Bonaire) Toerisme en aanbod:

fiscaliteit onder de loep

Toerisme en Bonaire gaan hand in hand. De zon schijnt hier 365 dagen per jaar. De wind waait en de onderwaterwereld is ongekend. Al dat moois biedt allerlei kansen voor ondernemers en particulieren om goederen en diensten aan te bieden. Bij het aanbieden van deze goederen en diensten spelen allerlei fiscale aspecten een rol. Dit artikel belicht een aantal van deze fiscale aandachtspunten.


Aanbod van goederen en diensten in de toerismebranche.
De meest voorkomende handelingen in de toeristensector op Bonaire bestaan uit de verhuur van zaken, het verlenen van diensten rondom activiteiten op het eiland alsmede het nuttigen van drank en spijzen. Hieronder vallen bijvoorbeeld:

• de (hotel)verhuur van kamers en  appartementen;
• de verhuur van vervoermiddelen zoals auto’s, fietsen, scooters, schepen e.d.;
• de verhuur van duikuitrusting;
• het (ver)kopen van producten op de markt en in winkels;
• het bieden van eilandtours en excursies;
• restaurant- en cateringdiensten;
• taxi- en busvervoer. 

Welke belasting
Caribisch Nederland kent zowel de heffing van Rijksbelastingen alsmede de heffing van eilandelijke belastingen. Een Rijksbelasting is een belasting die van rijkswege door de rijksbelastingdienst wordt geheven. In Caribisch Nederland zijn de Belastingwet BES, de Wet inkomstenbelasting BES en de Wet loonbelasting BES rijksbelastingen. De Belastingdienst/Caribisch Nederland voert de heffing en inning hiervan uit in Caribisch Nederland. Daarnaast zijn er eilandelijke belastingen. Een eilandelijke belasting wordt geheven door het openbaar lichaam Bonaire op basis van een eilandsverordening. Zo is er onder andere een eilandsverordening Toeristenbelasting Bonaire en een eilandsverordening verhuurbelasting motorrijtuigen Bonaire. 

Rijksbelastingen
De Rijksbelastingen die het meest in het oog springen in de toeristische sector zijn de Belastingwet BES. Specifieker gaat het daarbij om de algemene bestedingsbelasting en de Wet inkomstenbelasting BES. Beide wetten kennen hun eigen begrippen. Zo leidt ondernemerschap in de algemene bestedingsbelasting (hierna: ‘ABB’) niet per definitie tot ondernemerschap in de inkomstenbelasting. 

Algemene bestedingsbelasting

Een ieder, ongeacht de ondernemingsvorm, is ondernemer voor de ABB als hij zelfstandig een bedrijf of beroep uitoefent. Daarnaast is er ook sprake van ondernemerschap als een vermogensbestanddeel (zoals een onroerende zaak) wordt geëxploiteerd om er duurzaam opbrengst uit te verkrijgen. Indien er geen sprake is van ondernemerschap voor de ABB, omdat er geen sprake is van een zelfstandige uitoefening van een bedrijf of beroep, zijn de levering van goederen en diensten onbelast. Alleen bepaalde verrichtingen door ondernemers leiden tot de heffing van ABB. Deze ABB wordt geheven bij de invoer van goederen en over goederen die vervaardigd en verkocht worden door producenten in Caribisch Nederland alsmede over diensten die tegen vergoeding worden verricht in Caribisch Nederland. De eerder genoemde verrichtingen in de toeristische sector op Bonaire kunnen voor de ABB tot verschillende uitkomsten leiden. Voor wat betreft diensten is het van belang te weten waar de dienst in de heffing wordt betrokken en/of er wellicht een vrijstelling van toepassing is en/of er eventueel sprake is van een ontheffing van ABB. De plaats van dienst en een mogelijke vrijstelling worden hieronder in ogenschouw genomen. 

Bij de verhuur van hotelkamers en appartementen waarvoor toeristenbelasting is verschuldigd, geldt een vrijstelling van ABB. Fiscale gevolgen voor verhuur van andersoortige onroerende zaken, zoals woningen, kunnen tot andere uitkomsten leiden. Deze worden in dit artikel buiten beschouwing gelaten. Ook geldt er een vrijstelling voor openbaar vervoer van personen over de weg, zoals de taxi en bus. Eilandtours en excursies vallen niet onder de hiervoor genoemde vrijstellingen. Ook al gaat dit gepaard met vervoer. 

