Een blik in de keuken van Caribbean Bakery Supplies

Op de Kaya Amsterdam een beetje verschuild achter een andere winkel staat het bedrijf Caribbean Bakery Supplies. Caribbean Bakery Supplies is een groothandel in bakkerij ingrediënten en materialen en levert – sinds een jaar of tien – ook apparatuur voor de keukeninrichting van horecabedrijven op Curaçao, Aruba en wat recenter Bonaire.

IMG_7676Entrepreneur Martien Driessen is de oprichter en stuwmotor van dit succesvolle bedrijf dat drie jaar geleden op Bonaire neerstreek. Voorheen leverde het bedrijf meel, granen en andere bakkerij producten vanuit Curaçao via Don Andres aan Bonaire. Na de verandering van de staatskundige structuur van het eiland in 2010 vond Driessen het verstandiger een vestiging te openen. Hij licht toe: “Er moesten zoveel formulieren ingevuld worden om deze basis producten in te klaren dat het mij al snel duidelijk werd dat het verstandiger was om hier een dependance op te zetten.”

Oprichter Driessen legt uit: “Voorheen hadden we een geduchte concurrent op het eiland, Bon Pan. Bon Pan bestelde uit Nederland, had goede contacten met de lokale bakkerijen en verleende een prima service. Zo leverde de concurrent Bon Pan veel aan Cultimara Supermarkt (nu TOP supermarkt) in het centrum van Kralendijk. Maar toen Cultimara supermarkt failliet ging kwam Bon Pan met een teveel aan grondstoffen te zitten.” Driessen werd gebeld door de toenmalige eigenaren van Bon Pan en in het gesprek kwam al gauw naar voren dat de eigenaar en zijn vrouw eigenlijk op wilden houden met het bedrijf. De ondernemer glimlacht en vertelt: “Ik was al jaren eerder een NV begonnen op Bonaire en dat kwam ons allen nu goed van pas.” Hij nam de bedrijfsactiviteiten inclusief hun crediteuren en debiteuren over van Bon Pan en na een nette overdracht van een jaar was Caribbean Bakery Supplies Bonaire een feit. “Het was een mooie overgang. De Bon Pan eigenaren zijn nog steeds vrienden van het bedrijf en helpen altijd mee waar nodig .” Zo vertelt directeur Driessen.

Op Curaçao bestaat Caribbean Bakery Supplies al langer namelijk zo’n 20 jaar. En vanuit het nabijgelegen eiland leveren ze dan ook al 19 jaar grondstoffen aan Bonaire. “Ik kwam in 1988 terecht op Curaçao als bakker bij Supermarkt Vreugdehil op Marie Pompoen. Ik bakte daar brood en banket. Ik kom oorspronkelijk uit Lierop in Brabant, een dorp vlakbij Eindhoven met zo’n 2000 inwoners. Toen ik 14 was kreeg ik een bijbaantje in een banketbakkerij – later heb ik de bakkersopleiding gedaan. Ik wou eerst graag kok worden maar koos al snel voor de richting organisatie binnen de opleiding. Ik heb toen een paar jaar in Nederland gewerkt maar ik wou altijd reizen. Toen ik in 1988 in een vakblad een advertentie zag waarin men vroeg naar een bakker die op Curaçao wou werken wist ik gelijk dat ik dat wou doen. Ik was toen al veel weg geweest, onder andere naar het Midden-Oosten, Canada en Afrika maar mijn droom was het reizen en het werken combineren. Mijn aanpak was dan ook om ergens een jaar aan de slag te gaan en dan door te reizen.”

Dat gold ook voor Curaçao. Na twee jaar op Curaçao zou hij naar Oman vertrekken maar toen brak daar net de Golfoorlog uit. Dus werd het Zweden en daarna Honduras. Inmiddels aangekomen op een  moment dat hij geen besluit kon nemen waar hij wilde gaan werken, belde zijn voormalige werkgever van Curaçao hem op.
Of hij misschien zin had om terug te komen. Zijn omgeving in Nederland had zijn vertrek naar Curaçao al lang zien aankomen aangezien hij het elke dag over het eiland had. Bij hemzelf viel het kwartje pas na het telefoontje van zijn voormalige werkgever. Dus Martien Driessen ging terug naar Curaçao.

