Rocargo, Import en export dragen bij aan groei

img_8253_as

Rocargo Logistic Services BV is in 1982 begonnen met het afhandelen van vracht. De BV was het eerste bedrijf op Bonaire dat verscheping per container aanbood. De onderneming draagt zorg voor het hele traject, dus vanaf het land van herkomst tot aan aflevering bij de klant. Dit betekent routes uitstippelen voor de vracht, checken of de lading compleet is, zorgdragen voor inklaring door de douane, andere importformaliteiten afhandelen en ‘stevedoring’. Stevedoring is de kunst van het zo efficiënt en economisch mogelijk laden en lossen van de vracht om de tijd van een vrachtschip in de haven tot een minimum te beperken.

De belangrijkste goederen die door Rocargo worden ingevoerd zijn bouwmaterialen, kleding, meubels en etenswaren. Het bedrijf vervoert echter ook de huisraad bij verhuizingen en kleinere ladingen en bestellingen. De voornaamste aanvoerroutes lopen via Nederland en de Verenigde Staten, maar importeur en exporteur Rocargo koerst ook naar landen als China en Indonesië. Als klanten ergens een nieuwe leverancier vinden, zoekt de onderneming uit hoe de producten naar Bonaire kunnen worden verscheept.

Bijdragen aan de opbouw
Het is al snel duidelijk dat Rocargo een belangrijke rol speelt bij grote bouwprojecten op Bonaire. Zo heeft de transporteur gezorgd voor de verscheping van de windmolens naar Bonaire en vervoerde de onderneming de bouwmaterialen voor de nieuwe brandweerkazerne, de gevangenis en het Mariott Hotel. Bedrijven als Cargill en BOPEC doen eveneens zaken met de vrachtafhandelaar omdat ze altijd wel bouw- en onderhoudsprojecten hebben lopen waarvoor materieel moet worden geïmporteerd.

Het ondernemersklimaat op Bonaire is goed, vindt managing director Marisela Croes. Ze baseert dat op het feit dat er de afgelopen jaren het hele jaar door lading is om te vervoeren. Terwijl Rocargo voorheen een duidelijk hoog- en en een laagseizoen kende in de import en vrachtafhandeling. Wat hier tevens aan bijdraagt, zijn de verbeteringen en uniformisering van de procedures rond de vrachtafhandeling en douaneformaliteiten. In dit opzicht loopt Bonaire dan ook voorop. Op Bonaire kan men namelijk al sinds enige tijd online de belastingen betalen bij de douane en sinds kort kan dat ook op Curaçao en Aruba.

Thuisbasis Bonaire
Eigenaars en oprichters Marisela Croes en haar man Robert Croes komen uit de regio. Marisela Croes is op Aruba geboren en maakte haar school af in Venezuela. Aangekomen op Bonaire besloot ze in 1982 samen met haar man uit Curaçao om Rocargo op te richten. Het bedrijf begon zijn bestaan in een douaneloods. Het huidige gebouw is in 1995 gebouwd. Rocargo is intussen flink gegroeid en heeft inmiddels ook vestigingen op buureilanden Curaçao en Aruba. De onderneming kon zich na verloop van tijd op Curaçao vestigen omdat Robert Croes hier oorspronkelijk vandaan kwam. Destijds was dat een voorwaarde om een bedrijf te beginnen op het eiland. Op Aruba waren de vereisten nog strenger. De transporteur is echter tevens actief op Sint Eustatius en maakt daar gebruik van een scheepsagent, die zorgdraagt voor de import van vracht op Statia. De aanvragen en verdere afhandeling worden vanuit Bonaire geregeld. Op thuisbasis Bonaire heeft het bedrijf onlangs en na een grondige vernieuwing ook de bovenverdieping in gebruik genomen. Deze ruimtes werden eerder verhuurd aan derden. Met afdelingen als het magazijn, de inklaring, planning en backoffice heeft het bedrijf op het eiland inmiddels 36 werknemers in dienst. Het vrachtafhandelingsbedrijf is sinds 2000 ISO gecertificeerd. Dit betekent onder andere dat alle werkprocessen zijn vastgelegd en de onderneming jaarlijks wordt geaudit. Het helpt Rocargo om een vooruitstrevend bedrijf te blijven dat zichzelf continu verbetert.

Uitdaging
De grootste uitdaging voor Rocargo is de haven van Bonaire. De aanvoer van goederen ondervindt veel hinder van de cruiseschepen. Nu Bonaire het hele jaar door cruiseschepen ontvangt, is dit volgens de managing director echt een bottleneck aan het worden. De aanwezigheid van cruiseschepen bij de Zuidpier leidt er namelijk toe dat vrachtschepen daar niet kunnen aanmeren en er te weinig tijd en capaciteit overblijft om de aangevoerde lading te ontvangen. Hierdoor loopt de planning spaak. Daarnaast is het voor Rocargo lastiger plannen omdat er piekmomenten ontstaan waarbij er extra personeel nodig is en dode momenten waarbij het personeel niks te doen heeft. Omdat Rocargo bij voorkeur met vaste mensen werkt en het bedrijf het belangrijk vindt dat medewerkers goed zijn ingewerkt en dus weten wat ze doen, levert dit nogal wat ongemak op.

Maatschappelijke betrokkenheid
Marisela Croes heeft haar medewerkers hoog in het vaandel staan. Dit blijkt onder andere uit het feit dat er weinig verloop van personeel is. In deze tijd niet iets vanzelfsprekend en het geldt zeker niet voor alle bedrijven op Bonaire. De directeur legt uit dat communicatie het belangrijkst is.

Het gaat daarbij volgens haar vooral om het maken van duidelijke afspraken, om mensen te leren hoe het er aan toe gaat in een professionele organisatie en om werknemers te leren op tijd te zijn. “Aan de ene kant ben ik streng – iemand mag niet zomaar wegblijven. Maar ik geef ook mogelijkheden om verder te groeien, om een opleiding te volgen”, vult ze aan. Verder is het volgens haar van belang dat het personeel daarnaast ook de tijd krijgt om de cursus en/of opleiding te volgen en je als werkgever dus niet moet verwachten dat medewerkers dat allemaal in hun eigen tijd doen. De incentive die het personeel jaarlijks ontvangt draagt eveneens bij aan de tevredenheid.

Tenslotte is het belangrijk om iets terug te doen voor de maatschappij, vindt Croes. Rocargo ondersteunt dan ook regelmatig liefdadigheidsprojecten door zorg te dragen voor de import van speelgoed en/of meubels. Ook het personeel zet zich in voor maatschappelijke acties zoals Tene Boneiru Limpi (Houdt Bonaire Schoon) en BON Doet. In het algemeen zou ze op Bonaire meer betrokkenheid willen zien. “Als je wilt dat het eiland vooruit gaat, moet je als bedrijf dingen teruggeven om de maatschappij vooruit te helpen. Dus als je bedrijf groeit, denk er dan ook aan om iets terug te doen.”
Zo vindt ze dat een nieuw hotel bijvoorbeeld ook iets zou kunnen organiseren of bouwen voor de lokale jeugd. Pas dan creëer je naar haar mening daadwerkelijk het soort groei waar het hele eiland van profiteert.

Leave a comment