De verhuur van duikuitrusting, het aanbieden van eilandtours en excursies en restaurant- en cateringdiensten zijn diensten die op Bonaire zijn belast, omdat ze op Bonaire worden gebruikt, verricht dan wel verzorgd. Ook de verhuur van vervoersmiddelen voor maximaal 30 dagen dan wel maximaal 90 dagen voor schepen is op Bonaire belast, ongeacht waar de aanbieder is gevestigd, omdat de klant het vervoermiddel daadwerkelijk fysiek in bezit neemt op Bonaire. Deze diensten zijn belast met 6% ABB. Voor langdurige verhuur gelden andere regels. De verkoop van producten op de markt en (toeristische) winkels kan onbelast zijn voor de ABB, omdat er enerzijds geen sprake zal zijn van levering van een goed door een producent en het anderzijds gaat om wederverkoop van kant en klare producten. Vanwege de technische aard van het begrip producent wordt dit hier niet verder behandeld. Hetzelfde geldt voor degene die belasting is verschuldigd, de dienstverlener of leverancier
dan wel de afnemende particulier of ondernemer. 

Inkomstenbelasting 

Ondernemerschap in de ABB staat los van ondernemerschap in de inkomstenbelasting. Voor de IB-ondernemer die producten verkoopt op de markt of in de winkel zal de behaalde winst uit de onderneming belast zijn met inkomstenbelasting. Ook al is diegene wellicht geen producent en daarmee dus geen ondernemer voor de ABB. Daarnaast kan een freelancer dan wel bijverdiener door middel van het aanbieden van allerlei diensten ondernemer zijn voor de ABB, maar niet voor de inkomstenbelasting. In de inkomstenbelasting worden de genoten inkomsten uit freelancen of bijverdiensten in de heffing betrokken als overige inkomsten verkregen met arbeid. De IB-ondernemer of freelancer dan wel bijverdiener betaalt 30,4% inkomstenbelasting over zijn winst uit de onderneming of overige inkomsten verkregen met arbeid. Indien de winst meer bedraagt dan USD 274.420 is het tarief volgens de belastingwetgeving van 2017 35,4%. Bepaalde faciliteiten in de inkomstenbelasting worden hierbij buiten beschouwing gelaten. 

Eilandelijke belastingen Toeristenbelasting

De Toeristenbelastingverordening Bonaire (hierna:‘Toeristenbelasting’) heft ter zake van het verblijf met overnachting door toeristen in een logeerruimte op Bonaire tegen vergoeding in welke vorm dan ook. Logeerruimte behelst een ter beschikking gestelde ruimte voor overnachting in een appartement, hotel of logement aan toeristen van dertien jaar en ouder. De verhuurder van de logeerruimte is belastingplichtig voor de toeristenbelasting. Het tarief van de toeristenbelasting is USD 5,45 per overnachting per persoon. 

Verhuur motorrijtuigen
De Eilandsverordening verhuurbelasting motorrijtuigen Bonaire (hierna: ‘VAB’) heft ter zake van de verhuur van een motorrijtuig op twee of meer wielen aan toeristen. Het motorrijtuig moet bestemd of ingericht zijn voor het vervoer van personen of vracht of voor soortgelijk vervoer worden gebruikt. Over fietsen met trapondersteuning of zuinige motorrijtuigen is geen VAB verschuldigd. De verhuurder die de huurovereenkomst met betrekking tot het motorrijtuig sluit, is belastingplichtig voor de VAB. Het tarief is afhankelijk van de vraag of het motorrijtuig op minder dan vier of op vier of meer wielen wordt voortgedreven. Voor motorrijtuigen met minder dan vier wielen geldt een tarief van USD 2 per dag. Voor motorrijtuigen op vier wielen of meer geldt een tarief van USD 4 dollar per dag. Naast het feit dat in de ABB de verhuur van een fiets met trapondersteuning wel in de heffing valt en belast is, blijkt dat men met betrekking tot de verhuur van gemotoriseerde voertuigen aldus VAB verschuldigd kan zijn. 

Conclusie
In dit artikel zijn de fiscale gevolgen van aangeboden diensten en producten op Bonaire in kaart gebracht. Het maakt onder andere duidelijk dat zowel op Rijks- als eilandelijk niveau belastingen worden geheven. Daarnaast blijkt dat de vigerende wetten verschillende begrippen voor ondernemerschap hanteren. Ondernemerschap in de ABB leidt niet direct tot ondernemerschap in de inkomstenbelasting. Ook hebben bepaalde vrijstellingen in de ABB tot gevolg dat de dienst belast is met een eilandelijke belasting op Bonaire, zoals de toeristenbelasting of de VAB. Ten slotte is vastgesteld dat er sprake kan zijn van verschuldigdheid van belasting over dezelfde dienst in
zowel de Rijksbelastingen als  de eilandelijke belastingen. 

Leave a comment