Bonaire) Tempo weerspiegelt ontwikkeling van Bonaire

Uitzendbureau Tempo Caribbean opende 25 jaar geleden het eerste kantoor op Aruba. Inmiddels heeft Tempo Caribbean vestigingen op Aruba, Curaçao, Bonaire en Sint Maarten. Vanuit Bonaire en Sint Maarten wordt ook de markt van Saba en Sint Eustatius bediend. De vestiging op Bonaire vierde afgelopen april haar tienjarige bestaan. Juliette de Grijze is hier sinds acht jaar werkzaam, waarvan de laatste zes jaar als branchmanager.

Juliette heeft door haar ervaring veel inzicht in de lokale arbeidsmarkt en ziet hoe ontwikkelingen in de samenleving weerspiegeld worden in de vraag en het aanbod bij Tempo. Zo is er momenteel door de bouw van nieuwe hotels en restaurants veel vraag naar horeca personeel. Het is dan ook duidelijk dat Bonaire zich op de kaart zet als culinair aantrekkelijke bestemming.   

De juiste mensen op de juiste plek
Naast Juliette werken er op Bonaire twee recruitment consultants en een financieel medewerker bij Tempo. De recruitment consultants behandelen aanvragen, bezoeken de klanten, doen de matchmaking en stellen contracten op. De financieel medewerker zorgt dat de betalingen correct en tijdig verlopen. Behalve uitzendwerk, verleent Tempo payrolling services om bedrijven HR administratie uit handen te nemen. Juliette houdt zich voornamelijk bezig met management en marketing. Maar, ze zet haar netwerk en ervaring ook regelmatig in om advies te geven en werkzoekenden en werkgevers aan elkaar te koppelen. Die matchmaking vergt veel kennis over mens en cultuur. “Iemand die erg druk is, wordt ongelukkig op een kantoor waar men ervan houdt in stilte te werken,” geeft Juliette als voorbeeld. Om inzicht te krijgen in de bedrijfscultuur worden de werkgevers regelmatig bezocht. Werkzoekenden komen naar het bureau om kennis te maken. De consultants krijgen op die manier een goed beeld van hun persoonlijkheid en passies. Een CV of diploma geeft volgens de uitzendexpert namelijk geen volledig beeld van iemands talenten. Een werkzoekende die een administratieve opleiding heeft gedaan, is bijvoorbeeld niet per se een geschikte frontdesk medewerker. Dat vraagt ook om een passie voor dienstverlening en een energieke uitstraling. In andere gevallen heeft iemand niet de juiste diploma’s, maar wel de competenties en motivatie voor een functie. Juliette en haar team streven er uiteraard altijd naar de juiste mensen op de juiste werkplek te krijgen. 

“Met de inzet van de recruitment consultant, wat geduld en een beetje geluk is er voor iedereen een werkplek te vinden”

Bijdragen aan de lokale arbeidsmarkt
Tempo Caribbean weet zich te onderscheiden van andere uitzendbureaus door ervaring en een groot netwerk, ook buiten Bonaire. Tempo gelooft in de kansen van globalisering voor het Caribisch gebied. Ook de vraag naar internationale professionals wordt daarom gefacilieerd. Vooral voor specialistische functies is het niet altijd mogelijk om lokaal de juiste persoon te vinden. Al jaren is er bijvoorbeeld veel vraag naar ICT’ers en andere (hoog)opgeleide technici. Ook is er een vrijwel continue vraag naar zorgpersoneel op Bonaire. De groei en professionalisering van lokale bedrijven en organisaties heeft in de afgelopen jaren de vraag naar financieel en stafpersoneel verder doen toenemen. Omdat Tempo wil bijdragen aan de lokale arbeidsmarkt, wordt informatie over vraag en aanbod doorgegeven aan ROA CN (Raad Onderwijs Arbeidsmarkt Caribisch Nederland). Zij gebruiken deze input om lokale scholieren en studenten te stimuleren om te kiezen voor een opleidingsrichting waar op de arbeidsmarkt veel vraag naar is. Ook wordt nauw contact onderhouden met de Directie Samenleving en Zorg van het Openbaar Lichaam Bonaire, waar werkzoekenden zich melden voor arbeidsmarktbemiddeling. 

 Tempo als springplank
Juliette omschrijft Tempo als een ‘springplank naar de arbeidsmarkt’. Niemand wordt de deur gewezen, ook mensen die geen diploma’s of werkervaring hebben, kunnen er terecht. De branchmanager kent vrijwel alle ingeschreven werkzoekenden bij naam en van gezicht. “Met de inzet van de recruitment consultant, wat geduld en een beetje geluk is er voor iedereen een werkplek te vinden”, stelt ze. Zelf kwam Juliette aan haar baan bij Tempo nadat ze zich had ingeschreven als werkzoekende. Het was dan ook een verassing, toen ze hoorde dat ze haar wilden aannemen bij het uitzendbureau zelf. De van oorsprong Bonairiaanse studeerde op Aruba en in de Verenigde Staten en woonde op Sint Maarten, voordat ze besloot terug te keren naar haar thuiseiland. Noch Bonaire, noch Tempo heeft haar ooit verveeld. 

Gaan voor die nieuwe baan
De branchmanager adviseert mensen die op zoek zijn naar een (nieuwe) baan om zich niet alleen in te schrijven bij Tempo Caribbean, maar ook om gebruik te maken van hun eigen netwerk. Door mensen om je een te laten weten waar je naar op zoek bent, ontstaan er vaak nieuwe mogelijkheden. “Wanneer je wordt uitgenodigd voor een gesprek, is het belangrijk om je goed voor te bereiden, te weten waar het bedrijf voor staat en wat de functie inhoudt”, raadt Juliette kandidaten aan. Voordat sollicitanten naar hun eerste gesprek gaan, stappen ze vaak nog even binnen bij het kantoor van Tempo. Soms wordt er dan nog snel een piercing verwijderd of een kraag rechtgezet. Het derde advies van de expert is dan ook van praktischere aard: “Zorg dat je er altijd netjes uitziet.” 

Blik op de toekomst
Tempo Bonaire is eind vorig jaar verhuisd naar een groter kantoorpand aan de Kaya Grandi. De komende maanden wordt gewerkt om de nieuwe huisstijl van het bedrijf door te voeren in de inrichting en de voorgevel. Ook op andere vlakken blijft Tempo innoveren. Dit is onder andere terug te zien in de steeds verder gaande digitalisering van de administratie en aanstaande ontwikkeling van een online (werk)platform. Daarnaast wordt gewerkt aan een beoordelingssysteem waardoor de kwaliteit van de organisatie online zichtbaar wordt. Voor klanten leiden deze technische innovaties tot meer voordeel en gemak in het gebruiken van de diensten van het bedrijf. Meegaan in nieuwe ontwikkelingen in de markt, is een onderdeel van de visie van Tempo Caribbean. Ontwikkelingen op Bonaire worden niet alleen weerspiegelt in het werk van het bedrijf, Tempo draagt ook actief bij aan innovatie en staat voorop bij nieuwe ontwikkelingen in de (internationale) markt. 

Leave a comment