(R)Emigratie

Bedrijfsblad Bonaire (1) 2015Een groot aantal mensen die op Bonaire wonen en werken hebben met (r)emigratie te maken gehad. Emigreren is een proces en niet iets wat je van de één op de andere dag doet. Emigratie bereid je voor. Zo wil je duidelijkheid over de voor- en nadelen op het gebied van wonen en werken in het land van bestemming. Je vraagt je wellicht af of er genoeg werk is en of de scholen aansluiten op de diverse sectoren in de samenleving. Je houdt er rekening mee dat de cultuur, tradities en gebruiken die je achterlaat anders zijn dan die je aantreft in het land van bestemming. Je weet ook dat dit zal verschillen per land en per regio. Remigratie is niet heel veel anders dan het proces van emigratie.
Al is er bij remigreren vanaf het begin sprake van een duidelijke voorkeur zowel bij het land van bestemming als bij de remigrant. Meer dan eens zijn het lokale jongeren oftewel eilandskinderen die in het buitenland hun studie hebben afgerond. Helaas sluit die studie niet altijd aan op het werkaanbod op het eiland. Een nadelig gevolg daarvan kan zijn dat terugkeren dan moeilijker wordt en kennis verloren gaat. Kennis waar het eiland juist behoefte aan heeft. De uitdaging voor Bonaire is om haar eilandskinderen terug te halen en ze te verwelkomen, te laten voelen dat zij zeer gewenst zijn en te laten merken dat hun bijdrage aan de ontwikkeling van het eiland onmisbaar is.

Leave a comment