De acht gouden regels van importeren

Producten uit verre landen importeren en deze op de lokale markt brengen; klinkt jou dat als muziek in de oren? Laat je dan niet te snel afschrikken door de uitgebreide regelgeving en administratieve rompslomp die bij deze vorm van ondernemen komt kijken. Een goede voorbereiding kan verwarring voorkomen. Hieronder acht gouden importregels die ervoor zullen zorgen dat je goed beslagen ten ijs komt. 

1. Doe marktonderzoek
Meten is weten. Jij kunt die prachtige handgeweven tassen uit Ecuador wel een onmisbaar item vinden voor ieders garderobe, maar zijn er genoeg mensen in Nederland die er net zo over denken? Om erachter te komen of jouw importplannen haalbaar zijn, doe je er dan ook verstandig aan om de lokale markt eerst goed te onderzoeken.

Bijvoorbeeld door vast te stellen of er voldoende vraag is naar het beoogde importproduct en zo ja, welke kostprijs je daarvoor ten opzichte van concurrenten zou kunnen rekenen. Indien nodig kan een consulent van de Kamer van Koophandel je helpen bij het opstellen van je marktonderzoek.

2. Bereken de kostprijs
Wat is een redelijke prijs voor het importproduct? Een kostprijsberekening maakt duidelijk welke kosten jij straks maakt om het product naar Nederland te brengen en welk bedrag je ervoor moet vragen om ook nog een redelijke winst te kunnen maken.

Belangrijk hierbij is dat je de eigen kosten (transportverzekering, mogelijke opslagkosten, etc.), maar zeker ook je doelgroep voor ogen houdt. Aan wie denk je het product uiteindelijk te gaan verkopen? Op die manier bereken je een goede prijs die al je kosten dekt, maar waarmee je jezelf ook weer niet te snel uit de markt prijst. 

3. Ga aan de slag met het importplan
Als er op de Nederlandse markt voldoende behoefte blijkt te zijn aan jouw product en je de kosten en de doelgroep goed in kaart hebt gebracht, is de tijd gekomen om de plannen concreet te maken.

Dit doe je door een importplan op te stellen, waarin je de theoretische stappen beschrijft die nodig zijn om de import te realiseren. In het plan analyseer je daarnaast de mogelijkheden en beperkingen op het gebied van transport, financiën en juridische zaken (waaronder dus ook wet- en regelgeving en algemene voorwaarden). 

4. Word je importeur of handelsagent?
Ga jij de producten straks op eigen houtje inkopen en in lokaal verkopen? Of wil je als tussenpersoon voor een buitenlandse opdrachtgever fungeren en naar lokale klanten op zoek gaan?

Als importeur koop je zelf goederen in bij een buitenlandse leverancier en houd je de regie meer in eigen hand, terwijl een handelsagent communicatief vaardig moet zijn en voornamelijk bemiddelt tussen fabrikant en klant. Zelf importeren is wellicht lucratiever, maar in dat geval loop jij financieel gezien wel een hoger risico. Houd er rekening mee dat je zowel als importeur of handelsagent de eventuele gemaakte afspraken schriftelijk moet laten vastleggen. 

5. Besteed eventueel de productie uit (outsourcen)
‘Outsourcen’ oftewel het uitbesteden van (een deel van) de productie naar het buitenland, biedt kansen voor ondernemers met intnerationale ambities, maar brengt ook risico’s met zich mee. Beslis dus niet in een opwelling om de productie naar het buitenland te verplaatsen. Begin met het bepalen van jouw kernactiviteiten. De bedrijfsprocessen waarmee jij je daadwerkelijk onderscheidt in de markt kun je in veel gevallen beter niet uitbesteden. 

6. Denk aan de Douane en belastingen
De wereld om ons heen wordt steeds kleiner, maar geïmporteerde goederen uit landen buiten de EU mag je nog altijd niet zomaar op de markt brengen. Je bent in dat geval wettelijk verplicht de betreffende producten via de douane ‘in het vrije verkeer’ te brengen.

Kort gezegd houdt dat in dat je aangifte moet doen over de productinvoer en hierover invoerrechten en andere belastingen moet betalen.
De aangifte en het voldoen aan overige douaneverplichtingen is specialistenwerk. Je kunt deze tijdrovende klus dan ook beter uitbesteden aan een douane-expediteur. Hij of zij kan eventueel ook alle te betalen heffingen voorschieten.

7. Houd rekening met de producteisen
Er gelden mogelijk bepaalde eisen voor de producten die je wilt gaan importeren. Zo moet jij straks in ieder geval rekening houden met de Warenwetgeving, CE-markering, productaansprakelijkheid en voorschriften rond eventuele merken en octrooien. Let op: wanneer je namens jouw onderneming chemische stoffen en/of preparaten daarvan importeert of produceert, moet je ook denken aan de REACH-wetgeving.

8. Vraag eventueel een invoervergunning aan
Mogelijk moet je voor het importeren van jouw product in het bezit zijn van een invoervergunning. Sommige goederen mag je namelijk niet of slechts beperkt invoeren en andere goederen zijn alleen toegestaan wanneer jij of het product voldoen aan (strenge) voorwaarden.

In de meeste gevallen betekent dit dat er specifieke documenten aan de zendingen moeten worden toegevoegd. De douane controleert of je aan de regels voldoet op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu. Bij het ondernemersplein (www.ondernemersplein.nl) vind je een volledig overzicht van goederen die nauwkeurig worden gecontroleerd.

(Voor Caribisch Nederland kan andere wet- en regelgeving van toepassing zijn, red.)

Leave a comment