Internationaal ondernemen

Internationaal%20zaken%20doen(1)Ondernemen in het buitenland
Overweegt u als ondernemer uw activiteiten uit te breiden naar het buitenland? Dan is er goed nieuws voor u. In het buitenland liggen namelijk veel kansen en mogelijkheden voor het zaken doen. Bovendien biedt internationaal ondernemen vele voordelen. Het draagt bijvoorbeeld niet alleen bij aan het succes van uw onderneming, het heeft ook een positief effect op de economische groei en de ontwikkeling van een land.

Starten met internationaal zakendoen
Zodra u als ondernemer concrete stappen zet om zaken te doen in het buitenland krijgt u te maken met een aantal interessante uitdagingen. Er zijn namelijk verschillende aandachtspunten waarmee u rekening dient te houden. Zo zijn er verschillen in wet- en regelgeving tussen de diverse landen. Voorbeelden daarvan zijn het wettelijke verschil in bedenktijd

van een online aankoop of de zwaardere keurmerken voor sectoren
als installatietechniek en ICT.

Wilt u producten exporteren dan dient u zich op de hoogte stellen van de in het  land naar keuze geldende import eisen. Sommige producten mogen immers niet zomaar worden geïmporteerd. Bij een aantal landen gelden er strenge verplichtingen als het gaat om algemene producteisen.
Deze eisen zorgen ervoor dat een product veilig en bruikbaar is voordat het op de markt wordt gebracht. Daarnaast wil men over het algemeen dat de herkomst van het product duidelijk is. Heeft u voldaan aan de import eisen, dan is uw product nog niet gereed voor export. Het land van bestemming kan immers ook specifieke producteisen hanteren waar u rekening mee moet houden. Dit zijn algemene regels die gaan over de samenstelling, etikettering, verpakking en registratie van producten.

Wees er op bedacht dat voor sommige producten een invoervergunning nodig is. In een aantal gevallen is de invoer zelfs aan hele strikte regelgeving gebonden. Indien uw producten hieronder vallen moet u in het bezit zijn van een invoervergunning of -certificaat.

Ten slotte is het belangrijk dat u zich realiseert dat er ook culturele verschillen zijn bij het zaken doen in het buitenland. Hierbij kunt u denken aan de plaatselijke omgangsvormen. In het ene land is men formeel, terwijl men in een ander land juist gewend is om op informele wijze zaken te doen en men graag met de zakenpartner om de tafel zit om de zaken te bespreken. Het is dus van belang dat u zich verdiept in de plaatselijke gebruiken en gewoonten.

“Ondernemen is zien wat iedereen ziet en daarmee doen wat niemand anders mee doet”


Verschillende opties
U kunt op verschillende manieren zaken doen in het buitenland. Zo kunt u er voor kiezen om zelf uw potentiële klanten te bezoeken of iemand in te huren in het land waarmee u zaken doet of wil gaan doen. Waar u ook voor kiest, belangrijk is dat uw bedrijf een aantrekkelijke uitstraling heeft voor uw klanten in het buitenland.
Daarbij kunt u denken aan het nemen van een buitenlands telefoonnummer, het creëren van een website en/of het opstellen van verkoopmateriaal in de taal van het land van uw keuze.

Internationaal netwerken
Een van de manieren om te bouwen aan uw buitenlands netwerk is door regelmatig deel te nemen aan een missie of een gezamenlijke beursinzending. Dit soort bijeenkomsten zijn speciaal gericht op ondernemers met grensverleggende ambities. U kunt er terecht met vragen omtrent internationaal zaken doen en er is de mogelijkheid om uw kennis te verbreden en ervaringen met andere ondernemers uit te wisselen.

Voor Bonaire geldt dat het ondernemers een ideale springplank biedt tussen Latijns Amerika en Europa. Doordat men op Bonaire Papiamentu, Engels, Spaans en Nederlands spreekt, wordt het gemakkelijker om zaken te doen met andere landen. Daarnaast is Bonaire geografisch ideaal gelegen als uitvalsbasis naar Latijns Amerika en de Caribische regio. Eén van de netwerkorganisaties voor ondernemers en professionals met affiniteit voor het Caribisch gebied en Latijns Amerika is InterExpo Caribbean. InterExpo is een bedrijf dat zich bezighoudt met het organiseren van handelsmissies met als focus de bevordering van het zakenverkeer tussen Nederland, Bonaire en de overige landen in het Caribische deel van het Koninkrijk.

Meer informatie hierover kunt
u vinden op:
http://www.interexpo.biz/

Leave a comment