Als een opticiën op Bonaire in 2010 glazen en overige materialen bestelde in Curaçao, kwamen die per boot na twee of drie weken aan op Bonaire. Dat betekende dat als er iets was met een bril, de betreffende brildrager een paar weken niet kon lezen. Veel mensen kochten daarom een tweede of een nieuwe bril. Volgens eigenaar en ondernemer Bart Fielmich van Fielmich & Sons kon het echter beter en sneller.
Zijn betrokkenheid bij het eiland was dan ook zijn drijfveer om de DHL service op te starten. Bovendien is hij van mening dat Bonaire met behulp van DHL groter is geworden op het gebied van import en export.
Fielmich & Sons meer dan DHL
Eigenaar Bart Fielmich werkt sinds 2011 samen met zijn vrouw en zonen voor het postbedrijf op Bonaire. Het leveren van pakketten en de daarmee verbandhoudende kantoorwerkzaamheden kon hij gezien de kleinschaligheid samen met zijn familie aan. Vandaar de naam ‘Fielmich & Sons’. Hoewel de zaak vanaf het begin een naamloos vennootschap (N.V.) was, voelde het volgens eigenaar Fielmich eerder als een eenmanszaak. Zijn bedrijf doet dan ook meer dan het leveren van DHL diensten alleen en bestaat feitelijk uit drie onderdelen. Ten eerste vertegenwoordigt Fielmich DHL op Bonaire. DHL is een internationale dochteronderneming van Deutsche Post DHL, het Duitse postbedrijf. DHL was oorspronkelijk vooral actief als koeriersbedrijf en zorgde voor de verzending van pakketten en brieven. Later kwam daar ook de contractlogistiek bij. Daarnaast representeert het Bonairiaanse postbedrijf ‘Ezone’. Eigenaar Fielmich voegde dit volgens hem tien keer grotere Ezone in 2013 toe aan zijn bedrijf. Ezone is een internationaal ‘shop en shipping’ bedrijf. Leden krijgen een postadres in Miami en vervolgens kunnen de bestelde producten thuis worden bezorgd. De derde service bestaat uit het leveren van douane diensten. Fielmich & Sons zijn als het ware de declarant en maken de documentatie in orde voor derden. Zo maakt het bedrijf voor 60 à 70% van de containers met auto’s uit Japan bijvoorbeeld de documenten in orde.
Groeiend bedrijf met oog voor milieu
Het Bonairiaanse postbedrijf is de afgelopen jaren gegroeid. Waar het de eerste vijf jaar nog redelijk ging, is het inmiddels een groot, goedlopend bedrijf volgens de eigenaar. Niet alleen vanwege het volume, maar ook omdat Fielmich & Sons importeert en exporteert, betrouwbaar en relatief snel is, legt Bart Fielmich trots uit. “Vroeger was het ondenkbaar dat bestellingen binnen twee à drie dagen op Bonaire aankwamen. Wij doen dat.” Niet onbelangrijk daarbij is dat het volume van Ezone op Bonaire per ratio groter is dan dat van Ezone op Curaçao.
Het bedrijf verwerkt bestellingen uit Amerika en Europa. Het merendeel van de pakketten is echter afkomstig uit Amerika. Het is goedkoper, dichterbij en is er veel keus. Bovendien blijken de Caribische eilanden toch redelijk Amerikaans gericht. De eigenaar ziet echt vanalles voorbij komen; van muziekinstrumenten tot kinderstoelen. De goederen die worden besteld zijn zowel voor particulieren als bedrijven en daarnaast heeft het bedrijf zijn vaste klanten met hun vaste producten. Tijdens het hoogseizoen, wat voor Fielmich & Sons november en december is, verdubbelt de vraag. Groeien betekende ook meer personeel. En dus heeft Fielmich nu twee mensen in dienst voor DHL, drie personen die werken voor Ezone en één voor Fielmich & Sons zelf. Daarnaast heeft hij geregeld stagiares binnen het bedrijf. De ondernemer heeft tevens oog voor het milieu en natuurbehoud. Zo hoeven klanten niet al hun verpakkingen mee te nemen. Meer dan eens halen de medewerkers de producten uit de verpakking en brengen die zelf naar Selibon. Bovendien levert Ezone papieren zakken. Daarmee probeert hij het gebruik van plastic binnen het bedrijf tot een minimum te beperken.
De import en export ingerold
Bart Fielmich is geboren op Curaçao en heeft daar tot en met zijn middelbare school gewoond. Met de intentie om electronica te gaan studeren vertrok hij naar Nederland. Dat liep anders. Hij werd een politieagent in Amsterdam voor zo’n tien jaar. Toen hem werd aangeboden om in Curaçao te gaan werken in de beveiliging van het hotelwezen, greep hij die kans met beide handen aan. De beveiliging maakte plaats voor een baan bij de MCB alwaar hij zo’n zes jaar heeft gewerkt. Vervolgens werd hem opnieuw een aanbod gedaan dat hij niet kon weigeren. Door bij CITCO (Trust en Co) te gaan werken, rolde hij de import en export in op Curaçao. Vervolgens werkte hij anderhalf jaar voor DHL op Curaçao, stapte toen over op het runnen van DHL op Aruba wat uiteindelijk leidde tot DHL op Bonaire en de uitbreiding van zijn bedrijf Fielmich & Sons. Delegeren kan Bart Fielmich niet. Hij staat ‘s ochtends dan ook gewoon bij de haven, werkt zowel binnen als buiten zijn kantoor en doet met alles mee. Hij houdt graag de controle en is niet bang voor concurrentie. “Zowel met het vliegtuig als per boot is alle import en export goed gregeld. Het is geen rocket science. Je kunt niet met de prijzen gaan sjoemelen, dan bedonder je jezelf”, stelt Fielmich. “Bij ons gaat het om de service.” Bart kent de klantnummers weliswaar niet uit zijn hoofd, maar weet wel de naam bij een gezicht. Hij wil dat zijn klanten zich ‘dushi’ voelen als ze binnenkomen. Daarnaast vindt hij een goede service op het gebied van openingstijden belangrijk. Na het werk en op zaterdag moeten klanten immers gewoon bij het postbedrijf terecht kunnen. Het bedrijf ligt bovendien op een gunstige locatie. Alles bij elkaar genomen, vindt de eigenaar van Fielmich & Sons dat de zaak een goede service biedt.
De toekomst
Met het oog op de toekomst zou het hem geweldig lijken als er iedere dag een vrachtvliegtuig met ‘zijn’ spullen op Bonaire aankomt. Fielmich wil niet teveel afhankelijk zijn. Hij heeft ooit geprobeerd om een vliegtuig te regelen, maar dat liep nog niet goed omdat er te veel schakels waren. Als het aan Fielmich ligt, komt er dan ook ooit een vliegtuig met ‘zijn’ spullen en gaat Curaçao producten via Bonaire bestellen.