Bonaire) De beste aanpak voor aanpakkers

Ervan uitgaand dat het befrijfsblad Entrepreneur wordt gelezen door veel ondernemers zullen zich onder de lezers van dit stuk veel aanpakkers bevinden. Een typische ondernemer is immers allesbehalve lui, heeft zijn of haar ogen en oren ver open staan en ziet overal kansen. 

Het aanpakken en benutten van deze kansen zijn kenmerkend voor het karakter van succesvolle ondernemers. Er loert alleen wel een gevaar voor de ondernemer zelf. Omdat het bedrijf vaak voor gaat en dit gecombineerd met het feit dat klanttevredenheid leidend is, het ondernemerschap geen negen-tot-vijf-baan is en men een verantwoordelijkheid heeft naar zijn personeel, kan het ondernemen zelf ook een valkuil zijn. Dat iemand houdt van aanpakken wil immers niet zeggen dat zijn aanpak gezond is. Overspannen raken kan iedereen gebeuren. Om dit te voorkomen kan het herkennen van de symptomen helpen.

Er is geen goede definitie te geven van ‘overspannen zijn’. Voor ieder mens is dit namelijk verschillend, omdat iedereen andere lichamelijke en geestelijke grenzen heeft. Langdurige stress staat echter aan de basis van het overspannen zijn. De symptomen zijn onder te verdelen in geestelijke en lichamelijke symptomen en hoogstwaarschijnlijk zal dit voor nogal wat ondernemers herkenbaar zijn.De geestelijke symptomen

Je hebt concentratieproblemen
Problemen met focussen is één van de eerste symptomen als het gaat om overspannenheid. Vooral in combinatie met vergeetachtigheid kan dit voor grote problemen zorgen op zowel het werk als in het privéleven.

Je bent het liefst alleen
Je kampt met depressieve gevoelens die maken dat je het liefst alleen bent. Maar omdat je je alleen voelt, worden je depressieve gevoelens alleen maar erger. Daarnaast ben je door de overspannenheid geneigd om voldoening te zoeken in andere dingen. Daardoor kan een vorm van verslaving of een ongezonde leefstijl snel ontstaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gokken, alcoholgebruik en roken.

Je bent futloos
Je vindt het lastig om ’s morgens uit je bed te komen om naar je werk te gaan. Je wilt het tot op zekere hoogte nog wel, maar de energie ontbreekt.

Je gedachten stoppen niet
Je piekert steeds over dezelfde onderwerpen en komt maar niet tot een oplossing. Je krijgt geen grip op logica en je bent niet in staat om je gedachten te ordenen.

Je hebt een erg kort lontje
Bij de geringste foute opmerking voel je de adrenaline opkomen en dreig je uit je vel te springen. Je verdraagzaamheid heeft hele duidelijke en beperkte grenzen met alle mogelijke gevolgen van dien zowel op de werkvloer als privé.

Je hebt depressieve gevoelens
Door alles wat er met je gebeurt, raak je depressief. En door je depressiviteit krijg je steeds meer te maken met de eerder genoemde symptomen.
Het wordt een vicieuze cirkel waarbij hulp nodig is om eruit te komen.

Je hebt problemen met je geheugen
Door al het piekeren en verwarde gedachten krijg je ook problemen met je geheugen en dan vooral met het korte termijn geheugen. De lichamelijke symptomen

Je hebt problemen met slapen
Slaapproblemen zijn het directe gevolg van het piekeren. Deze slaapproblemen zorgen op hun beurt weer voor een sneeuwbaleffect doordat ze naast
de concentratieproblemen en het algehele gevoel van moeheid gedurende je (werk)dag andere lichamelijke klachten veroorzaken.

Je hebt overal spierpijn
Door de stress staat je hele lichaam onder spanning. Je algehele spierspanning wordt hoger naarmate je meer stress ervaart (letterlijk ‘stijf
van de stress’ staan). Door deze constante belasting zonder dat er daadwerkelijk fysiek gebruik wordt gemaakt van de spieren, ontstaat op veel plekken spierpijn en gewrichtspijn. Het enige dat hiertegen helpt, is ontspannen.

Je hebt buikpijn en bent grieperig
Door de stress worden bepaalde lichaamsprocessen in een soort stand-by modus gezet om energie vrij te maken voor de beheersing van de stressvolle situatie. Je immuunsysteem en je spijsvertering gaan als eerste op non-actief met een verstoorde stoelgang en verhoogde vatbaarheid voor ziekten als resultaat.

 Je hebt een hoge bloeddruk
Ook een hoge bloeddruk kan een kwalijk gevolg zijn van de stress. Zoals we allemaal weten, is een hoge bloeddruk een risicofactor bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Een extreme overspannenheid kan dus zeer verregaande gevolgen hebben, tenminste als je het niet tijdig onderkent.

Je hebt hoofdpijn
Ook hoofdpijn wordt veroorzaakt door spierspanning in combinatie met een hogere bloeddruk. In veel gevallen is er sprake van zogenaamde spanningshoofdpijn.  

Je hebt hartkloppingen
Bij een onregelmatige hartslag en hartkloppingen voel je je hart kloppen in je borst en bij het minste of geringste heb je een hoge hartslag.

Herkenbaar?
Onze disciplines binnen Gezondheidscentrum Bon Bida Bonaire hebben in meer of mindere mate met patiënten met deze symptomen te maken.
Door een multidisciplinaire aanpak kan een dreigende overspannenheid op een effectieve en duurzame wijze bestreden worden. 

Veelal wordt hierbij de hulp ingeroepen van de leefstijlcoach, de fysiotherapeut, het maatschappelijk werk, de mental coach en/of psycholoog. 

Heb je vragen hierover of wil je gebruik maken van onze hulp voor jezelf of iemand anders, neem dan vooral contact met ons op.
Tel 717 7030, info@bonbida.com of stap even bij ons binnen. Onze aanpak werkt en we helpen (je) graag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *