CaribConnect: nieuwe mogelijkheden voor je onderneming

connect

Vanuit het COSME-programma[1] zijn er meerdere initiatieven ontplooit om twaalf OCT (Overseas Countries and Territories/(ei)landen en gebieden overzee) in de Caribische regio, waaronder Bonaire meer met elkaar in verband te brengen en schaalgrootte te bewerkstelligen. Een van de initiatieven van dit programma betreft de oprichting van een platform dat gebruikt kan worden door lokale entrepreneurs om zichtbaarder te worden binnen de regio. Het platform opereert onder de vlag van BIDx. Voor de Caribische regio heeft men echter voor de naam CaribConnect gekozen.[2]

Wat kan je doen met CaribConnect?
Elke entrepreneur op Bonaire, klein of groot, kan zich inschrijven op de speciale pagina van CaribConnect voor het eiland Bonaire. Hiermee vergroot men, zoals eerder aangegeven, als ondernemer niet alleen de zichtbaarheid, maar kan men de eigen onderneming ook bij de andere eilanden onder de aandacht brengen. Het resultaat van een dergelijke inschrijving zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat er direct werk uit voortvloeit of een partnerschap met een ander bedrijf op een ander eiland. Vanuit de Caribische regio nemen zes Nederlandse eilanden, Aruba, Bonaire, Curacao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, vijf Engelse eilanden, British Virgin Islands, Cayman Islands, Turks- en Caicoseilanden, Anguilla en Montserrat en een Frans eiland, Sint. Barths deel. CaribConnect is dus een mooie gelegenheid om je bedrijf uit te breiden.

De website bestaat grofweg uit drie onderdelen uit welke de ondernemer kan kiezen. De eerste betreft het registreren van de eigen onderneming. Dat maakt het mogelijk nieuwe klanten te verwerven en/of zich te begeven op nieuwe markten. Daarnaast kan men via het platform ook op zoek naar een coach of mentor voor de problemen waar men als ondernemer mee te maken krijgt en niet direct een oplossing voor weet.Tenslotte biedt het platform de ondernemer de mogelijkheid investeerders aan trekken die kunnen helpen bij de realisatie van zijn of haar plannen.

Door zich te registreren op de CaribConnect-site van BIDx is het dus mogelijk om als ondernemer naamsbekendheid te verwerven. Voor de kosten hoeft men het niet te laten, die zijn er namelijk niet. Inschrijven is gratis.

Registratie van de eigen onderneming
De uitbreiding van het netwerk begint met de registratie van de eigen onderneming. Wanneer men zich registreert, dient men te begrijpen dat men zo volledig mogelijk moet zijn bij het invullen van de gegevens. Een inschrijving is namelijk ook het digitale visitekaartje van het bedrijf. Andere mensen in dit regionale netwerk zien het bedrijf immers ook en willen wellicht zakendoen. Om deze kans te vergroten, is het dus verstandig om goed na te denken over hoe men zich wenst te profileren op deze site. Is men eenmaal geregistreerd, zijn er gratis verschillende mogelijkheden beschikbaar. Zo worden er E-learnings en handvaten voor bedrijfsplannen geboden om het bestaande plan te verbeteren of te beginnen met het opstellen ervan. Daarnaast zijn er eveneens financiële templates te vinden. Een ander voordeel van registratie is dat men meteen op zoek kan gaan naar eventuele klanten, zakelijke partners of nieuw te veroveren markten op de andere eilanden. Men kan zien wie er nog meer actief is en wat zij doen. En ook dit is een mogelijkheid om het netwerk direct te vergroten.

Vind een coach
Na inschrijving wordt de ondernemer gevraagd welke rol hij of zij wenst te vervullen op het platform. Een ervaren ondernemer kan er dus voor kiezen om ook andere al of niet startende ondernemers te coachen. Als dit het geval is, kan men klikken op de rol van mentor/coach. Hiermee schept de website de gelegenheid voor ondernemers om maatschappelijk verantwoord bezig te zijn. Als men een start-up helpt zich te verbeteren of een bestaande ondernemer adviseert bij de oplossing van een probleem waar hij of zij mee worstelt, wordt niet alleen zijn of haar bedrijf er beter van maar ook de eigen onderneming. Indien het beter gaat met de bedrijven in de omgeving, heeft dit immers automatisch invloed op het reilen en zeilen van de eigen onderneming. Op die manier kan men uiteindelijk een eilandelijke stijgende lijn realiseren wat de economie als geheel ten goede zal komen.

Zoals men kan kiezen om zich als mentor en/of coach in te zetten, kan het ook zijn dat men daar juist behoefte aan heeft. In dat geval kan de zoekende ondernemer precies bekijken wie zich hebben opgegeven als coach en mentor en het probleem ter plekke kenbaar maken. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat men direct in contact komt met iemand die meer ervaring heeft met het oplossen van het betreffende probleem en degene die hulp behoeft, kan helpen. Heel handig dus en allemaal voor niets.

Vind een investeerder!
Wat is er nu mooier dan een investeerder die bij een ondernemer aanklopt omdat hij of zij het idee van het bedrijf omarmt en er brood in ziet om er in te investeren. De betreffende ondernemer hoeft dan niet meer naar de bank voor een lening, het geld komt zijn kant op. Natuurlijk is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar zo werkt het principe van CaribConnect wel. Hoe duidelijker de ondernemer het profiel van zichzelf en zijn bedrijf invult, hoe sneller een investeerder zal doorklikken om meer te weten te komen. Heeft men een duidelijk businessplan en een goede financiële onderbouwing ingevoerd, maakt men nog meer kans. Zonder juiste en goed onderbouwde informatie maken de ondernemer en zijn onderneming weinig kans, ook al heeft hij of zij het allerbeste idee. Wees dan ook volledig en duidelijk. Laat niets te wensen over en houdt ook niets achter, zeker niet als men behoefte heeft aan investeringen in het eigen bedrijf.

Netwerken, netwerken, netwerken
De motivatie achter dit platform en de reden voor COSME om BIDx te benaderen was en is het vergroten van het netwerk voor de ondernemers op de eilanden. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat de kleinschaligheid van de eilanden als een groot probleem wordt ervaren. Iedereen vist in dezelfde vijver en de kosten voor het vergroten van de markt op andere eilanden zijn vaak (te) hoog. Deze portal maakt het mogelijk om vanuit het eigen eiland de andere eilanden te verkennen. Daarna kan men vervolgens doelgerichter te werk gaan. Hetgeen veel tijd, moeite en geld uitspaart. De Kamer van Koophandel Bonaire (KvK) wil graag dat zoveel mogelijk Bonairiaanse bedrijven zich inschrijven om Bonaire nog beter op de kaart te zetten. Het eiland is namelijk ‘hot’ op de andere eilanden en veel ondernemers en investeerders zien kansen om zaken te doen. Dus grijp deze kansen vooral aan. Carib Connect van BIDx is overigens niet alleen voor de Caribische regio ontwikkeld, het is een wereldwijd netwerk van entrepreneurs die zich hebben geregistreerd. Eenmaal op de site, kan men zien dat er al veel ondernemers een investeerder hebben gevonden. Er zijn dus ook mogelijkheden om buiten de regio te gaan kijken en uw onderneming nog internationaler te maken.

 Meer weten?
De KvK Bonaire zal zorgdragen voor de invulling van de portal. Naar verwachting zal hier eind oktober mee begonnen worden. Men kan zich echter al wel registreren. Dus maak een afspraak met een van de adviseurs en kom langs bij de KvK aan de Kaya Amsterdam 23 voor meer informatie en mogelijkheden. Zorg ervoor dat u deze unieke kans niet laat liggen. Een regionaal netwerk is namelijk goud waard, zeker als dat gratis is. Als uw e-mailadres bekend is bij de KvK kan er via e-mail gerichte informatie worden gestuurd. Bovendien is het handig om via Facebook en de LinkedIn de pagina van KvK te “liken”. Zoek op ‘Chamber of Commerce Bonaire’ om op de hoogte te blijven van nieuws en mogelijkheden om de business te verbeteren en registreer vandaag nog.

[1] COSME staat voor Caribbean OCT Small and Medium Enterprises en is het vanuit de Europese Unie ondersteunde uitvoeringsprogramma van het tiende European Development Fund. Zie voor meer informatie: http://www.cosmeprogramme.org/website/About-Cosme/cosme-programme-summary.html

[2] https://www.caribconnect.net/

Leave a comment