Met deze tips kom jij makkelijker aan bedrijfsfinanciering

Tijdens de crisis- en na-crisis-jaren was het lastig om geld binnen te halen omdat het slecht ging met de economie en zowel banken als consumenten hun hand op de knip hielden. Nu is dat voorbij, draait de economie op (over)volle toeren en daarmee verandert de houding ten op zichte van bedrijfsfinanciering binnenhalen. Om overzicht te krijgen in de markt organiseerde De Ondernemer de masterclass Financier de groei van je bedrijf. Dit zijn de belangrijkste lessen die daar verteld werden.

Ook meer weten over financiering voor je bedrijf? Kom dan naar de Week van de Ondernemer, op 19, 21 of 23 november. Meer informatie én inschrijven vind je hier.

1. Vergeet de bank, denk aan stapelfinanciering

Als je geld wilt lenen, ga je naar de bank. Zo simpel was het ooit, en dat denkt nog steeds het leeuwendeel van de ondernemers. Maar liefst 86 procent van de ondernemers gaat in eerste instantie naar hun (huis)bank. In 61 procent van de aanvragen van MKB-ondernemers gaat de bank met ze in zee. Zo niet, dan denkt minder dan 5 procent van de ondernemers aan alternatieve financieringsmogelijkheden. De toekomst lijkt juist te liggen in een combinatie, de zogeheten stapelfinanciering. Dat kan voor een gedeelte zijn met de bank, factoring (het overdragen van je uitstaande facturen aan een derde partij, die jou direct uitbetaalt) of andere combinaties.

Ook meer weten over financiering voor je bedrijf? Kom dan naar de Week van de Ondernemer, op 19, 21 of 23 november. Meer informatie én inschrijven vind je hier.

2. Zoek de financieringstafels

Een financieringstafel is een combinatie van verschillende partijen die samen kijken hoe een bedrijfsfinanciering aan te pakken. Deze tafels heb je regio-gericht (bijvoorbeeld Eindhoven) en branche-gericht (bijvoorbeeld binnenvaart). Om te weten welke voor jou relevant is, kun je het beste aankloppen bij de provincie of de ontwikkelingsmaatschappij in je regio. Je kunt niet altijd zelf aanschuiven bij je financieringstafel, sommige staan alleen open voor financiers. Toch kun je er dan profijt van opdoen, bijvoorbeeld als je bank je ‘nee’ verkoopt, door te opperen om eens bij de relevante financieringstafel aan te schuiven.

3. Maak je klanten deelgenoot

Deze financieringsmogelijkheid vereist wel dat je stevig in je schoenen staat: vertel eerlijk tegen je klanten dat je een x investering vooraf nodig hebt om een opdracht aan te nemen. Dat hoeft niet zo letterlijk, je vraagt om een gedeeltelijke betaling vooraf en legt uit waarom je die wilt hebben. Essentieel is de voorbereiding: presenteer de kosten die je al maakt voordat de opdracht af is. Vraag vervolgens om een (gedeeltelijke) voorafbetaling om die kosten te dekken. Zeker wanneer je werkt voor grotere, winstgevende bedrijven is dat een goede mogelijkheid. Als je ook nog sterk innovatief werk voor ze moet verzetten wordt het vaak eenvoudiger. Veel corporates hebben daar een investering voor klaar liggen.

Leave a comment