wil werken, wat iemand verwacht van het werk, waarom men voor een bepaalde opleiding heeft gekozen, wat de sterke en ontwikkelpunten van iemand zijn, welke voorbeelden van relevante werkervaring degene kan geven en wat iemand denkt toe te kunnen voegen aan het bedrijf.Voorst kan men uit het functie- en competentieprofiel en het cv een aantal punten opstellen op basis waarvan de kandidaat beoordeeld kan worden. Laat de kandidaat in het gesprek daarom ook regelmatig aan het woord en biedt de mogelijkheid om vragen te stellen.  Als afronding van het gesprek geeft men informatie over de verdere sollicitatieprocedure, zodat de sollicitant weet wanneer en hoe hij of zij op de hoogte gaat worden gesteld van de uitkomst.

Tekst: Rianda Sacré

Leave a comment