Na een paar jaar werken bij Vreugdehil kwam hij terecht bij Deltagen, ook een grondstofleverancier voor bakkerijen en, vandaag de dag een vriendschappelijke concurrent. Zo laat de eigenaar van graanCaribbean Bakery Supplies lachend weten. Zijn reislust was echter ver van over en hij ging al snel weer op pad. Ditmaal moest hij voor Deltagen naar de
bovenwindse Engelstalige eilanden, van Anguilla tot en met Trinidad en Tobago. Grappend stelt Driessen: “ Ik leerde hen bakken en zij leerden mij Engels!” Ook de zelfstandigheid bleef trekken. Dus in 1996 besloot Driessen zelf een pandje te openen aan de Penstraat. Hij legt uit: “In de hoop dat het goed zou gaan, stopte ik er al mijn spaarcenten in.” Gelukkig was dat het geval.
Het bedrijf deed het prima en eigenaar Driessen kon al redelijk snel uitbreiden naar Aruba en later ook naar Bonaire.  Als bedrijf is Caribbean Bakery Supplies nog altijd aan het groeien. Naast de grondstoffen en keukenapparatuur kun je bij hen ook terecht voor Beukenhorstkoffie, biologische zeep en sinds kort zijn daar taartdecoratie, cakemeel en een geheel nieuw keukenassortiment bijgekomen. Men kan gewoon binnenlopen in de zaak, zo vertelt de directeur. “We verkopen niet alleen leuke taartversieringen en heerlijke cakemix maar ook echt goede keukenspullen als pannen, potten en messen voor de professionele thuiskok.” Caribbean Bakery Supplies werkt samen met de bakkersopleiding van het SGB. Om de zoveel tijd organiseert het bedrijf een demonstratie van een professionele bakker uit Nederland die uitlegt hoe broden gemaakt van bepaalde graansoorten zoals spelt, meergranen of zuurdesem brood gebakken moeten worden. Zowel de studenten als de lokale bakkers komen dan kijken om inspiratie op te doen en nieuwe technieken te leren.

Ondernemer Driessen vindt zowel gezond als biologisch verantwoord  belangrijk. Dus probeert hij met zijn bedrijf andere bakkers op het eiland te inspireren om meer bruin brood te bakken voor de bevolking. Maar hoewel de bakkerijen wel werken aan een breder brood assortiment wordt wit brood nog het meest gegeten op de eilanden. Volgens hem gaat het over zo’n 70% wit versus 30% bruin. Met het oog op biologisch verantwoord is Driessen net bezig in Aruba om een biologische zeeplijn in de handel te brengen. De entrepeneur laat weten door mensen in Nederland te zijn benaderd die onder het motto ‘Aruba goes green’ een biologische zeeplijn wilden introduceren. Deze lijn is straks ook verkrijgbaar op Bonaire. Over het toekomstbeeld van Caribbean Bakery Supplies zegt Driessen stellig:  “Ik hoop het bedrijf uiteindelijk uit handen te geven aan lokale mensen die in ons team werken. Ik ben er trots op dat wij al jaren op alle drie de eilanden een vast team hebben van geweldige medewerkers, zo’n 23 man. We doen jaarlijks leuke uitjes met z’n allen.k hoop uiteindelijk de touwtjes uit handen te geven aan één of meerdere van mijn werknemers.” Als antwoord op de vraag welke succesformule hij hanteert, zegt hij, “Weet je, als je iets begint en je doet het een beetje beter dan de rest dan doe je het al snel goed. Neem bijvoorbeeld een loodgieter. Als hij al zijn afspraken tijdig nakomt, zal hij snel als betrouwbaar te boek komen te staan en kunnen uitbreidden.” Volgens de directeur is het net als voor andere bedrijven wel een uitdaging om het succes vast te houden.  Als voorbeeld geeft de eigenaar de meelaanvoer. “Bij ons kwam het meel altijd uit Colombia totdat ik benaderd werd door een bedrijf uit Letland. Blijkt dat Europa een echte graangordel bezit waar van nature goed graan groeit. Daar hoorde Letland bij. Het land heeft super graan en kan ook goed meel maken in prachtige bedrijven die gerund worden door Duitsers. Dus tegenwoordig komt het meel voor het brood van Bonaire uit Letland.” Tenslotte sponsort Caribbean Bakkery Supplies onder andere het Culinair team van Bonaire en zorgt voor leuke kinderactiviteiten zoals: Baking For Kids in de namiddag op donderdag en vrijdag.

Tekst: Sanny Ensing  |  Foto: Sanny Ensing

Leave a comment