Sectoren voor succesvolle toekomstige ondernemers

Bepaalde sectoren zijn uitermate geschikt voor het ondernemerschap, terwijl andere dat minder of eigenlijk niet zijn. Als je de ambitie hebt om in de toekomst als ondernemer je geluk te beproeven, loont het de moeite om eens goed na te denken in welke industrie je nu precies aan de slag wilt gaan.
Volgens zakenman Luke Johnson, columnist bij Financial Times en Management Today, zijn de volgende zeven sectoren ideaal voor toekomstige ondernemers:

1. Vastgoed
Grote instellingen die vele gebouwen bezitten missen het instinct en inzicht van individuele ondernemers, waardoor het vaak makkelijker is dan gedacht om met hen te concurreren. Een groot deel van de rijkste vastgoedmagnaten zijn begonnen als bescheiden makelaars. Verkooptalent is in deze sector cruciaal, maar dat is een belangrijke vereiste voor iedere ondernemer.

2. Informatietechnologie
IT-ondernemers zoals Bill Gates (Microsoft), Mark Zuckerberg (Facebook) en David Karp (Tumblr) zijn de bekendste voorbeelden van de moderne miljonair. IT is een aantrekkelijke sector voor toekomstige ondernemers, dankzij de lage toetredingsdrempel en opstartkosten én de kans op grote winsten.
Concurrentie in deze sector is uiteraard aan de hoge kant.

3. Accountancy
Boekhouders begrijpen cijfers beter dan wie ook en zien bijgevolg meer mogelijkheden dan de meeste mensen. Elk bedrijf heeft een financieel expert nodig. Dat maakt dat accountants in een ideale positie zitten om samen te werken met andere ondernemers om zo een product of uitvinding succesvol op de markt te brengen.

4. Horeca
De horeca is een gefragmenteerde sector en biedt grote beloningen voor wie met originele ideeën op de proppen komt. Formele kwalificaties zijn niet belangrijk. Klantgerichtheid, sterke people skills en een ‘hard werken’-mentaliteit zijn dat wél.

5. Academici
Ook academici zitten in een goede positie om een bedrijf op te starten, vooral in de informatie- en biotechnologiesector. Uiteraard worstelen sommige academici met het winstmotief en prefereren ze het gemak van de publieke sector. Toch combineert een toenemend aantal lesgeven en onderzoek met de opstart van een bedrijf om hun kennis te exploiteren.

6. Geologie
Grondstoffenontginning blijkt de afgelopen decennia weer een echte winstgevende industrie. Bijna alle bedrijven rond natuurlijke hulpbronnen werden opgestart door geologen. Zij zorgen namelijk voor de noodzakelijke technische expertise en geloofwaardigheid. Grote bedrijven domineren deze sector, maar dat neemt niet weg dat er nog steeds ruimte is voor nieuwe ondernemers die waardevolle ontdekkingen doen.

7. Landbouw
Stijgende grondstofprijzen en de groei van externe investeringen in landbouwgrond maakt dat er nieuwe kansen zijn voor nieuwkomers in de landbouwsector. Niet alle boeren zijn bereid om te werken met nieuwe gewassen of om teeltmethoden verder te ontwikkelen. Wat betekent dat ondernemers die innovatie omarmen een streepje voor hebben.

 

Leave a comment